Διαφωνία του Γεωπονικού Συλλόγου Φλώρινας στη θέση του ΕΒΕ Φλώρινας για τη συμφωνία των Πρεσπών
Πρόεδρε του Ε.Β.Ε. Φλώρινας,
Πολλά είναι τα θέματα που θίγονται με τη συμφωνία των Πρεσπών, που υπογράφηκε μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ και πρωτίστως το θέμα της Ιστορικότητας της Μακεδονίας. Η παραχώρηση του όρου Μακεδόνας όχι μόνο δεν τα απαλείφει αλλά εγείρει θέματα. Ήδη την ημέρα της συμφωνίας βρεθήκαμε στην ντροπιαστική θέση να ακούμε το: ‘εσείς οι Έλληνες και εμείς οι Μακεδόνες’ από το στόμα του Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργού.
Πέρα όμως από τα θέματα εξωτερική πολιτικής και προδοτικής παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας, υπάρχουν πλήθος ζητημάτων τα οποία θίγονται μέσα στην συμφωνία. Σε θέματα για τα οποία είναι αρμόδιο, λόγω της θεσμικής θέσης που έχει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φλώρινας, ως ο σύμβουλος του κράτους, μνημονεύεται το άρθρο 1 παρ. 3 (θ):
«Σε σχέση με τα προαναφερόμενα όνομα και ορολογίες στις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και επωνυμίες (trade marks & brand names), τα Μέρη θα υποστηρίξουν και θα ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές του κοινότητες να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο, στα πλαίσια του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και επωνυμίες (trade marks & brand names), και όλα τα σχετικά ζητήματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο. Για την υλοποίηση των προαναφερομένων προνοιών θα δημιουργηθεί μια διεθνής ομάδα ειδικών η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των δύο κρατών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) με την κατάλληλη συνεισφορά των Ηνωμένων Εθνών και του ΔΟΤ. Αυτή η ομάδα ειδικών θα συγκροτηθεί εντός του 2019 και θα ολοκληρώσει την εργασία της εντός τριών ετών. Τίποτα στο Άρθρο 1(3)(θ) δεν θα επηρεάσει την παρούσας εμπορική χρήση μέχρις ότου εξευρεθεί αμοιβαία συμφωνία όπως προβλέπεται σε αυτό το υπο-τμήμα.»
Είναι απείρως πιο σημαντικότερη η ιστορική αξία του ονόματος, αλλά με την ουσιαστική παραχώρηση του εμπορικού ονόματος της «Μακεδονίας» υπονομεύουμε την οικονομική ζωή μας, την επιβίωσή μας, το μέλλον μας. Ήδη ο υπ.Εξ. της γείτονος δημιούργησε δεδικασμένο μιλώντας για την ‘Μακεδονική ντομάτα, την ωραιότερη στον κόσμο…..’ και δημιουργήθηκε πρόβλημα στην εταιρία Μακεδονική για τις ντομάτες της και ντοματοειδή σκευάσματά της.
Ξεκινώντας καλοπροαίρετα θα πούμε:
Ακόμη και αν διατηρηθούν ονόματα για όλη την υφήλιο τα προϊόντα θα παρασκευάζονται στη Γείτονα και όχι στην Ελλάδα. Δεν θα έχουν την αξία ενός προϊόντος υψηλών προδιαγραφών αλλά ενός προϊόντος που τηρεί τις προδιαγραφές μιας υπό ένταξη χώρας. Η διεθνής αγορά θα είναι πλέον επιφυλακτική με ότι αναγράφει τον όρο Μακεδονία καθώς τα προϊόντα του παράγονται στην πΓΔΜ δεν θα έχουν τις ίδιες προδιαγραφές με αυτές που τηρούνται από τις Ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι γνωστό πως στη γείτονα υπάρχουν φυτοπροστατευτικά σκευάσματα που έχουν απαγορευτεί και δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. Είναι τεράστια τα κεφάλαια και ο κόπος των Ελλήνων που έχει καταβληθεί για να μπορέσει να καθιερωθεί ένα προϊόν στην διεθνή αγορά. Είναι πολλυεπίπεδοι οι αγώνες, πολλών χρόνων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με δημόσια δαπάνη (Εθνική και Κοινοτική) εκατοντάδων εκατομμυρίων, για να προωθήσει τα ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, δημιουργώντας ένα πρόσθετο οικονομικό βάρος προκειμένου να υπάρχει η διασφάλιση προς τον καταναλωτή με την τήρηση αυστηρών προτύπων και προδιαγραφών. Κόπος και χρήματα που έχουν διατεθεί για να χτιστεί το όνομα για την παραγωγή πιστοποίημένων προϊόντων ΧΑΝΕΤΑΙ.
Τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) συνήθως έγραφαν τοπικά ονόματα και όχι τον όρο Μακεδονία. Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα στην πρωτογενή παραγωγή και την οικονομία της Μακεδονίας.
Οι διαδικασίες της γείτονος για την απόδοση ονόματος είναι πάρα πολύ γρήγορες, ενώ οι διαδικασίες των Ευρωπαϊκών Μηχανισμών που υλοποιούν η «Δήμητρα» και ο «Agrocert» είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και κοστοβόρες, έτσι στο επόμενο διάστημα θα κατοχυρωθούν ένα σωρό προϊόντα ως μακεδονικά ή Μακεδονίας.
Συνεχίζοντας κακοπροαίρετα:
Και εάν δεν βρεθούν λύσεις που μνημονεύονται;;;;; «ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ» λέει η συμφωνία.
Πως θα διασφαλιστεί ότι οι γείτονες μας δεν θα προσπαθήσουν να οικειοποιηθούν δυνατά brands επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Μακεδονία;
Πως θα διασφαλισθεί ο κίνδυνος ότι δεν θα αναπτυχθεί αθέμητος ανταγωνισμός;
κ. Πρόεδρε
Το Ε.Β.Ε. αποτελεί τον θεσμικό σύμβουλο του Ελληνικού κράτους σε θέματα αρμοδιότητας του. Έχει την υποχρέωση να εκπονεί επιστημονικές μελέτες που αφορούν τα μέλη του και να τα εκφράζει.
Ποια μελέτη εκπονήθηκε που να αποδεικνύει ότι ‘η συμφωνία είναι καλή?’ σύμφωνα με τις δηλώσεις σας ως Πρόεδρου του ΕΒΕ Φλώρινας στις 18 Ιουνίου 2018. Πότε εκπονήθηκε και από ποιόν; Με ποιες διαδικασίες ανατέθηκε; Ποιες παραμέτρους έλαβε υπ’όψην της;
Εάν δεν υπάρχει τέτοια μελέτη, ποια είναι τα στοιχεία που άλλαξαν για το ΕΒΕ Φλώρινας ώστε να θεωρεί ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη για τον εμπορικό και βιομηχανικό κόσμο της Φλώρινας. Γιατί άλλαξαν:
- «Το κλείσαμε τα σύνορα» (21 ΝΟΕ 2017) κατά τη συγκέντρωση του συνδυασμού του για τις εκλογές του ΕΒΕ Φλώρινας.
- Η αίτηση βοήθειας για να σταματήσει η οικονομική ζημία 200.000€ κάθε μέρα
Γιατί δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ). Οι οποίοι εκφράζουν φόβο για «…αρνητικές εκπλήξεις σε βάρος της χώρας και της επιχειρηματικής κοινότητας».
κ. Πρόεδρε,
Η άσκηση εξωτερική πολιτικής της Ελλάδας είναι μέσα στις αρμοδιότητες του ΕΒΕ; Οι δηλώσεις του προέδρου εκφράζουν το ΕΒΕ; Μήπως υπάρχει σύγχυση μεταξύ των ιδιοτήτων του προέδρου του ΕΒΕ, του μέλους του ΠΣ Δυτικής Μακεδονίας (χωρίς σταυρό εκλεγμένο), του πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ;
κ. Πρόεδρε,
Ανακαλέστε δημόσια την δήλωσή σας περί ‘καλής συμφωνίας’
Εκφράστε τον Φορέα που εκπροσωπείτε.
Περιοριστείτε στις αρμοδιότητές σας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΜΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΚΕΣΟΥ ΦΑΝΗ