Διευκρινήσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Φ. για τις διακοπές υδροδότησης στην πόλη της Φλώρινας
Σχετικά με τις προγραμματισμένες διακοπές υδροδότησης που πραγματοποιούνται από αρχές Αυγούστου κατά τις νυχτερινές ώρες στην υψηλή ζώνη της πόλης της Φλώρινας (οριοθετείται περίπου από τις οδούς Αριστοτέλους, Λεωφ. Καραμανλή και Μοναστηρίου) ενημερώνουμε τους καταναλωτές ότι οι εν λόγω διακοπές είναι αναγκαίες και αναπόφευκτες, προκειμένου να διασφαλιστεί η υδροδότηση της πόλης κατά την διάρκεια της ημέρας και κυρίως κατά τις ώρες με αυξημένη ζήτηση, δηλαδή το πρωί και το απόγευμα, με γνώμονα:
- τη δυνατόν αποτελεσματικότερη κάλυψη της ζήτησης του νερού που καταναλώνεται από τους χρήστες,
- την μικρότερη όχληση και
- το συντομότερο χρόνο επαναπλήρωσης των κεντρικών δεξαμενών.
Ειδικότερα:
Γιατί γίνονται διακοπές υδροδότησης στην πόλη της Φλώρινας;
Tο τελευταίο διάστημα, παρά το γεγονός ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Φ. αξιοποιεί στο 100% το νερό της επιφανειακής υδροληψίας στο Διυλιστήριο της Δροσοπηγής και των πηγών, το προς διάθεση νερό λόγω της μείωσης των επιφανειακών και υπογείων νερών, των αυξημένων θερμοκρασιών και της συνεχόμενης ανομβρίας, υπολείπεται των ημερήσιων καταναλώσεων της πόλης. Το αρνητικό αυτό ισοζύγιο έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση των υδατικών αποθεμάτων των δεξαμενών αυτής. Μοναδικός τρόπος επαναπλήρωσης των δεξαμενών για τη δημιουργία αποθεμάτων είναι η διακοπή υδροδότησης.
Γιατί έχουμε αρνητικό ισοζύγιο;
Όπως έχει επισημανθεί και σε προηγούμενες ανακοινώσεις τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, συνεχής ανομβρία, μειωμένο ύψος βροχής και χιονόπτωσης τους χειμερινούς μήνες, με αποτέλεσμα οι υδατικοί πόροι της περιοχής (πηγές, επιφανειακές υδροληψίες, υπόγειος υδροφόρος κτλ.) εν συγκρίσει με τα προηγούμενα έτη να είναι μειωμένοι. Η επεξεργασία επιφανειακού νερού ήταν και είναι η μοναδική λύση για την υδροδότηση της πόλης της Φλώρινας, διότι οι υπόγειοι υδροφορείς της περιοχής είναι ανεπαρκείς. Παράλληλα, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση του πόσιμου νερού, όχι μόνο για οικιακή χρήση, αλλά και σε άλλες χρήσεις που θα έπρεπε να αποφεύγονται (πότισμα, κατάβρεξη πεζοδρομίων κτλ).
Για την πόλη της Φλώρινας, η συνολική απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα τροφοδοσίας νερού ανέρχεται στα 7.700 κυβικά την ημέρα, ποσότητα που παρέχεται όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης. Ωστόσο, οι ημερήσιες καταναλώσεις της πόλης υπερβαίνουν πλέον τα 8.500 κυβικά μέτρα.
Συμπερασματικά, υπό τις παρούσες συνθήκες παρέχονται οι απαιτούμενες ποσότητες πόσιμου νερού που μπορούν να καλύψουν τις προβλεπόμενες ημερήσιες ανάγκες των καταναλωτών, το γεγονός, όμως, ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Φ. καλείται να καλύψει την επιπλέον κατανάλωση, που οφείλεται κυρίως στην αλόγιστη χρήση και σπατάλη νερού, οδηγεί σε πρόωρη εξάντληση των υδατικών αποθεμάτων στις υδατοδεξαμενές και επιφέρει τις διακοπές υδροδότησης.
Γιατί έχουμε την υψηλή και την χαμηλή ζώνη;
Η λειτουργία του υδροδοτικού συστήματος της πόλης της Φλώρινας λόγω της μορφολογίας του εδάφους της είναι βαρυτική, δηλαδή για να υδροδοτηθεί ένα ακίνητο απαιτείται να βρίσκεται υψομετρικά χαμηλότερα από την αντίστοιχη στάθμη της υδατοδεξαμενής. Για το λόγο αυτό, η πόλη της Φλώρινας χωρίζεται σε δύο ζώνες ύδρευσης, τη χαμηλή, που χωροταξικά περιλαμβάνει το κέντρο της πόλης και καλύπτει περίπου τα 2/3 των καταναλωτών της πόλης, και την υψηλή, που περιλαμβάνει τις υπόλοιπες περιοχές της πόλης με μεγαλύτερο υψόμετρο.
Οι κεντρικές δεξαμενές της πόλης παραλαμβάνουν το νερό από το διυλιστήριο της Δροσοπηγής και τροφοδοτούν την υψηλή ζώνη, ενώ, παράλληλα, ενισχύουν τις δεξαμενές της χαμηλής, οι οποίες έχουν και απευθείας τροφοδοσία από πηγαίο νερό.
