Ποιοι είναι οι Κινέζοι που στήνουν τη «μικρή ΔΕΗ»
Η CMEC με επιχειρηματικό δίκτυο σε 150 χώρες θα επενδύσει 1 δισ. στην παραγωγή ρεύματος με καύσιμο τον λιγνίτη, στη Φλώρινα.
Μία από τις 10 μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες σε ό,τι αφορά την αξία των συμβάσεων σε έργα του εξωτερικού, η China Machinery Engineering Corporation (CMEC) επιδιώκει να κάνει την είσοδό της στην αγορά ενέργειας της Ελλάδας και κατ’ επέκταση και στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Μετά την Cosco, που επένδυσε στο λιμάνι του Πειραιά, η CMEC, διεθνής εργοληπτική εταιρεία και πάροχος υπηρεσιών, που ιδρύθηκε το 1978 και εισήχθη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ στις 21 Δεκεμβρίου του 2012, μαζί με τη ΔΕΗ προωθούν το έργο της κατασκευής της δεύτερης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύσιμο τον λιγνίτη, στη Μελίτη της Φλώρινας.
Μία επένδυση της τάξης του 1 δισ. ευρώ για την οποία οι δύο εταιρείες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας. Το εγχείρημα δεν αφορά μόνο την κατασκευή της «Μελίτης Νο2», ισχύος 450 Μεγαβάτ, αλλά τη δημιουργία μιας καινούργιας εταιρείας από τη ΔΕΗ, τη CMEC και τους δύο ιδιώτες ιδιοκτήτες ορυχείων της περιοχής που είναι οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η κάθε επιχείρηση που θα συμμετάσχει σε αυτή την εταιρεία θα συνεισφέρει περιουσιακά στοιχεία ώστε να γεννηθεί ένας νέος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας.
Ουσιαστικά μία «μίνι ΔΕΗ». Ετσι, η δημόσια επιχείρηση θα συνεισφέρει στην κοινοπραξία τη μονάδα Νο1 της Μελίτης, την άδεια που έχει για τη δεύτερη και τα ορυχεία του Κλειδιού και της Βεύης (40%). Η CMEC θα διαθέσει τα κεφάλαια για την κατασκευή της μονάδας, το έργο της οποίας θα υλοποιήσουν ελληνικές τεχνικές εταιρείες.
Οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένεται να συμμετάσχουν με τα ορυχεία που ανήκουν σε αυτές (η πρώτη έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για το 60% της Βεύης, εκκρεμεί βέβαια η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Αχλάδα, την οποία συνεκμεταλλεύεται με την ΑΚΤΩΡ. Σχετικά με τα μερίδια που θα έχει καθεμία από τις τέσσερις εταιρείες στη νέα κοινή εταιρεία, θα γίνει αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων από ανεξάρτητο εκτιμητή.
Αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, μέχρι τα μέσα του 2017 θα έχει συσταθεί το κοινοπρακτικό σχήμα και στο τέλος του ίδιου έτους θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής, ώστε σε τέσσερα με πέντε χρόνια να είναι έτοιμη η «Μελίτη Νο2».
Εμβληματικά έργα
Η CMEC διαθέτει εμπειρία περισσότερο από 30 χρόνια και έχει αναπτύξει τη δυνατότητα να παρέχει πλήρεις λύσεις με το κλειδί στο χέρι, λειτουργώντας ως διαχειριστής μεγάλου αριθμού εταιρειών για πλήρεις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν την αρχική σχεδίαση, EΡC, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών, βιομηχανίας, συγκοινωνιών και άλλους.
Εχει επιχειρηματικό δίκτυο σε περισσότερες από 150 χώρες στις πέντε ηπείρους. Στο ενεργητικό της συγκαταλέγονται πολλές πρωτιές ως κινεζικής εταιρείας που ανέλαβε τα πρώτα μεγάλα συμβόλαια στον τομέα παραγωγής ενέργειας εκτός Κίνας και είναι η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε κινεζικής κατασκευής «ultra-super critical» ανθρακικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας των 600 MW με άνθρακα στη διεθνή αγορά.
Ενα από τα εμβληματικά έργα της CMEC είναι η μεγάλη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα στη Σρι Λάνκα. Μάλιστα, το εργοστάσιο αυτό έχει αποτυπωθεί σε χαρτονομίσματα της χώρας.
Αποτελεί για την Κίνα την πρωτοπόρο εταιρεία διεθνούς εμπορίου για τη βιομηχανία μηχανολογικού εξοπλισμού και ηλεκτρονικών προϊόντων. Είναι ο βασικός προμηθευτής προϊόντων χυτεύσεως και σφυρηλατήσεως για τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες όπως οι GE, Caterpillar, Liebherr κ.ά. Είναι η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία στον τομέα των διεθνών βιομηχανικών logistics.
Εχει κατασκευάσει τεράστιο πλήθος εγκαταστάσεων, όπως θερμικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής και σταθμούς ΑΠΕ, γραμμές μεταφοράς, εργοστάσια τσιμέντων και σιδηρουργίας, πλοία, στάδια, κατοικίες, σιδηροδρομικές γραμμές και τρένα, εξοπλισμό χημικής βιομηχανίας, εγκαταστάσεις ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών κ.λπ.
Εφόσον ευοδωθεί και προχωρήσει η στρατηγική συνεργασίας της ΔΕΗ με την CMEC, οι δύο εταιρείες αναμένεται να διεισδύσουν και στην περιοχή της Βαλκανικής. Ηδη η ΔΕΗ κάνει αυτό το βήμα με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην Αλβανία.
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχει ανάγκη από χρηματοδότηση αλλά και εμπειρία σε μεγάλα ενεργειακά έργα. Η CMEC διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά, ενώ και η ίδια επιθυμεί την έξοδό της στην ευρύτερη περιοχή.
Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ με αυτήν τη σύμπραξη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πετύχει να εκπληρώσει τους στόχους για μείωση του μεριδίου της στην εθνική αγορά κάτω από το 50% αποφεύγοντας την πώληση μονάδων.
Παράλληλα, η «Μελίτη Νο2», αν και λιγνιτική, θα αντικαταστήσει παλιές ρυπογόνες μονάδες εκπληρώνοντας τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων CO2.
Χρήστος Κολώνας
www.ethnos.gr
Τελικα τα καστρα πεφτουν παντα απο μεσα
Εργατοπατερες πρωην υπερμαχοι των εργαζομενων χαμογελαστοι στις φωτογραφιες στην πωληση της Δ.Ε.Η. βλεπε Μπιρο
Αριστεροι δηθεν πολιτικοι με αριστεριζουσες ιδεες πρωτοστατουν στην πωληση ενω μεχρι τωρα ηταν κατα βουλευτης Σελτσας.
που να ξεραμε τι μας εμμελε να παθουμε απο αυτους που αλλα ελεγαν και αλλα κανουν τωρα που εχουν εξουσια στα χερια τους.
Γιατί κανένας δε λέει για τον μπελά που βάζουμε στο κεφάλι μας; Δε παραδειγματίζεστε από την Πτολεμαΐδα; Θα μας θερίσει ο καρκίνος. Αν μη τι άλλο η Πτολεμαΐδα με έναν αέρα καθαρίζει. Εμάς που γύρω γύρω έχει βουνά, η κάπνα δε θα μένει όπως το σινιάκι το χειμώνα;