Η Πέτη Πέρκα στο ΕΡΤ3 102 FM: «Το παραγωγικό και συντροφικό συνέδριο της Νέας Αριστεράς εφαλτήριο για να γίνουμε πιο ‘ορατοί’ στην κοινωνία» (audio)
Για το συνέδριο της Νέας Αριστεράς, που ήταν «πολύ παραγωγικό, πολύ συντροφικό, με πολλές απόψεις και με ωραίες τοποθετήσεις» έκανε λόγο στην αρχή της τοποθέτησής της η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) και Βουλεύτρια Φλώρινας.
«Ήταν μια υποδειγματική διαδικασία, πραγματικά το χαρήκαμε, εκλέχθηκε και με τεράστιο ποσοστό ο Αλέξης Χαρίτσης ως Πρόεδρος – δεν αμφισβητήθηκε προφανώς από κανέναν. Όλο αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό και πλέον ξεκινάμε με οργανωμένο κόμμα. Πιστεύω θα φανεί και στη λειτουργία μας και η Νέα Αριστερά θα αρχίσει να γίνεται πιο ‘ορατή’ στην κοινωνία».
«Στον αντίποδα, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ακόμα μια απόδειξη ότι οι Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με την αποχώρησή μας κάναμε μια πράξη πολιτικά αναγκαία, ηθικά επιβεβλημένη και στρατηγικά σωστή. Παρακολουθούμε με θλίψη τον εκφυλισμό ενός κόμματος, για το οποίο δουλέψαμε τα περισσότερα χρόνια της ζωής μας. Δεν άξιζε αυτό σε κόμμα της Αριστεράς.
Δυστυχώς, το ‘κακό’ αυτό επηρεάζει όλο το χώρο της Αριστεράς, διότι έρχονται οι συντηρητικές δυνάμεις να πουν ότι αυτή είναι η Αριστερά, απαξιώθηκε. Η αλήθεια είναι ότι έγιναν τραγικά, λάθη, ήδη κατά την περίοδο 2019-2023, με την ολοκλήρωση, το ‘κερασάκι στην τούρτα’, να είναι η εκλογή Κασσελάκη, ο οποίος περνούσε απέξω από ένα κόμμα, του οποίου δεν ήταν καν μέλος, και έγινε Πρόεδρος. Μάλιστα, πολλοί από τους συντρόφους που σήμερα είναι απέναντί του, τον έφεραν τότε, τον στήριξαν, τον χειροκροτούσαν. Όλα αυτά η ιστορία τα έχει καταγράψει και τώρα είμαστε εδώ να αποδείξουμε ότι η Αριστερά δεν είναι έτσι. Φτιάχνουμε λοιπόν το κόμμα μας, όπως πραγματικά το έχουμε ονειρευτεί και οραματιστεί και είμαστε πολύ αισιόδοξοι και αισιόδοξες ότι θα πάει πολύ καλά, γιατί η Αριστερά είναι αναγκαία, ειδικά στις σημερινές συνθήκες».
Η Π. Πέρκα συμφώνησε ότι η έλλειψη χρηματοδότησης είναι τροχοπέδη για ένα κόμμα, θύμισε όμως τις εποχές του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ του κάτω του 3%, όπου και τα γραφεία του λειτουργούσαν, και η εφημερίδα Αυγή δεν είχε κλείσει. «Θεωρώ ότι ένας λόγος που στις ευρωεκλογές δεν πετύχαμε το στόχο μας ήταν και η έλλειψη χρηματοδότησης – οι εκλογές ειδικά στοιχίζουν αρκετά. Από κει και πέρα, για τη λειτουργία ενός κόμματος είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεισφορά των απλών μελών του. Φυσικά κι εμείς οι Βουλευτές συμμετέχουμε, τόσο οικονομικά, αλλά και με τους συνεργάτες που δικαιούμαστε. Πορευόμαστε με δυσκολία, αλλά δεν πιστεύω ότι το οικονομικό θα σταματήσει την καλύτερή μας παρουσία. Ίσως είναι κι ένας τρόπος να φύγουμε από το κατεστημένο που όλα έρχονται από μια χρηματοδότηση. Εδώ μιλάμε για την ψυχή της Αριστεράς, για ανθρώπους που δίνουν από το οικονομικό τους περίσσευμα, αλλά και από το χρόνο τους, για μια υπόθεση που αφορά όλη την κοινωνία».
