Γεωθερμικός κλιματισμός: Λύσεις και προϋποθέσεις
Είναι γεγονός πως η κατασκευή ενός γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού πολλές φορές απαιτεί υψηλές χρηματικές δαπάνες οι οποίες κυρίως οφείλονται στην κατασκευή του εξωτερικού κυκλώματος, είτε αυτό αφορά κύκλωμα γεωσυλλέκτη είτε κύκλωμα υδρογεωτρήσεων. Ωστόσο το σίγουρο είναι πως ένα αμιγώς γεωθερμικό σύστημα κλιματισμού εξασφαλίζει την απαραίτητη οικονομία στη λειτουργία του κλιματισμού όλο το χρόνο, τόσο ώστε να αποσβεστεί γρήγορα το επιπλέον κόστος που επενδύθηκε κατά την κατασκευή του.
Στην περίπτωση που επιλεγεί να αξιοποιηθεί ένα αμιγώς γεωθερμικό σύστημα κλιματισμού, κρίσιμη κρίνεται η διαστασιολόγησή του. Εξαιτίας του ότι στον Ελλαδικό χώρο οι θερμικές απαιτήσεις μιας εγκατάστασης είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες ψυκτικές απαιτήσεις για την ίδια εγκατάσταση, η διαστασιολόγηση του θα πρέπει να λάβει υπόψη τα ψυκτικά φορτία. Είναι κατανοητό ότι εάν ένα σύστημα διαστασιολογηθεί σύμφωνα με τα θερμικά και όχι σύμφωνα με τα ψυκτικά φορτία, θα λειτουργεί μεν σωστά κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά κατά τη διάρκεια του θέρους το προκείμενο σύστημα θα υπολειτουργεί. Η υποδιαστασιολόγηση ενός γεωθερμικού συστήματος, όπως είναι προφανές, έχει αρνητικές συνέπειες κατά τη λειτουργία του και μεγάλη πιθανότητα να οδηγηθεί το σύστημα σε μελλοντική αστοχία.
Πολλοί κατασκευαστές έχουν εφεύρει εναλλακτικούς τρόπους εφαρμογής συστημάτων κλιματισμού, τα οποία μιμούνται τη λειτουργία των συστημάτων γεωθερμίας https://nikolaospsarras.com/ , επιτυγχάνοντας όμως πολύ χαμηλότερους βαθμούς απόδοσης. Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που μπορεί να εξοικονομούνται αρκετά χρήματα κατά την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος, δεν επιτυγχάνεται η επιθυμητή εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, με αποτέλεσμα να δαπανώνται πολλά χρήματα κατά τη λειτουργία του συστήματος.
Μια τέτοια εφαρμογή συστήματος κλιματισμού το οποίο είναι παρεμφερές ενός αμιγώς γεωθερμικού συστήματος, είναι η εφαρμογή γεωθερμικών αντλιών θερμότητας σε συνδυασμό με ένα κλειστό κύκλωμα, το οποίο όμως σε αντικατάσταση του γεωσυλλέκτη χρησιμοποιεί μια δεξαμενή αποθήκευσης νερού. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούνται τα χρήματα που θα δαπανούνταν σε γεωτρήσεις, αντλητικά συγκροτήματα, γεωσυλλέκτες κλπ, και δαπανώνται χρήματα μόνο για την κατασκευή της δεξαμενής αυτής. Παρ’ όλα αυτά, η λειτουργία του συστήματος αυτού συναντά πολλές δυσκολίες. Η θερμοκρασία του νερού της δεξαμενής μεταβάλλεται ραγδαία κατά τη λειτουργία του συστήματος, με αποτέλεσμα την έντονη διακύμανση του βαθμού απόδοσης του συστήματος, και κατ’ επέκταση τις υψηλές καταναλώσεις ενέργειας.
Υπάρχουν δύο επιλογές στην εφαρμογή του συστήματος αυτού με δεξαμενή. Εάν το σύστημα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με υπέργεια δεξαμενή, τότε το δίκτυο του πηγαίου νερού ανακυκλοφορίας επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ηλιοφάνεια και τις λοιπές περιβαλλοντικές συνθήκες, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία του νερού να πλησιάζει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, κάτι που οδηγεί το συνολικό βαθμό απόδοσης του συστήματος σε πολύ χαμηλά επίπεδα, και κατά συνέπεια να σπαταλώνται πολλά χρήματα κατά τη λειτουργία του. Ο δεύτερος τρόπος εφαρμογής ενός τέτοιου συστήματος, είναι σε συνδυασμό με υπόγεια δεξαμενή. Στην περίπτωση αυτή, επικρατεί καλύτερη διάχυση της θερμότητας στο υπέδαφος και μικρότερη επιρροή των περιβαλλοντικών συνθηκών, αλλά και πάλι το σύστημα αυτό δεν αντικαθιστά επ’ ουδενί ένα σύστημα αμιγώς γεωθερμικό όσον αφορά τη λειτουργία του, και παρατηρούνται υψηλά ποσά κατανάλωσης ενέργειας.
Ένας άλλος τύπος συστήματος κλιματισμού παρεμφερούς της γεωθερμίας, είναι ένα σύστημα συνδυασμένο με ένα πηγαίο δίκτυο ανακυκλοφορίας νερού το οποίο συνδέεται με έναν πύργο ψύξης ο οποίος παίζει το ρόλο του μεταφορέα θερμότητας σε αντικατάσταση του υπεδάφους. Φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση η κατανάλωση ενέργειας κατά τη λειτουργία του συστήματος κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, και αυτό διότι εκτός της καταναλισκόμενης ενέργειας που απαιτείται από τη λειτουργία των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας, προστίθεται και η καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία του πύργου ψύξης.
Επιπροσθέτως, ένας τρίτος τύπος συστήματος αναφέρεται στη χρήση αντλίας θερμότητας αέρος – νερού. Η λύση αυτή προτείνεται κυρίως σε περιπτώσεις που ο διαθέσιμος εξωτερικός χώρος δεν είναι αρκετός ή δεν υπάρχει υπόγειο νερό ώστε να εφαρμοστεί κάποιο από τα γεωθερμικά συστήματα κλιματισμού. Στην περίπτωση αυτή επιτυγχάνουμε μεν εξοικονόμηση ενέργειας αλλά δεν αγγίζει επουδενί τα ποσοστά εξοικονόμησης τα οποία θα επιτυγχάνονταν με τη χρήση ενός αμιγώς γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού.
Έτσι λοιπόν, ο πολίτης που επιθυμεί να εγκαταστήσει ένα σύστημα κλιματισμού στην κατοικία του, θα πρέπει να ζυγίσει όλες τις προσφερόμενες επιλογές, ούτως ώστε να καταλήξει στο σύστημα που πρόκειται να του προσφέρει τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, δαπανώντας ένα θεμιτό ποσό χρημάτων κατά την εγκατάσταση του, ειδικά όσον αφορά στην κάλυψη των ψυκτικών φορτίων. Το στόχο αυτό μπορεί να τον επιτύχει ένα γεωθερμικό σύστημα κλιματισμού σχεδιασμένο και μελετημένο σωστά.