Η Πέτη Πέρκα στους Αταίριαστους στον ΣΚΑΪ: «Ο νέος Πρόεδρος και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ έχουν μετακινηθεί πολιτικά και όχι εγώ» (video)
Η συζήτηση ξεκίνησε με την κα Πέρκα να σχολιάζει την επιστολή του Σ. Φάμελλου προς τον Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ζητείται η διαγραφή του κ. Τσακαλώτου και της ίδιας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα (Κ.Ο.) του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Τώρα το έμαθα», υπογράμμισε. «Πάντως είναι άλλο να φεύγεις από το κόμμα και άλλο από την Κ.Ο. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε σήμερα ραντεβού με τον κ. Τασούλα για να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την Κ.Ο., ακριβώς ό,τι θα έκανα κι εγώ αύριο.
Νιώθω ότι ο κ. Κασσελάκης δε γνωρίζει τις διαδικασίες. Χθες μας ζητούσε τις έδρες, όταν ακόμα ήμασταν μέλη της Κ.Ο., όπως άλλωστε είναι κι άλλοι Βουλευτές που δεν είναι μέλη του κόμματος. Με τη διαγραφή ήθελε μάλλον να μας προλάβει, αλλά για να κερδίσει τι; Καλό θα ήταν να υπάρχει λίγη διακριτικότητα, σε κάθε περίπτωση όλα αυτά ‘δένουν’ με τα υπόλοιπα που έχουν συμβεί.
Να τονίσω πάντως ότι οργανικά δεν ήμουν μέλος της ‘Ομπρέλας’ και δεν είχα πάρει την απόφαση να αποχωρήσω τόσο άμεσα, μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.). Δεν άντεξα όμως να λέει ο Πρόεδρος μπροστά σε αριστερούς ανθρώπους, μπροστά σε αγωνιστές, ότι «είστε η πέμπτη φάλαγγα». Να μιλάει για «πολτό, πουμαρό», αναφερόμενος στη θεωρία της Αριστεράς».
Για το αν θα παραδώσει την έδρα της, ήταν κατηγορηματική. «Βεβαίως και όχι και θα απαντήσω πρώτα πολιτικά και μετά ιστορικά. Κατ’ αρχάς, έχουμε κι εμείς οι Βουλευτές ‘νωπή εντολή’, από έναν λαό που ψήφισε προσωπικά, ψήφισε όμως κυρίως ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με Πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα και όχι ένα κόμμα με Πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη, το οποίο προσιδιάζει στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. Ο νέος Πρόεδρος δηλαδή και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ έχουν μετακινηθεί από αυτό που ψήφισε ο ελληνικός λαός, όχι εμείς.
Υπάρχει όμως κι ένα ιστορικό. Ας ρωτήσει ο κ. Κασσελάκης, αν όταν η κα Τζάκρη ή ο κ. Κουρουμπλής έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ ή όταν η κα Μεγαλοοικονόμου και ο κ. Δανέλλης έφυγαν από τα κόμματά τους, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ ,κ.τ.λ., αν ο ΣΥΡΙΖΑ τους δέχτηκε με τις έδρες τους».
Για το αν τελικά «το πρόβλημα είναι ο Κασσελάκης», σημείωσε ότι «το πρόβλημα είναι πάντα η πολιτική. Ο δικός μας στόχος είναι το καθεστώς της κυβέρνησης της ΝΔ. Για να το πολεμήσεις, θέλει πολιτική, τεκμηρίωση, πολλές φορές τεχνοκρατικό λόγο – κάτι που εγώ στην Κ.Ε. ένιωσα ότι μένοντας σ’ αυτό το κόμμα, μου στερείται να το έχω. Η κοινοβουλευτική μου διαδρομή είναι λίγο πολύ γνωστή, με τα θέματα της Ενέργειας, το Ελληνικό, τις Υποδομές, ας πούμε ότι είμαι ‘αριστερή τεχνοκράτισσα’. Γνωρίζετε ότι πρόσφατα με καθαίρεσαν από τις δύο αρμόδιες Επιτροπές, την Παραγωγής & Εμπορίου και την Οικονομικών, για να με βάλουν στην υποεπιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, λειτουργώντας ρεβανσιστικά προς εμένα; Αυτό σημαίνει ότι δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν σοβαρή αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και φυσικά ο ρεβανσισμός έχει πιάσει και δημοσιογράφους και συνεχίζεται.
Θέλω επίσης να πω για τους αγαπημένους συντρόφους και τις αγαπημένες συντρόφισσές μου που μένουν – βεβαίως αυτό είναι προσωπική επιλογή και ο καθένας πρέπει να πάρει το χρόνο του – ότι σε ενδεχόμενη ήττα στις Ευρωεκλογές, άλλος θα είναι την επόμενη μέρα το βαρίδι. Άλλος θα είναι ο επόμενος που θα φταίει για ό,τι συμβεί, σε ένα κόμμα που έχει χάσει την πολιτική του στόχευση.
