Κάτοικοι Αχλάδας: Περιβαλλοντικοί μετανάστες
Συντάκτες: Αντωνιάδης Γεώργιος, Γιώση Μαρία
Προς απάντηση στο υπαγορευμένο κείμενο, πράξη 4/15-6-2025, που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το τοπικό συμβούλιο Αχλάδας χωρίς καμία διαβούλευση και χωρίς συνέλευση των κατοίκων, χωρίς χρονικά όρια και χωρίς μετρήσεις. Προβάλλουν υποτίθεται κάποια αντισταθμιστικά οφέλη, τα περισσότερα από τα οποία είναι συμβατικές υποχρεώσεις τους. Επικαλούνται εθνικούς λόγους. Όμως, από πότε η καταστροφή είναι εθνικός λόγος;
Οι εταιρείες ζητούν να σκάψουν περιμετρικά του χωριού. Θα μας ενημερώσει κανείς για το αυτονόητο; Με ποια διάμετρο;
Για ποιο λόγο η Αχλάδα των 500 κατοίκων, εν μέσω ανάπτυξης υποτίθεται, έφτασε να έχει 280 κατοίκους; Αλήθεια, γιατί τα φορτηγά της Φλώρινας, έχουν αποκλειστεί από το μεταφορικό έργο;
Η κατάσταση έχει ως εξής: Ο λιγνίτης, αφού εξορύσσεται στην Αχλάδα, κάνει μία βόλτα 60 περίπου χιλιομέτρων στην γειτονική χώρα και καίγεται 15 χιλιόμετρα δίπλα στο χωριό μας, σε ένα απαρχαιωμένο εργοστάσιο. Ο αέρας όμως, δεν έχει σύνορα! Δεν πληρώνουμε περιβαλλοντικούς ρύπους, αλλά αναπνέουμε τον μολυσμένο αέρα των γειτόνων μας, αν ενδιαφέρει αυτό κανέναν. Και έπειτα ‘’πουλάμε’’ περιβαλλοντική συνείδηση!
Παραθέτουμε λοιπόν κάτωθι τις απόψεις μας μία – μία, προς απάντηση σε όσα ουτοπικά και αποτρόπαια σενάρια ορίζει το εν λόγω κείμενο (το οποίο μπορείτε να δείτε στον εξής σύνδεσμο https://eu.docworkspace.com/d/sIJ-fwaLgAfGgv8MG) , ακριβώς με την σειρά που αυτά διατυπώθηκαν:
1. Άμεση πρόσληψη όλων των ανέργων του οικισμού της Αχλάδας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ–>Οι εργαζόμενοι, αφού στερήθηκαν τα χωράφια και τα ζώα τους, σήμερα έχουν ως μοναδική διέξοδό τους ‘’το έργο’’. Το οποίο έργο όμως, έχει ημερομηνία λήξης 2,5 έτη από σήμερα! Οι σκέψεις και οι αντιρρήσεις τους δεν μπορούν να ειπωθούν ούτε καν στο καφενείο του χωριού διότι… κινδυνεύουν με απόλυση!
2. Να πραγματοποιηθούν έργα αναβάθμισης του οικισμού της Αχλάδας, όπως π.χ. νέο γήπεδο ποδοσφαίρου 11Χ11, γήπεδο 5Χ5, γήπεδο μπάσκετ, γήπεδο τένις, δημιουργία παιδικής χαράς, ανακαίνιση κοινοτικών κτιρίων, τα οποία έχουν υποστεί φθορές με την πάροδο του χρόνου και στα οποία στεγάζονται σύλλογοι του οικισμού μας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ–>Γήπεδο, έχουμε! Και μάλιστα έγινε με πολύ προσωπική εργασία, πολλών εξ υμών.
3. Επιχορήγηση 10.000,00€ καθαρά, για κάθε οικογένεια, ανεξαρτήτως μελών αυτής που κατοικεί μόνιμα στον οικισμό της Αχλάδας, αρχής γενομένης από φέτος.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ–>Σαν ‘’Λύτρα’’ για την ανοχή και την σιωπή ακούγεται αυτό. Για πόσο χρόνο άραγε; Σε ποιους; Από ποιους; Από αυτούς που χρωστούν ήδη; ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ (14) χρόνια πέρασαν από τις προηγούμενες επιτάξεις – απαλλοτριώσεις!
