Έκκληση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη
Να απορρίψει την πρόταση για υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του λύκου που συζητείται το προσεχές διάστημα στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος καλούν την Ελληνική Κυβέρνηση 20 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, ζητώντας να συνταχθεί με μια φιλόδοξη και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση για τη διατήρηση των ειδών και των οικοσυστημάτων στην ΕΕ και τη χώρα μας.Όπως τονίζουν οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη, η οποία κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ενδεχόμενη υποβάθμιση της νομικής προστασίας του λύκου είναι αντίθετη στην ισχυρή υποστήριξη από την κοινή γνώμη, αλλά και στα επιστημονικά στοιχεία που ευνοούν τη διατήρηση του λύκου στην Ευρώπη. «Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινδυνεύει σοβαρά να δημιουργήσει προηγούμενο για άλλα είδη και να ανοίξει την πόρτα σε περαιτέρω αλλαγές στη νομοθεσία της ΕΕ για τη φύση», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα καλούν την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ορίσει άμεσα συνάντηση του Υπουργού με τους εκπροσώπους των Οργανώσεων, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξουν τις απόψεις τους για το θέμα, πριν από την ημέρα που θα συναντηθεί το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΈ που θα λάβει σχετική απόφαση.
«Η προστασία των λύκων στην Ευρώπη και την Ελλάδα δεν είναι μόνο θέμα οικολογικής σημασίας, αλλά και αντανάκλαση της δέσμευσής μας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των αξιών της συνύπαρξης και της ανεκτικότητας» σημειώνουν οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, επισημαίνοντας πως οι λύκοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης, διαδραματίζοντας ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, και η επιστροφή του λύκου σε μέρη τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης όπου το είδος είχε προηγουμένως εξαφανιστεί αποτελεί σημαντική επιτυχία διατήρησης που δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο.
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την διατήρηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου, οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, εκτός από την επιστολή τους προς την Ελληνική Κυβέρνηση, συνυπογράφουν αντίστοιχη επιστολή διεθνών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στην σχετική διαδικτυακή καμπάνια συλλογής υπογραφών μέσω της πλατφόρμας Avaaz.
Ακολουθεί η Επιστολή των 20 Οργανώσεων:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων από Ελληνικές και Ευρωπαϊκές Οργανώσεις, στις 22 Φεβρουαρίου 2024, είκοσι (20) Ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, σας καλέσαμε να απορρίψετε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης και να στείλετε ένα σαφές μήνυμα ότι η ΕΕ λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ενωσιακές και διεθνείς δεσμεύσεις της για την προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας. Τα αναφερόμενα στην σχετική επιστολή-έκκλησή μας, που επισυνάπτεται εδώ, εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε.
Μετά από επικοινωνίες μας με στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΝ, λίγες ημέρες μετά την κοινοποίηση της επιστολής εκείνης, πληροφορηθήκαμε ότι οι υπηρεσιακές εισηγήσεις ήταν γενικά στο ίδιο κλίμα με τη θέση των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και μας δόθηκε η εντύπωση ότι η Ελλάδα θα απορρίψει στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος την πρόταση της ΕΕ για μείωση του καθεστώτος προστασίας του λύκου, συμβάλλοντας στη διασφάλιση του υφιστάμενου καθεστώτος, όπως κατοχυρώνεται στη Σύμβαση της Βέρνης και στην οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους.
Δυστυχώς, πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι η Ελλάδα προτίθεται, τελικά, να ψηφίσει υπέρ της μείωσης του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη!
Ωστόσο, η υποβάθμιση της νομικής προστασίας του λύκου είναι αντίθετη στην ισχυρή υποστήριξη από την κοινή γνώμη και στα επιστημονικά στοιχεία που ευνοούν τη διατήρηση του λύκου στην Ευρώπη. Επιπλέον, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κινδυνεύει σοβαρά να δημιουργήσει προηγούμενο για άλλα είδη και να ανοίξει την πόρτα σε περαιτέρω αλλαγές στη νομοθεσία της ΕΕ για τη φύση. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε νομική αβεβαιότητα και θα έδινε μήνυμα οπισθοχώρησης στις πολυετείς προσπάθειες περιβαλλοντικής διατήρησης σε ολόκληρη την ήπειρο. Μια τέτοια κίνηση θα αμαυρώσει σοβαρά τη φήμη της ΕΕ ως ηγέτιδας στην προστασία του περιβάλλοντος.
Σας καλούμε να μην στηρίξετε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υποβάθμιση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης, συντασσόμενοι με μια φιλόδοξη και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση για τη διατήρηση των ειδών και των οικοσυστημάτων στην ΕΕ και τη χώρα μας, ανεξάρτητα από πολιτικές πιέσεις που ενδεχομένως ασκούνται.
Σας ζητούμε επίσης συνάντηση μαζί σας, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε τις απόψεις μας για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι σύντομα θα κληθεί το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ να αποφασίσει επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι συνυπογράφουσες Περιβαλλοντικές Οργανώσεις:
- ΑΝΙΜΑ
- ΑΡΙΩΝ
- ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
- ΑΡΧΕΛΩΝ
- Δράση για την Άγρια Ζωή
- Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
- Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
- Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
- Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης»
- Εταιρία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης
- Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
- ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση
- Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης
- i-Sea
- Greenpeace
- MEDASSET
- MedINA
- Mom
- The Green Tank
- WWF Ελλάς».