Χαιρετισμός του βουλευτή Κ. Σέλτσα στο Διεθνές Συμπόσιο για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην περιοχή των Πρεσπών
Χαιρετίζω κι εγώ αυτή την εξαιρετική εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στην επιχειρηματικότητα και δη τη γυναικεία.
Πονεμένη και παρεξηγημένη η ιστορία της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.
Πονεμένη εξαιτίας του αναποτελεσματικού μερικές φορές δημοσίου, που βάζει παράλογα εμπόδια και εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης και του ισχυρού ανταγωνισμού που δέχονται όλες οι επιχειρήσεις.
Παρεξηγημένη γιατί οι πιο προβεβλημένοι αυτόκλητοι εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, ανήκουν σε δύο κατηγορίες:
Ø είναι είτε επιχειρηματίες που έκλεισαν παραγωγικές επιχειρήσεις και ασχολούνται με την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους σε φορολογικούς παραδείσους,
Ø είτε επιχειρηματίες με μοναδικό πελάτη το δημόσιο.
Όλοι τους στις δημόσιες τοποθετήσεις τους υποστηρίζουν με πάθος, ότι για όλα τα δεινά της χώρας ευθύνονται συλλήβδην οι κακοί δημόσιοι υπάλληλοι, που πρέπει να απολυθούν θεωρώντας ότι έτσι θα λυθούν τα προβλήματα.
Αυτοί ευθύνονται για την αρνητική και κακή φήμη στην επιχειρηματικότητα.
Η αλήθεια είναι ότι η επιχειρηματικότητα πηγαίνει χέρι χέρι με την κοινωνική ευθύνη και σίγουρα ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό Δημόσιο, θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Από τη Σοβιετική Ένωση και τη Νέα Οικονομική Πολιτική του Λένιν, μέχρι τη σημερινή Αμερική των start-up, ο επιχειρηματίας δεν είναι η καρικατούρα πλουσίου ατόμου με το ημίψηλο, που «ρουφά» το αίμα του λαού με το καλαμάκι.
Μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που έχει την τόλμη και τη φαντασία να παράξει, να δημιουργήσει προϊόντα ταυτότητας, να ηγηθεί μιας ομάδας, να συνεργαστεί με άλλους επιχειρηματίες για να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας.
Μπορεί δηλαδή, να είναι ένας άνθρωπος που θα αποτελέσει το θεμέλιο λίθο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.
Με αυτά που σας ανέφερα θέλω να πω, πως δεν είναι καθόλου οξύμωρο μια αριστερή κυβέρνηση να είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας.
Αντιθέτως, θέλουμε να ανθίσει μια επιχειρηματικότητα με εξωστρέφεια, τόλμη, παραγωγικότητα αλλά και κοινωνική και οικολογική ευθύνη.
Αυτά τα στοιχεία πριμοδοτούνται και στον καινούργιο αναπτυξιακό νόμο και ειλικρινά αισθάνομαι πολύ χαρούμενος που το γραφείο και οι συνεργάτες μου συνεισέφεραν κάτι σε αυτόν.
Όσον αφορά συγκεκριμένα, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, την άφησα τελευταία όχι γιατί δεν τη θεωρώ σημαντική, αλλά το αντίθετο.
Είναι αυτονόητο ότι οι γυναίκες μπορούν να μπουν στο στίβο των επιχειρήσεων το ίδιο, ή και περισσότερο δυναμικά από τους άντρες.
Είναι αυτονόητο ότι όποια σεξιστικού τύπου αντιμετώπιση από την κοινωνία απέναντι στη γυναίκα- επιχειρηματία και όχι μόνο, πρέπει να εκλείψει.
Είναι αυτονόητο επίσης ότι όποιες ποσοστώσεις προβλέπονται στους νόμους με σκοπό να παρακινήσουν τις γυναίκες προς το επιχειρείν, πρέπει να είναι μεταβατικές, διότι ο στόχος είναι να δημιουργηθούν και δοθούν ίσες ευκαιρίες σε μόνιμη βάση.
Γιατί οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν ισότιμα στο επιχειρηματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Γιατί πολύ απλά έχουμε 2016…