Ξηροφθαλμία
Γράφει ο Ιωάννης Μ. Δούρδας
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Τι είναι;
Ο όρος δεν προσδιορίζει μία νόσο, αλλά κάθε διαταραχή της παραγωγής των δακρύων.
Τα δάκρυα παράγονται συνεχώς (βασική παραγωγή) και όχι μόνο αντανακλαστικά σαν μέρος της φυσικής άμυνας των οφθαλμών ή σαν συναισθηματική αντίδραση, και είναι απαραίτητα για την ανατομική και λειτουργική ακεραιότητα της εξωτερικής επιφάνειας των ματιών.
Ο ρόλος τους στην ευκρίνεια της όρασης, όσο και στην ανοσία των ματιών είναι σημαντικός. Κάθε διαταραχή στην βασική παραγωγή των δακρύων προκαλεί σοβαρά προβλήματα.
Μια μεγάλη σειρά νοσημάτων ή παθολογικών καταστάσεων ευθύνονται για την ξηροφθαλμία, που σήμερα πια αναφέρονται σαν ΠΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΙΚΉΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ. Η πάθηση είναι εξαιρετικά συχνή μετά τα 40, συχνότερη στις γυναίκες και είναι χρόνια.
Αίτια
Στο ξηρό μάτι η δακρυϊκή στιβάδα είναι κατακερματισμένη και τα επιθηλιακά κύτταρα αφυδατωμένα και σε οσμωτική ανισορροπία. Η ελάττωση των δακρύων μπορεί να οφείλεται είτε σε αυξημένη εξάτμιση από διαταραχή της λειτουργικότητας των βλεφάρων (βλεφαρίτιδα, ροδόχρους ακμή) και από περιβαλλοντικούς παράγοντες (ήλιος, αέρας, ξηρό κλίμα, air-conditioning), είτε σε μειωμένη παραγωγή από βλάβη των κυττάρων (Sjogren, αυτοάνοσα νοσήματα, Σακχαρώδης Διαβήτης, διόρθωση μυωπίας – Lasik, εμμηνόπαυση και φάρμακα όπως αντιυπερτασικά, αντιαλλεργικά, αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά, ηρεμιστικά).
Συμπτώματα
Είναι πολλά και εξαιρετικά ενοχλητικά όπως: κάψιμο, αίσθηση ξένου σώματος, βλεννώδεις εκκρίσεις, ερεθισμός σε καπνό και αέρα, ευαισθησία στο φώς, μη ανοχή φακών επαφής, δακρύρροια, θολή όραση, κούραση, επιδείνωση στο τέλος της ημέρας ή μετά από επίμονη εστίαση.
Αντιμετώπιση
Για την αντιμετώπιση της πάθησης δώσαμε πρακτικές συμβουλές στο προηγούμενό μας άρθρο.
Δούρδας Μ. Ιωάννης
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Π. Μελά 52, Φλώρινα, Τ.Κ. 53100
Τηλ Ιατρείου: 2385022101
Κινητό: 6980317815