Ecoblueberries: το super μύρτιλο της Φλώρινας ταξιδεύει στη Γερμανία
Η ιστορία των ecoBlueberries ξεκινάει κάπου στο 2008, όταν ένας φοιτητής Πληροφορικής, ο Πέτρος Καριπίδης, για μια διατμηματική εργασία με φοιτητές του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκπονούν ένα επιχειρηματικό σχέδιο για τα μύρτιλα.
Σήμερα, ο Πέτρος Καριπίδης, είναι παραγωγός και εξαγωγέας βιολογικών μύρτιλων και προϊόντων από μύρτιλα. Με τα ecoBlueberries έχει μπει στη γερμανική αγορά και προσπαθεί, μέσα από ένα άτυπο δίκτυο παραγωγών, να αναπτύξει την καλλιέργεια των χρυσοφόρων μπλε μούρων ή blueberries ή …μύρτιλων στη Δυτική Μακεδονία.
Το μύρτιλο, παρότι η καλλιέργειά του ταιριάζει στο κλίμα της βόρειας Ελλάδας και σε πολλές περιοχές υπάρχουν εδάφη κατάλληλα, συνεχίζει να είναι ένα άγνωστο είδος για τους περισσότερους αγρότες. Όμως οι ιδιότητες αυτού του φρούτου, αυτού του μπλε μούρου, που το κατατάσσουν στα λεγόμενα super foods, δείχνουν το δρόμο για όσους θέλουν να τολμήσουν στοχεύοντας στις υψηλές οικονομικές αποδόσεις που εγγυάται η μεγάλη ζήτηση από τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
«Για τρία χρόνια, δούλευα στη Σουηδία για να συγκεντρώσω χρήματα ώστε να ξεκινήσω την καλλιέργεια, ενώ παράλληλα μελετούσα από εγχειρίδια ξένων πανεπιστημίων γιατί στην Ελλάδα έλλειπε η τεχνογνωσία. Μελετώντας και πειραματιζόμενος, τον Οκτώβριο του 2011, στην περιοχή των Αναργύρων, στη Φλώρινα, έκανα την πρώτη εγκατάσταση δενδρυλλίων σε 5 στρέμματα, νοικιασμένη έκταση. Για δύο χρόνια τη φυτεία παρακολουθούσε ο πατέρας μου κι εγώ συνέχισα να εργάζομαι στη Σουηδία προκειμένου να συγκεντρώσω κεφάλαιο για την επιχείρηση. Επέστρεψα οριστικά στην Ελλάδα το 2013 για να κάνω τα επόμενα, παραγωγικά βήματα», εξήγησε στη Voria.gr o κ. Καριπίδης.
Η φυτεία της ecoBlueberries σήμερα, με περίπου 6.500 δένδρα, καλύπτει 20 στρέμματα και δίνει μία ετήσια παραγωγή περίπου 26.000 κιλών, μία δραστηριότητα που παρότι είναι πολύ καινούργια και έχει μπροστά της μεγάλο δρόμο ανάπτυξης, είναι ήδη κερδοφόρα και βιώσιμη.
Ποιοι οι λόγοι να φυτέψουν οι Έλληνες αγρότες, αυτό το χαμηλό δενδράκι – φτάνει κοντά στο 1 μέτρο ύψος – που δίνει τους καρπούς με το ασυνήθιστο μπλε χρώμα; Οι λόγοι είναι οι super ιδιότητές του, τα θρεπτικά του συστατικά και τα οφέλη που έχει για την υγεία και, τα κέρδη που εξασφαλίζει για τον καλλιεργητή ο οποίος τουλάχιστον για 15-17 χρόνια, θα έχει ένα πολύ καλό εισόδημα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα κουπάκι φρέσκων μύρτιλων, βάρους 125 γραμμαρίων, πωλείται στη λιανική από 4 έως 6 ευρώ.
Η ecoBlueberries, διαθέτει το 70%-80% της παραγωγής της σα νωπό φρούτο (από αρχές Ιουνίου μέχρι περίπου τα τέλη Αυγούστου) και από αυτές τις ποσότητες το 80%, από πέρυσι, διοχετεύεται μέσω αντιπροσώπου στη γερμανική αγορά. Ήδη, η παραγωγή του 2017, είναι σχεδόν όλη «καπαρωμένη». Στην εσωτερική αγορά, τα προϊόντα της εταιρείας διατίθενται στη λιανική μέσω του e-shop της, ενώ υπάρχουν και επαφές για να τοποθετηθούν σε markets που προωθούν βιολογικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.
Η παραγωγή που δεν διατίθεται νωπή, πωλείται σαν κατεψυγμένο φρούτο, σε μαρμελάδες και αλείμματα, επίσης σαν νέκταρ μύρτιλου ενώ υπάρχουν και τα αποξηραμένα φύλλα για την παραγωγή τσαγιού.
«Η έξοδος στις αγορές του εξωτερικού απαιτεί την παραγωγή πολύ μεγαλυτέρων ποσοτήτων. Οι μεγάλοι παραγωγοί βρίσκονται στην Πολωνία και την Ισπανία, όπου η κάθε φυτεία καλύπτει περίπου 400- 500 στρέμματα. Στην περιοχή μας, που εδαφολογικά και κλιματολογικά προσφέρεται για την συγκεκριμένη καλλιέργεια, οι εκτάσεις που καλλιεργούνται με μύρτιλα, είναι κοντά στα 80 στρέμματα, συνεπώς πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά», τόνισε ο Πέτρος Καριπίδης.
Σε αυτή την κατεύθυνση έχει στρέψει μεγάλο μέρος της προσπάθειάς του ο κ. Καριπίδης καθώς η ecoBlueberries διαθέτει αδειοδοτημένο φυτώριο από τα ΚΕΠΠΥΕΛ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραγωγή φυτών μύρτιλου, το μοναδικό στη χώρα μας με πολλαπλασιαστικό υλικό εξ’ ολοκλήρου από την Ελλάδα, από τις δικές της μητρικές φυτείες. Η δυνατότητα εφοδιασμού των αγροτών και εμπόρων με φυτά, συνδυάζεται με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Παράλληλα, η επιχείρηση προσπαθεί να ανακάμψει από το πλήγμα που δέχθηκε το φετινό καλοκαίρι, λόγω των κατολισθήσεων στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, που προκάλεσαν και την καταστροφή των εγκαταστάσεων του φυτωρίου της και της οικοτεχνικής μονάδας στους Αναργύρους. Ευτυχώς, η φυτεία των μύρτιλων, βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το χωριό και προς αντίθετη κατεύθυνση.
Ο Πέτρος Καριπίδης δηλώνει βέβαιος ότι η ζήτηση για τα μύρτιλα θα αυξηθεί και στην ελληνική αγορά, καθώς το συγκεκριμένο φρούτο, όπως αποδεικνύουν πολλές μελέτες αμερικανικών πανεπιστημίων, αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών, έχει αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Επίσης, βοηθάει στην όραση, αλλά και στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων, στην πρόληψη των αλλεργιών, στην καταπολέμηση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), στον έλεγχο της υπέρτασης, αλλά και στην επικουρική αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη.
Πηγή: www.voria.gr