4. Δωρεάν ρεύμα για όλους τους κατοίκους που θελήσουν να έρθουν ως πελάτες στην εταιρεία ενέργειας, η οποία ανήκει στην ΜΕΤΛΕΝ, και εφόσον αυτό υλοποιηθεί το πακέτο να περιλαμβάνει και τα πάγια.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ–>Δωρεάν ρεύμα από τον λιγνίτη που βγάζετε, από τα χωράφια που μας χρωστάτε;
5. Γενναία μείωση της τιμής του λιγνίτη, ο οποίος αγοράζεται για προσωπική χρήση από τους μόνιμους κατοίκους του οικισμού, καθώς όπως θα γνωρίζεται ο χειμώνας στη Φλώρινα είναι πολύ ψυχρός και μακρύς και γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί κάτοικοι του οικισμού έχουν σαν πηγή θέρμανσης τον λιγνίτη, το οποίον και αγοράζουν για να τον καίνε στους λέβητες των σπιτιών τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να ζεστάνουν τις οικίες τους.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ–>Μείωση της τιμής του λιγνίτη, από τα ίδια χωράφια που χρωστάτε;
6. Αν η εξορυκτική δραστηριότητα κυλήσει ομαλά για την επόμενη χρονική περίοδο, θα θέλαμε μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και εάν συνεχιστεί το ενδιαφέρον της Βόρειας Μακεδονίας για αγορά λιγνίτη, καθώς και αν υπάρξουν προοπτικές ανανέωσης της μίσθωσης του ορυχείου από το ΥΠΕΝ και μετά το 2028, να ξαναγίνουν συζητήσεις από μηδενική βάση για λύση, η οποία θα συμπεριλάβει και τον κυρίως Οικισμό.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ–>Αν,αν,αν … Πόσα ΑΝ στην ίδια παράγραφο!
7. Να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αποκατάσταση των εδαφών και η απόδοσή τους πίσω στους ιδιοκτήτες.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ–>Στα 90 χρόνια λειτουργίας του έργου, γνωρίζουμε καλά τι εννοείτε αποκατάσταση: Το παλιό ορυχείο μία τρύπα. Ο ποτιστικός κάμπος έρημος λόφος, διακοπτόμενος από τρύπες. Το Γιουρούκι τα ίδια. Όλες οι χαράδρες, φραγμένες. Το ποτάμι είχε εγκιβωτισμένες πέτρες στις όχθες του, από τον πάνω μαχαλά μέχρι τα όρια με την Μελίτη. Θα αποκατασταθεί ποτέ άραγε; Το αρδευτικό σύστημα, εξαφανισμένο. Η γέφυρα θα παραμείνει ‘’αερογέφυρα’’ ή θα την γκρεμίσετε;
8. Να τηρούνται με ευλάβεια όλα τα μέτρα ασφάλειας που ορίζει ο Νόμος, καθώς και όλες οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που έχει ως κύρια υπεύθυνη η εταιρία Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ–>Ας διαβάσουν τους όρους εξόρυξης και ας μας πουν τι απ’ όλα αυτά έχουν τηρήσει μέχρι σήμερα! Πώς να πιστέψουμε πως στο εξής θα τους τηρήσουν;
9. Στήριξη των ελάχιστων κτηνοτρόφων που υπάρχουν στον οικισμό και έχουν ως κύριο επάγγελμά τους την κτηνοτροφία, καθώς θα βρεθούν σε μεγάλο αδιέξοδο λόγω των εξορυκτικών εργασιών, διότι θα μειωθεί αισθητά ο χώρος βοσκής των αιγοπροβάτων τους. Ένα μέτρο στήριξης θα μπορούσε να είναι π.χ. η δωρεά κάποιων τροφών για να καλύψουν τις ανάγκες των αιγοπροβάτων τους.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ–>Αφού κατέστρεψαν τους περισσότερους βοσκότοπους, απέκλεισαν τους ελάχιστους εναπομείναντες κτηνοτρόφους ανάμεσα σε γκρεμούς απροσπέλαστους. Οι κτηνοτρόφοι εγκατέλειψαν την εργασία τους και έμειναν ελάχιστοι, ασκώντας ηρωική κτηνοτροφία! Τώρα που είναι λίγοι, ας τους δώσουμε κανένα ψίχουλο! Και αυτό μέχρι πότε;
10. Ομαδικό συμβόλαιο ασφάλισης των σπιτιών μας, είτε κατάθεση μιας εγγυητικής επιταγής με σεβαστό που θα μπορεί να καλύψει τυχόν προβλήματα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ–>Ασφάλιση κτιρίων! Μέχρι πότε; Εάν ένα κτήριο ραγίσει δηλαδή στις 1/1/2028, τι θα γίνει τότε;
11. Ζητάμε, επίσης, ασφαλή διέλευση κατά την είσοδο και την έξοδό μας από τον οικισμό.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ–>Παραδέχεστε λοιπόν, ότι μέχρι σήμερα δεν ήταν και δεν είναι ασφαλής η διέλευση από και προς το χωριό. Πώς ζούσαμε δηλαδή τόσον καιρό, με κίνδυνο των ζωών μας;
12. Τέλος, επειδή οι συνθήκες και οι ανάγκες του οικισμού μεταβάλλονται, σας ζητάμε να είστε διαθέσιμου σε οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει μελλοντικά.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ–>ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΕΕΙ ΔΙΑΘΣΙΜΟΙ! Τί άλλο θα σκεφτείτε αλήθεια να μας κάνετε;
Προς -μερική αποκατάσταση- της ΑΛΗΘΕΙΑΣ.