Γιατί γίνονται διακοπές στην υψηλή ζώνη;
Η διακοπή υδροδότησης της υψηλής ζώνης μειώνει στο ελάχιστο το χρόνο επαναπλήρωσης των κεντρικών δεξαμενών, καθώς οι καταναλώσεις της ζώνης αυτής είναι μεγαλύτερες από εκείνες της χαμηλής ζώνης. Λόγω, λοιπόν, της προαναφερόμενης κατασκευής του υδροδοτικού συστήματος της πόλης, στην παρούσα φάση η διακοπή υδροδότησης της υψηλής ζώνης προς επαναπλήρωση των αντίστοιχων δεξαμενών είναι μονόδρομος, καθώς η εναλλακτική λύση είναι η διακοπή υδροδότησης στο σύνολο της πόλης. Περαιτέρω δεν υφίσταται δυνατότητα επιλογής τμημάτων ή περιοχών εντός της πόλης όπου γίνεται διακοπή.
Γιατί δεν γίνονται διακοπές στην χαμηλή ζώνη;
Δεδομένου ότι η δεξαμενή της χαμηλής ζώνης υδροδοτείται, πέραν του νερού του διυλιστηρίου, και από πηγαίο νερό, τροφοδοτείται με μικρότερη ποσότητα από την κεντρική δεξαμενή. Η διακοπή της ζώνης αυτής, όπως προαναφέρθηκε, θα οδηγούσε σε επέκταση του απαιτούμενου χρόνου επαναπλήρωσης τουλάχιστον κατά 2 ώρες, δηλαδή θα απαιτούνταν διακοπή υδροδότησης τουλάχιστον 9 ωρών, αντί για 7 ώρες που γίνεται σήμερα. Παράλληλα θα αυξανόταν η όχληση, καθώς θα επηρέαζε περίπου τα 2/3 των καταναλωτών της πόλης, καθόσον η χαμηλή ζώνη χωροταξικά περιλαμβάνει το κέντρο της πόλης και σχεδόν το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων της.
Γιατί δεν τηρούνται επακριβώς οι ώρες διακοπής που ανακοινώνονται;
Η ώρα έναρξης της διακοπής υδροδότησης συνήθως τηρείται, εκτός εάν έχουν εξαντληθεί νωρίτερα τα αποθέματα, οπότε η υδροδότηση διακόπτεται από μόνη της. Κατά τη φάση επανυδροδότησης, απαιτείται ικανός χρόνος, ώστε αρχικά να πληρωθούν με νερό όλοι οι αγωγοί ύδρευσης που προηγουμένως είχαν αδειάσει και στη συνέχεια να αυξηθεί η πίεση εντός αυτών, προκειμένου να εκκινήσει η υδροδότηση των επιμέρους ακινήτων. Ακίνητα με χαμηλότερο υψόμετρο εδάφους, λόγω του προαναφερόμενου βαρυτικού συστήματος ύδρευσης, υδροδοτούνται νωρίτερα από εκείνα με μεγαλύτερο υψόμετρο. Αντίστοιχα, η έλλειψη νερού γίνεται αντιληπτή πρώτα στις περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ο χρόνος που απαιτείται για την πλήρη επανυδροδότηση της υψηλής ζώνης κυμαίνεται από 45 έως 60 λεπτά.
Τι κάνει η Δ.Ε.Υ.Α.Φ. και ο Δήμος;
Η Δ.Ε.Υ.Α.Φ. καταβάλλει καθημερινά και επί 24ώρου συνεχείς προσπάθειες για την απρόσκοπτη λειτουργία, , τη μείωση των καταπονήσεων του δικτύου ύδρευσης, την άμεση επισκευή οποιασδήποτε εμφανιζόμενης βλάβης, τη συνεχή και εύρυθμη λειτουργία του Διυλιστηρίου Δροσοπηγής, την άμεση επισκευή κάθε βλάβης του ηλεκτρομηχανολικού εξοπλισμού της, την αντικατάσταση των παλαιών υδρομετρητών με νέας τεχνολογίας και την εκμετάλλευση κάθε διαθέσιμου υδατικού πόρου για την κάλυψη της ζήτησης.
Ο Δήμος Φλώρινας έχει σταματήσει τη χρήση νερού από το δίκτυο ύδρευσης της πόλης για τις εργασίες πλυσίματος δημοσίων χώρων, όπως και για το πότισμα του πρασίνου, χρησιμοποιώντας νερό είτε από γεωτρήσεις, είτε νερό που μεταφέρει με βυτιοφόρα.
Την οριστική λύση του προβλήματος της ύδρευσης θα την δώσει η ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου διυλιστηρίου πόσιμου νερού στο φράγμα της Τριανταφυλλιάς και του νέου αγωγού ύδρευσης που θα μεταφέρει το πόσιμο νερό από το νέο διυλιστήριο στις δεξαμενές της πόλης της Φλώρινας. Ένα έργο περίπου 18.εκ. ευρώ που εντάχθηκε προς χρηματοδότηση το 2021, ο ανάδοχος ανακηρύχθηκε το 2023 και πλέον απρόσκοπτα προχωρούν οι εργασίες του με συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης στις 06.03.2026. Στην παρούσα φάση, η κατασκευή του αγωγού ύδρευσης έχει φτάσει από το φράγμα Τριανταφυλλιάς μέχρι την τοπική κοινότητα Σκοπιάς.
Ως πολίτης μπορώ να συνδράμω;
Ναι, αποφεύγοντας την άσκοπη κατανάλωση του πόσιμου νερού, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη χρήση του για πότισμα γκαζόν, κήπων, κατάβρεξης αύλειων χώρων, πεζοδρομίων, οδών καθώς και για κάθε άλλη μη οικιακή χρήση.
Ζητούμε συγγνώμη και την κατανόηση των καταναλωτών που πλήττονται από τις διακοπές υδροδότησης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΦ