Αγώνες βουνού και οικολογία
Έχοντας ήδη ολοκληρωθεί δυο αγώνες στα βουνά τις Φλώρινας (Drosorigi race στις 8 Μαΐου 2016 και Frorina trail challenge στις 12 Ιουν 2016) οι οποίοι και οι δυο διαφήμισαν την πόλη της Φλώρινας, εκφράζω την απογοήτευση μου διότι και οι δυο διοργανωτές ενώ μερίμνησαν για την τοποθέτηση πινακίδων για την σήμανση των διαδρομών που θα αγωνιζόταν οι αθλητές (μεταλλικές πινακίδες και πλαστικοποιημένα ταμπελάκια) κανένας από τους δυο δεν μερίμνησε να τις μαζέψει και να καθαρίσει το βουνό από το θέαμα που παρατηρεί ένας οδοιπόρος.
Είναι αδιαφορία από την πλευρά των διοργανωτών αν και έχει παρελθει αρκετός χρόνος από το πέρας των αγώνων.
Είναι άραγε τόσο κουραστικό ενώ δαπανήθηκαν μέρες για το στήσιμο των αγώνων να δαπανηθεί και μια για τoν καθαρισμό της διαδρομής;
Η φύση των αγώνων βουνού απαιτεί από στους αθλητές σεβασμό στο βουνό και την στην καθαριότητα του, ποσώ μάλλον από τους διοργανωτές.
Ευάγγελος Δήμζας
Κύριε Δήμζα σχετικά με την επιστολή σας αγώνες βουνού και οικολογία θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι:
Στόχος του συλλόγου μας είναι μέσα από τους αγώνες DrosopigiRace είναι να αναδειχθεί κυρίως αθλητικά ο ορεινός όγκος της Φλώρινας. Για τον λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει εξαιρετικά επίπονες και κοπιαστικές προσπάθειες για την διάνοιξη και συντήρηση άβατων – εδώ και χρόνια από οδοιπόρους!- μονοπατιών σχεδόν σε όλο τον ορεινό όγκο της Φλώρινας (Δροσοπηγή, Βίτσι, λόφος Αγ. Παντελεήμονα, 1033, οροσειρά Βαρνούντα, Ταϊμα).
Επειδή θεωρούμε ότι προέχει η ασφάλεια των οδοιπόρων είτε αυτοί είναι ορειβάτες είτε ποδηλάτες η σήμανση έχει στόχο την ασφαλή διέλευση και μετάβαση αυτών κατά μήκος των διαδρομών -οι αγώνες αποτελούν ευκαιρία συντήρησης.
Σε καμία περίπτωση η τοποθέτηση 70 επιμελώς τοποθετημένων μικρών πλαστικοποιημένων πινακίδων (τόσες συνολικά χρησιμοποιήθηκαν για την σήμανση των 56km! του DrosopigiRace 2016) δεν θεωρούμε ότι αποτελούν εστία ρύπανσης του βουνού αλλά αντίθεα συμβάλουν τα μέγιστα στην παραμονή προσβάσημων και ασφαλών των ανωτέρω διαδρομών.
Θεόδωρος Σβάρνας
Υπεύθυνος διοργάνωσης DrosopigiRace
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας οτι η χάραξη της διαδρομής έχει ως γνωνονα την ασφάλεια των αθλητών και εξαίρω το εργο σας στην συντηρηση των μονοπατιων ,οπως όμως αναφέρεται είναι μόνο 70 πινακίδες σημανσεως . Ποσο δύσκολο και χρονοβόρο είναι να τις μαζέψετε;κατα την προσωπικη μου άποψη αν υπήρχε η θέληση θα μπορούσατε να το κάνετε καποια στιγμή μετά το πέρας των αγώνων.
Κύριε Δήμζα
Διάβασα με προσοχή την επιστολή σας. Παραθέτω την παρακάτω ερώτηση σας
«Είναι άραγε τόσο κουραστικό ενώ δαπανήθηκαν μέρες για το στήσιμο των αγώνων να δαπανηθεί και μια για τoν καθαρισμό της διαδρομής;»
γιατί έτσι μου δίνετε την ευκαιρία να επεξηγήσω μερικά πράγματα για την διοργάνωση Florina Trail Challenge, στην οποία αναφέρεστε.
Η εκδήλωση μας, η οποία έγινε με την αμέριστη βοήθεια και συνεργασία του Σ.Ε.Ο.Φ., πραγματοποιήθηκε στις 11-12 Ιουνίου 2016. Ο σχεδιασμός όμως της παραπάνω εκδήλωσης ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2015.
Χρειάστηκαν 3 μήνες για να γίνει απλά η χαρτογράφηση των μονοπατιών, με συνολικό μήκος 24.300 μ., από τα οποία τα 1200 μέτρα αποτελούν ένα παλαιό μονοπάτι που συνέδεε το χωριό Άνω Κλεινές με την κορυφή της Τάιμα και το οποίο είχε να χρησιμοποιηθεί από την εποχή του Εμφυλίου. Το μονοπάτι αυτό, στο οποίο χρειαστήκαμε 1 μήνα για να καθαρίσουμε, μπορείτε τώρα να το περπατήσετε εσείς και όλοι οι συμπολίτες μας.
Χρειάστηκαν ακόμα 3 μήνες ανοίγματος των μονοπατιών, τα οποία ανοίχτηκαν 40% περισσότερο από το «κανονικό» μια και δεν θα περπατούσαν 20-30 οδοιπόροι, αλλά θα έτρεχαν 200 αθλητές.
Χρειάστηκε ακόμα 1 μήνας για να γίνει ο τελικός καθαρισμός των μονοπατιών, που περιελάμβανε το καθάρισμα από χορτάρι και οτιδήποτε μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στους δρομείς.
Τέλος, χρειάστηκαν 2 εβδομάδες για να γίνει η σήμανση των μονοπατιών αλλά και ολόκληρων των 3 διαδρομών του Florina Trail Challenge οι οποίες ήταν 31,16 & 6 χλμ. Στην σήμανση χρησιμοποιήθηκαν 220 μεταλλικές πινακίδες και πάσσαλοι με πλαστικοποιημένες πινακίδες.
Άρα όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω, δεν χρειάστηκαν μέρες αλλά πολλοί μήνες επίπονης δουλειάς για να στηθεί μια άρτια δρομική εκδήλωση, η οποία είχε 230 συμμετοχές από ολόκληρη την
Ελλάδα και η οποία έδωσε την ευκαιρία σε όλους αυτούς τους αθλητές να γνωρίσουν το φυσικό κάλλος της Φλώρινας και την φιλοξενία μας.
Αποφασίσαμε λοιπόν, με τη σύμφωνη γνώμη του Σ.Ε.Ο.Φ., να διατηρήσουμε τη σήμανση των διαδρομών/μονοπατιών, γιατί πολύ απλά υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που ασχολούνται καθημερινά με το ορεινό τρέξιμο.
Επίσης, υπάρχουν και πολλοί άλλοι ενεργοί αθλητές που θα έρχονται στην Φλώρινα και θα θέλουν να τρέξουν τις παραπάνω διαδρομές είτε σαν διασκέδαση είτε σαν προπόνηση.
Γιατί να τους στερήσουμε αυτή τη χαρά;
Άλλωστε για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε το Florina Trail Challenge, για να μπορεί ο οποιοσδήποτε να χαίρεται τρέχοντας πάνω στα βουνά μας.
Σπύρος Καρατζούλης
Υπεύθυνος Διοργάνωσης FTC