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο «πολιτικό κενό» που υπάρχει στην Αριστερά, υποστηρίζοντας ότι η Νέα Αριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ανασυγκρότηση του χώρου. «Αυτό σε ένα βαθμό το έχουμε ‘κερδίσει’ στη Βουλή, με τεκμηρίωση, δουλειά και παρουσία. Φαίνεται και κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων, όπου οι Υπουργοί κατά τις εισηγήσεις τους απευθύνονται κυρίως σε εμάς, παρά σε εκπροσώπους άλλων κομμάτων.
Όλη η ουσία όμως είναι η πολιτική. Αν δει κάποιος τις πολιτικές μας θέσεις και την πολιτική απόφαση που ομόφωνα ψηφίσαμε στο συνέδριο, φαίνεται ότι πρόκειται για όλες τις παραδόσεις της ανανεωτικής, ριζοσπαστικής Αριστεράς, προσαρμοσμένες φυσικά στα σημερινά δεδομένα, και σε πολλά θέματα θα έλεγα και ‘τολμηρές’. Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο, τη Γάζα, την κλιματική κρίση, τις εξορύξεις, τα εξοπλιστικά, για όλα αυτά τα θέματα υπάρχουν θέσεις».
Η τοποθέτηση της Π. Πέρκα ολοκληρώθηκε με τα σημεία που έχει εστιάσει η Νέα Αριστερά και για τα οποία θα αγωνιστεί. Τόνισε φυσικά το θέμα της ακρίβειας, τα εργασιακά, το θέμα της στέγης, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στον πόλεμο στην Παλαιστίνη, αλλά και στην κλιματική κρίση. «Σήμερα χάνεται, εξοντώνεται ένας λαός, και η Δύση και η Ευρώπη κοιτούν αμέριμνα, είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Το Ισραήλ ουσιαστικά έχει κηρύξει πόλεμο στον ΟΗΕ, αφού απαγορεύει στην υπηρεσία του τελευταίου να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια. Μιλάμε για εγκληματίες πολέμου, δεν μπορεί η Δύση να παραμένει αμέτοχη. Αυτά τα θέματα είναι πολύ σοβαρά, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ανάφλεξης σε όλη την περιοχή. Ο πόλεμος μπορεί να φτάσει ‘στην πόρτα μας’».
«Αλλά και η κλιματική κρίση είναι πολύ απειλητική, δεν είναι εδώ απλά, πλέον σκοτώνει. Είδαμε τι συνέβη στη Βαλένθια, στη χώρα μας έχουμε ζήσει τη Θεσσαλία, τις πυρκαγιές κτλ. Και η κυβέρνηση ακόμα και σ’ αυτό το θέμα κάνει deals, εξυπηρετεί συμφέροντα. Εμείς οφείλουμε να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό, για να ετοιμάζεται γι’ αυτό που μας περιμένει, αν δεν αντιδράσουμε γρήγορα».
«Κατά τα άλλα, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, τι να πούμε, για την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό..όλα έχουν το ίδιο μοτίβο, ιδιωτικοποιήσεις παντού, απόσυρση του κράτους από κάθε μορφή ελέγχου, δαιμονοποίηση της συλλογικής δράσης. Το τελευταίο ‘σπάει’ και την κοινωνική συνοχή, για να μην μπορεί ο κόσμος να αντιδράσει ή να αντιληφθεί, γενικώς είναι μια πολύ δυστοπική κατάσταση. Εκεί λοιπόν νομίζω ότι μόνο μια σύγχρονη, ανανεωτική, πράσινη Αριστερά μπορεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημα. Όχι υποδεικνύοντας, συμμετέχοντας όμως και λέγοντας την αλήθεια. Εννοούμε αυτό που λέμε και λέμε αυτό που εννοούμε».
Ακούστε εδώ το ηχητικό: https://youtu.be/4gsjQHugZyw