Ο κ. Κασσελάκης θέλει ένα κόμμα αρχηγοκεντρικό, εκπλήσσομαι που αναφέρεται στο καταστατικό, όταν προηγουμένως έχει θέσει ένα δημοψήφισμα προσωπικό, αγνοώντας διαδικασίες του, που απ’ ότι φαίνεται δεν ξέρει καλά. Δημοψήφισμα για πρόσωπα άλλωστε έχει να γίνει από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, διότι υπάρχει το ενδεχόμενο λιντσαρίσματος και πλέον επικρατεί ένας ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός.
Σε κάθε περίπτωση, εγώ αυτό το κόμμα το πονάω, δε μ’ αρέσουν οι εκφράσεις τύπου «τι κόμμα είναι αυτό» σε ό,τι αφορά το πώς καταλήξαμε εδώ, με απαρχή την εκλογή του κ. Κασσελάκη. Δεν είμαι εδώ για να ακούω να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γεγονός ότι σε σχέση με το τελευταίο καταστατικό, κάποιοι από εμάς δώσαμε μάχη για να μπουν δικλείδες ασφαλείας, ειδικά για την εκλογή του Προέδρου από τη βάση, με τα 2 ευρώ. Να σημειώσω, επειδή μιλάω με συναδέλφους από άλλα κόμματα, πολλοί έχουν έναν προβληματισμό γι’ αυτό, διότι τέτοια εισροή ψηφοφόρων που δεν τους ξέρει κανείς έχει υπάρξει και στις εκλογές για την Προεδρία της ΝΔ και κυρίως στις πρόσφατες εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Ένα σύστημα λοιπόν που εμείς θεωρούσαμε ότι δε συνάδει, ειδικά σε κόμμα της Αριστεράς, η πλειοψηφία αποφάσισε ότι είναι σωστό και πέρασε.
Από κει και πέρα, κατά την προεκλογική περίοδο, πολλοί από εμάς αναφερθήκαμε στο ότι ο κ. Κασσελάκης δε διατύπωνε πολιτικές θέσεις. Θυμάμαι εγώ προσωπικά έλεγα ότι δεν τον ξέρουμε, δε μας ξέρει, δε γνωριζόμαστε, κυρίως όμως έλεγα ότι έκανε μια καμπάνια, στην οποία υπήρχε πολιτικό κενό».
Απαντώντας στην ερώτηση για το αν ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάποιο δίκιο, διότι έχει ακούσει πολλά από την εκλογή του, τόνισε τα εξής: «Ο κ. Κασσελάκης την Κυριακή βγήκε Πρόεδρος και τη Δευτέρα το πρωί, η πρώτη του κίνηση ήταν να καρατομήσει δύο στελέχη του κόμματος – τον κ. Θεοχαρόπουλο και τον κ. Καλπάκη – που είχαν εκλεγεί με κανονικές κομματικές διαδικασίες, από την Πολιτική Γραμματεία και την Κ.Ο., χωρίς να ρωτήσει κανέναν και χωρίς να τους ειδοποιήσει. Μάλιστα είναι στελέχη από τη διεύρυνση, όχι από το 3%, στο οποίο κάποιοι αναφέρονται υποτιμητικά, μιλούν δηλαδή έτσι για την ιστορία της Αριστεράς και του κόμματος, αγνοώντας ότι αν δεν υπήρχε, ο κ. Κασσελάκης δε θα έβρισκε αυτό το κόμμα.
Παρ’ όλα αυτά κάναμε υπομονή, εγώ ήμουν διατεθειμένη να κάνω ακόμα λίγη. Όταν ο Πρόεδρος μίλησε στο ΣΕΒ για τη σχέση κεφαλαίου- εργασίας, ένα θέμα ταυτοτικό για την Αριστερά, πάλι δε φύγαμε, απλά του είπαμε ‘πρόσεχε’, φαίνεται ότι κάθε φορά που μιλάει χρειάζεται στη συνέχεια να επανέλθει με μια διορθωτική δήλωση. Αυτό που όμως ήταν πραγματικά τρομερό ήταν η ομάδα υβριστών στο διαδίκτυο, που δημιούργησε μια κατάσταση χυδαία και αποκρουστική. Δεν υποστηρίζω ότι τους έβαλε ο κ. Κασσελάκης, είναι όμως υποστηρικτές του και σε κάθε περίπτωση δεν τους αποδοκίμασε.
Η κα Πέρκα ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην ερώτηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου φορέα και νέας Κ.Ο., με 10 Βουλευτες, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής. «Είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για κάτι τέτοιο, τίποτα δεν αποκλείεται, το μέλλον είναι ανοιχτό, όμως όπως σας είπα, την απόφασή μου για αποχώρηση την πήρα μόλις προχθές, μετά την Κ.Ε.
Όσο για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σύντομα τρίτο κόμμα, ελπίζω πως όχι, με τις αποχωρήσεις όμως που γίνονται και με την πολιτική που εφαρμόζεται, όλα μπορούν να συμβούν. Το πρόβλημα του κόμματος – μ’ αυτό το 17% της ήττας που είναι πολύ βαρύ – είναι ότι έχασε ομάδες που το στήριζαν παραδοσιακά, όπως είναι τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία. Φοβάμαι δυστυχώς ότι μ’ αυτή τη ‘στροφή πολιτικής’ προς έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, θα χάσει κι άλλο κομμάτι του κοινού που τον στήριξε».