Ο σημερινός Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Αθανάσιος Τάσκας όπως τον γνώρισα – Μνήμης χάριν Θεόδωρου Κύρκου
Γράφει ο Ηλίας Χασιώτης
Ιστορικός Ερευνητής Δυτικής Μακεδονίας
Ήταν καλοκαίρι του 2006, όταν ευρισκόμενος στο πατρικό σπίτι στο Αμύνταιο με επισκέφθηκε κύριος σαράντα ετών περίπου, χαμογελαστός με καθαρό βλέμμα, άριστος χειριστής της Ελληνικής γλώσσας, ήταν ο Θεόδωρος Κύρκος. Είχε επιστρέψει στην πατρώα γη το 2004 στην Κέλλη, μετά από μια εικοσαετή σταδιοδρομία, ικανοποιητική στο τέλος ως προϊστάμενος Διεύθυνσης στα Σούπερ Μάρκετ Βασιλόπουλου στην Κρήτη. Αιτία της επιστροφής ο νόστος, η αγάπη για την γενέθλια γη, για τον τόπο όπου βλάστησαν τα παιδικά μας χρόνια, γράφει σε ποίημα του ο νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης.
Α. Η ίδρυση Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερά Δρυς Κέλλας
Ο Θεόδωρος Κύρκος συμπορευόταν με συμπατριώτη του, ένα νέο ψηλό, εκπληκτικά μορφωμένο άτομο της ουσίας των πραγμάτων και όχι του φαίνεσθαι, τον Αθανάσιο Τάσκα και πλειάδα συμπατριωτών του. Ίδρυσαν το 2007 τον ιστορικό πολιτιστικό σύλλογο Ιερά Δρυς Κέλλας. Προσανατολισμός οι πολιτιστικές δραστηριότητες, τα έργα κοινωνικής αλληλεγγύης, η προώθηση του πνεύματος του εθελοντισμού και της προσφοράς και η ανάδειξη των ιστορικών πτυχών της γεωστρατηγικής αξίας την Κέλλης.
Β. Δραστηριότητες του συλλόγου από την ηγεσία Τάσκα Αθανάσιου – Κύρκου Θεόδωρου
- Το 2008 ιδρύεται ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Κέλλης, με σύνθημα το γνωστό «1 -2 φιάλες αίμα σώζουν μια ανθρώπινη ζωή» και με αισθήματα αγάπης προς τον συνάνθρωπο τα μέλη του συλλόγου διοργάνωσαν πλήθος ενημερωτικών εκδηλώσεων για θέματα υγείας με προσκεκλημένους αξιότιμους επιστήμονες από τον χώρο της υγείας.
- Τα μέλη του συλλόγου επάνδρωσαν την χορωδία του Αμύντα στο Αμύνταιο και την χορωδία Ιεροψαλτών Φλώρινας.
- Πλήθος δραστηριοτήτων έλαβαν χώρα το διήμερο 8 και 9 Αυγούστου 2009 στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κέλλη (Εφημερίδα ΗΧΩ ΑΦ29/12-08-2009).
- Το 2013 πραγματοποιήθηκε ενδιαφέρουσα εκδήλωση τιμής σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς κατά την οποία παρευρέθηκαν η γνωστή εκπαιδευτικός κ. Νικοπούλου Χαρά και ο στρατηγός κ. Φραγκούλης Φράγκος (Εφημερίδα ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ 15-05-2013).
- Η Φλόγα της αγάπης στην Κέλλη, την μετέφεραν οι Εθελοντές Αιμοδότες Κοζάνης του συλλόγου «Γέφυρα Ζωής» στον δραστήριο σύλλογο της Κέλλης (Εφημερίδα ΗΧΩ 338/26-08-2015).
- Ανακοίνωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ και τους γαλακτοπαραγωγούς το 2016 (Εφημερίδα ΗΧΩ 371/13-04-2016).
- Στην ακριτική Κέλλη η Ζωή Κωνσταντοπούλου, Πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας». Προσκεκλημένη του Συλλόγου και της Τ.Κ. Κέλλης βραβεύει μαθητές που πέτυχαν στις ανώτερες και ανώτατες σχολές (Εφημερίδα ΗΧΩ 374/11-05-2016).
Γ. Επιτυχίες του Αθάνασιου Τάσκα προσωπικές και των συνεργατών του σε επίπεδο κοινότητας.
1. Η επίλυση του προβλήματος επαρκούς ύδρευσης.
