Τοποθέτηση του βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη για την έδρα του φορέα διαχείρισης λιμνών (videos)
Τοποθέτηση του βουλευτή Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στη συζήτηση του σ/ν “Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και άλλες Διατάξεις”, για την έδρα του Φορέα Διαχείρισης των Λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
«Φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και άλλες διατάξεις»
Κύριε Υπουργέ, ένα θέμα, το οποίο είναι τοπικού ενδιαφέροντος, αλλά εδώ μείζονος σημασίας για τη Φλώρινα. Κάνατε ένα φορέα διαχείρισης στη δυτική Μακεδονία και τον έχετε εγκαταστήσει στην Καστοριά. Προφανώς, ίσως από τις πολλές εξαγγελίες έχουν αδυνατίσει τα μαθηματικά σας και θα πρέπει λίγο να τα φρεσκάρουμε.
Στο Νομό Φλώρινας, υπάρχουν έξι λίμνες. Αφήνω τις δύο λίμνες των Πρεσπών, όπου ισχύουν τα πάντα, όπως RAMSAR, NATURA, εθνικοί δρυμοί κ.λπ.. υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς.
Το Αμύνταιο έχει τέσσερις λίμνες. Είναι δυνατόν με τέσσερις λίμνες και η Καστοριά με μια λίμνη, να εγκαθίσταται εκεί ο φορέας διαχείρισης;
Το λέω αυτό και για το περί δικαίου αίσθημα και για τη σωστή επιλογή. Ως προς το σωστό, ως προς το περί δικαίου αίσθημα έπρεπε να ήταν εκεί.
Πριν από μερικούς μήνες είχε έρθει ο Πρωθυπουργός στην περιοχή και μέσα από το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, αυτές τις γνωστές φιέστες που στήνετε στην Περιφέρεια, ενώ ο Υπουργός ήταν έτοιμος να ανακοινώσει το χερσαία λιμάνι, το Διαμετακομιστικό Κέντρο Εμπορίου στη Φλώρινα, ως διά μαγείας, έρχεται ο κ. Τσίπρας και το ανακοινώνει στην Καστοριά.
Δηλαδή η περιοχή αυτή πλήττεται πολλαπλώς, γι’ αυτό και αναφέρθηκα στο περί δικαίου αίσθημα. Δεν θα σωθεί με το χερσαίο λιμάνι ή με το φορέα διαχείρισης, αλλά κάποτε πρέπει να δούμε και το δίκαιο και το σωστό. Αυτή η περιοχή έχει ερημωθεί και τελικά το μόνο φορέα που θα βάλετε εκεί είναι ο φορέας διαχείρισης της ερήμου που έχει εγκατασταθεί εκεί.
Δηλαδή, είναι τρομακτικό, για να μην σας αναφέρω και πολλά άλλα, ότι επί τρία χρόνια δεν γίνεται κανένα έργο, τα παιδιά φεύγουν από την περιοχή και δουλεύουν σερβιτόροι στη Μύκονο και στη Ρόδο, περιοχές που εμείς επιδοτούμε με 750 εκατ. για την ηλεκτροδότηση και πολλά άλλα. Έρχονται τώρα και αυτά, που δεν είναι μείζονος σημασίας, αλλά είναι σημαντικά για την περιοχή και θέλω να μου πείτε ποιο είναι το κριτήριο; Υπάρχει σκοπιμότητα ή έχει γίνει κάποιο λάθος ή παράλειψη;
Όσον αφορά στο νομοσχέδιο, τα μεγάλα λόγια περί μεταρρύθμισης δεν ισχύουν. Πρόκειται για μια εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν αποσαφηνίζεται ο ρόλος των φορέων, αυξάνεται ο χώρος ευθύνης χωρίς συγκεκριμένη αύξηση της υποστήριξης. Ξέρετε, ότι η Ν.Δ. έχει πολύ μεγάλη ευαισθησία απέναντι στους εργαζόμενους, δεν διασφαλίζεται το μέλλον των εργαζομένων, αυτά τα οποία προτείνετε είναι προχειρότητες και γι’ αυτό το λόγο επί της αρχής λέμε όχι και σε κάποια άρθρα μείζονος σημασίας συμφωνούμε. Περιμένω την τοποθέτησή σας, μήπως υπάρξει κάποια αλλαγή πλεύσης για το θέμα της έδρας του Φορέα Διαχείρισης στη Δυτική Μακεδονία.