Παρουσίαση του βιβλίου «Έλληνες μισθοφόροι στην υπηρεσία της επαναστατικής Γαλλίας (1789-1815)»
Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Λύγκος» στη Φλώρινα, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Φλώρινας «Βασιλικής Πιτόσκα» διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την παρουσίαση του βιβλίου «Έλληνες μισθοφόροι στην υπηρεσία της επαναστατικής Γαλλίας (1789-1815)» του Φοίβου Π. Οικονόμου.
Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης, Βασιλική Μούζα, δηλώνοντας τη σταθερή βούληση της Βιβλιοθήκης να τιμά και να προωθεί βιβλία Φλωρινιωτών συγγραφέων. Θερμό χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. Περικλής Μήτκας, με αναφορά στην άριστη διδακτορική διατριβή του Φοίβου Οικονόμου, στο πνευματικό ανάστημα του Περικλή Οικονόμου και στο κύρος του ακαδημαϊκού Βασίλη Γούναρη.
Ο Βασίλης Γούναρης, καθηγητής Ιστορίας των Νεότερων χρόνων στο ΑΠΘ, διέγραψε το πολύπλοκο και πυκνό σε γεγονότα ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έδρασαν υπηρετώντας την επαναστατική και ναπολεόντεια Γαλλία οι Έλληνες μισθοφόροι στο χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου, για να καταδείξει έτσι πόσο απαιτητική ήταν η συστηματική και ταυτόχρονα συνθετική προσέγγιση της στρατολόγησης, οργάνωσης, δράσης και κινητικότητας των Ελλήνων μισθοφόρων.
Με δεδομένο ότι η βιβλιογραφία για το κεφάλαιο της ελληνικής μισθοφορίας στις στρατιές του Ναπολέοντα είναι ισχνή, όπως σημείωσε ο συγγραφέας Φοίβος Οικονόμου, έπρεπε να συγκεντρωθεί και να αξιοποιηθεί από τον ίδιο ανέκδοτο κατά μεγάλο μέρος Γαλλικό αρχειακό υλικό. Ο συγγραφέας παρουσίασε στο κοινό αδρομερώς τις δύο ενότητες του βιβλίου του. Στην πρώτη και μεγαλύτερη πραγματεύθηκε τη συγκρότηση και δράση, αλλά και λιποταξία των ελληνικών μισθοφορικών σωμάτων κάτω από τη σημαία της Γαλλίας. Στη δεύτερη, μελέτησε την κοινωνική προέλευση, τις νοοτροπίες και την ιδεολογία των Ελλήνων μισθοφόρων.
Στις σπουδές και στο έργο των δύο ανδρών, του Βασίλη Γούναρη και του Φοίβου Οικονόμου αναφέρθηκε εκτενώς η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης Κωνσταντίνα Καραμπατάκη, συντονίστρια της βιβλιοπαρουσίασης.
Για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Βασιλικής Πιτόσκα»
Κωνσταντίνα Καραμπατάκη – Τζιάτζιου