Επί δεκαετίες υπήρχε στην Κέλλη πρόβλημα επαρκούς ύδρευσης της κοινότητας με νερό από τις φυσικές πηγές να χάνεται. Με εξειδικευμένους επιστήμονες έγινε καλλιέργεια πηγών σε απόσταση 12 και 15 χιλιόμετρα από την κοινότητα. Ακολούθησε κατασκευή δικτύου μεταφοράς και διανομής και σήμερα υπάρχει επάρκεια νερού για πρώτη φορά στην ιστορία της Κέλλης και μάλιστα σε 24ωρη βάση. Οι δυσκολίες του εγχειρήματος οφείλονταν στο γεγονός ότι στην Κέλλη λόγω της ορεινής διαμόρφωσης κάτω από την κορυφή του όρους Βόρας δεν υπάρχουν γεωτρήσεις.
2. Οδικός άξονας Αγίου Αθανασίου – Κέλλης.
Ένα όνειρο ετών για τους κατοίκους της Κέλλης γίνεται πραγματικότητα. Εντάχθηκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ο οδικός άξονας Αγίου Αθανασίου – Κέλλης. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 6,3 εκ. ευρώ το οποίο θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής (Εφημερίδα ΗΧΩ 629/09-06-2021)
3. Η Ένωση Επιστημόνων Γυναικών τίμησαν την Τοπική Κοινότητα της Κέλλης στην αίθουσα «Αμαδρυάδες» στο Πικέρμι Αττικής (Εφημερίδα ΗΧΩ 403/07-02-2018).
4. Προκαλεί μέγιστο θαυμασμό το γεγονός ότι η Ακαδημία Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2013 βράβευσε την κοινότητα Κέλλης ως «Υπερπολύτεκνη Κοινότητα».
5. Εκτός από τα παραπάνω είναι εντυπωσιακό το γεγονός της επιστολής του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου, διακεκριμένου ιερωμένου στον Ελλαδικό χώρο, με το παρακάτω περιεχόμενο: «Στηρίζω την προσπάθεια του Σάκη Τάσκα να παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο τομέα των Φυσικών Πόρων. Παρακολουθώ το τεράστιο εθνικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί στον ακριτικό νομό Φλώρινας ως Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Κέλλας, κάτι που πουθενά ίσως αλλού στην ελληνική επικράτεια δεν επιτελείται με τόση επιτυχία και τυγχάνει της γενικής αναγνώρισης και του επαίνου της Ελληνικής πολιτείας. Όλα τα παραπάνω τον καθιστούν πρότυπο πανελλαδικά και τον τοποθετούν στην κορυφή αυτών που εργάζονται για το κοινό καλό και ευεργετούν την κοινωνία και το συναίσθημα»
Δ. Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΕΛΛΗΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1912. ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ.
Τα γεγονότα της απελευθέρωσης της Κέλλης το 1912, μολονότι μεγάλης πολιτικής γεωστρατηγικής σημασίας είχαν επικαλυφθεί από τα αντίστοιχα της απελευθέρωσης της Φλώρινας και των μαχών στου Αμυνταίου (Σόροβιτς). Ο γράφων το 2000 – 2005 είχε δημοσιεύσει τα γεγονότα της απελευθέρωσης από τους Τούρκους το 1912, στον άξονα Κοζάνη – Αμύνταιο – Φλώρινα – Πρέσπες υπογραμμίζοντας ότι στοιχεία αντλήθηκαν από το αρχείο του Σάκη Μουτσόμπαμπα – Πέκου και από προσωπικές αφηγήσεις του Στέργιου Μπινόπουλου.
Ο Σάκης Μουτσόμπαμπας – Πέκος, Κλεισουριώτης στην καταγωγή διετέλεσε διαυθυντής του πολιτικού γραφείου του αείμνηστου Τάκη Μακρή υπουργού Προεδρίας και μετέπειτα Εσωτερικών της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή 1956 – 1963. Έχοντας πρόσβαση στα μέχρι τότε απόρρητα αρχεία των υπουργείων Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών το 1995 – 1997 δημοσίευσε τα γεγονότα του 1912 στον Νομό Φλώρινας.
Ο Στέργιος Μπινόπουλος, ταξίαρχος ε.α. Λεχοβίτης στην καταγωγή, Μακεδομονάχος, Αξιωματικός στην φρουρά του Βασιλέως Κωνσταντίνου Α΄, πέντε φορές βουλευτής Φλώρινας με το λαϊκό κόμμα, υπασπιστής του Παπάγου 1939 -1940 μας άφησε πολύτιμες διηγήσεις για την μάχη της Κέλλης, η οποία ήταν καθοριστική για την απελευθέρωση της πόλης της Φλώρινας. Εξυπακούεται ότι πάντα ταύτα ετέθησαν στην διάθεση του συλλόγου «Ιερά Δρυς Κέλλας».
