Οι υψηλές ενεργειακές προοπτικές και οι δυνατότητες του πράσινου υδρογόνου – Ο ευοίωνος ρόλος της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας
Γράφει ο Γεωλόγος – Γεωφυσικός Ph. D Διδάκτωρ Α.Π.Θ. Τζώτζης Ιωάννης
Το υδρογόνο είναι απειροελάχιστα ελεύθερο στη φύση. Παράγεται μόνο από άλλες πηγές ενέργειας και για αυτό αποτελεί φορέα ενέργειας. Είναι επίσης ένα καύσιμο καθαρής χρήσης και όταν συνδυάζεται με οξυγόνο σε μια κυψέλη καυσίμου, το υδρογόνο παράγει ηλεκτρική ενέργεια με μόνο νερό ως υποπροϊόν. Το υδρογόνο επομένως μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μέσω της ενίσχυσης της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο στο ελληνικό όσο και στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα. Το υδρογόνο μπορεί να αποθηκεύσει την πλεονάζουσα ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και να την αποδώσει αργότερα στο ηλεκτρικό σύστημα όταν αυτό θα την χρειάζεται ως μία σταθερή μονάδα βάσης. Η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ σε συνάρτηση με τη περαιτέρω διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος είναι καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρώπης και της χώρας μας. Τα παραπάνω αποτελούν επίσης καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη μιας κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αλλά και του RePowerEU (ένα σχέδιο για ταχεία μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης).
Το υδρογόνο έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα Τα επόμενα χρόνια, θα δούμε μία σημαντική εισχώρηση των τεχνολογικών υδρογόνου σε διάφορους τομείς της οικονομίας μας όπως είναι η αποθήκευση και παραγωγή ενέργειας, η χρήση του στην χημική βιομηχανία αλλά και στις μεταφορές. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του υδρογόνου είναι ότι μπορεί να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί σε μεγάλες ποσότητες ως αέριο υπό πίεση σε αγωγούς ή σε υγρή μορφή με πλοία, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας ως καύσιμο σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, φορτηγά, πλοία και αεροπλάνα κυψελών καυσίμου. Το υδρογόνο μπορεί συνεισφέρει περισσότερο και πιο γρήγορα στην βελτίωση του περιβάλλοντος και στην κλιματική ουδετερότητα.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με πρωτοβουλία του νυν Περιφερειάρχη κ. Γεώργιου Κασαπίδη είναι από τις πρώτες περιφέρειες που ξεκίνησε εδώ και τρία χρόνια να υποστηρίζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το κομμάτι των οικονομιών υδρογόνου και τη δημιουργία της κοιλάδας πράσινου υδρογόνου, μαζί με τη συμβολή του CluBE (Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας) και φυσικά και άλλων σημαντικών εταίρων ώστε να καταστεί η πιο “πράσινη” περιφέρεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά την ένταξη της Δυτικής Μακεδονίας στην μεγάλη οικογένεια του Hydrogen Europe, όπου εταιρείες και οργανισμοί από όλη την Ευρώπη συμμετέχουν και ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν αυτή την τεχνολογία που είναι σωτηρία για τον πλανήτη.
Παράλληλα ο κ. Κασαπίδης κατά τη διάρκεια συνεντεύξεών αλλά και πρόσφατων εξαγγελιών του αναφέρθηκε στη δημιουργία του πρώτου Κόμβου υδρογόνου στη χώρα και από τους λίγους της Ευρώπης (με έδρα την Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο) καθώς η Περιφερειακή Αρχή δρομολόγησε τις διαδικασίες και τις προτάσεις της, για την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του όλου εγχειρήματος. Επίσης μέσα στον προγραμματισμό της Περιφέρειας υπάρχει και η δυνατότητα συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας για τη δημιουργία ενός Ινστιτούτου για το υδρογόνο στην Περιφέρεια.
Ο κ. Κασαπίδης έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην δημιουργία ενός κέντρου έρευνας για τις κυψέλες καυσίμου από την εταιρεία Advent, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές που ανοίγονται από την Κοιλάδα υδρογόνου με την δημιουργία ενός μεγάλου διυλιστηρίου για την παραγωγή υδρογόνου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.