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1) Μετά την μάχη της Άρνισσας 4 – 5 Νοεμβρίου 1912, όσοι Τούρκοι επέζησαν από τα 4 τάγματα μαζί με μία πυροβολαρχία και ένα αφηχθέν τάγμα του 6ου Σώματος Στρατού Μοναστηρίου παρατάχθηκαν ανατολικά της μεγάλης γέφυρας στην απότομη χαράδρα Κουρού – Τσεσμέ (Ξηρά Κρήνη) στον δρόμο από Κέλλη προς Άρνισσα – Θεσσαλονίκη.
Από Ελληνικής πλευράς την επίθεση διεξήγαγε το 1ο Σύνταγμα Ευζώνων του Διονυσίου Παπαδόπουλου με το 8ο τάγμα Ιατρίδη με συμμετοχή του 18ου Συντάγματος Πεζικού και εφεδρεία το 9ο τάγμα Ευζώνων του Βελισαρίου του απελευθερωτή των Ιωαννίνων.
2) Η μάχη άρχισε στις 4 το απόγευμα και διήρκεσε τουλάχιστον 4 ώρες. Στην πιο κρίσιμη καμπή της μάχης ένας λόχος ευζώνων με τον υπολοχαγό Καραχρήστο, πέρασε στην δυτική όχθη. Συγχρόνως αναφέρει ο λοχαγός Βρυζάκης (γόνος του εθνικού ζωγράφου Βρυζάκη) τμήμα οπλισμένων κατοίκων (και γυναικών) της Κέλλης οδηγούμενο από τον ιερέα του χωριού Πέτρο Παπαναστασίου, προσβάλλει τους Τούρκους εκ δεξιών… Οι Τούρκοι σπεύδουν στο γεφύρι… Ελάχιστοι διασώθηκαν.
Ο Βελισαρίου αναφέρει «οι Τούρκοι έπαθαν πανωλεθρίαναφήσαντες πίσω τους πεντακόσιους νεκρούς».
Ο διάδοχος Κωνσταντίνος συνοδευόμενος από τον Μπινόπουλο αναφέρουν ότι «τα πτώματα των Τούρκων είχαν χτυπημένα τα κεφάλια τους από μεγάλες πέτρες από τις γυναίκες του διπλανού χωριού (την προηγούμενη οι Τούρκοι είχαν βιάσει δύο Ελληνίδες».
3)Το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου έφθασε στην Κέλλη το 1ο Σύνταγμα Ιππικού με εμπροσθοφυλακή τον επίλαρχο Ιωάννη Άρτη με 28 άνδρες. Ο Άρτης την επόμενη μέρα ξεκίνησε από την Κέλλη στις 6 το πρωί, κατάφερε και έφθασε στην Φλώρινα στις 13:30 το μεσημέρι.Με την συνεργασία του Μητροπολίτη Πολύκαρπου, του θρησκευτικού αρχηγού των Οθωμανών Χουλουσήεφέντη (προσωπικού φίλου του Ίωνα Δραγούμη) και του γραμματέα της Μητρόπολης ΤέγουΣαπουντζήΚελλιώτη στην καταγωγή, ο Ιωάννης Άρτης πέτυχε την παράδοση της πόλης ενώ μέσα στην πόλη υπήρχαν 1500 περίπου υποχωρούντες Τούρκοι στρατιώτες. Μετά 1 – 2 ώρες εισήλθε στην πόλη της Φλώρινας το Σέρβικο Ιππικό με τον πρίγκηπα Αρσένιο.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Η επιμονή για την εύρεση απόλυτα τεκμηριωμένων στοιχείων από τους Σάκη Τάσκα και Θεόδωρο Κύρκο, τους αρχιτέκτονες των ελευθέριων της Κέλλης, γεγονός καθοριστικό για την απελευθέρωση της Φλώρινας, έχει το σημερινό αποτέλεσμα κάθε χρόνο τα Ελευθέρια της Κέλλης να τιμούν με την παρουσία τους επιφανείς προσωπικότητες Πανελληνίου κύρους.
Ο γράφων αισθάνεται ευτυχής για την τιμή που του έγινε να εκφωνήσει τον πανηγυρικό λόγο της απελευθέρωσης, το 2012 για τα εκατοντάχρονα και το 2015 με την παρουσία του τότε Υπουργού Εθνικής Αμύνης, Πάνου Καμμένου: Μετά το πέρας της δεξίωσης ανεβαίνοντας στο ελικόπτερο ο υπουργός είπε: «Συγχαρητήρια σε όλους και να θυμάστε ότι οι προύχοντες, ο Σύλλογος και οι κάτοικοι της Κέλλης αξίζουν κάθε εκτίμηση και θυσία από την Ελληνική πολιτεία».