Επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Πολυτέκνων προς τους βουλευτές της Φλώρινας
Θέμα: Απαράδεκτη και Αντισυνταγματική η μείωση από 20% στο 15% στις προλήψεις του Ν. 2190/1994, με το άρθρο 25 του σχεδίου νόμου «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποχρεώσεις των προσώπων που διορίζονται στις θέσεις των άρθρων 6 και 8 του ν4369/2016, ασυμβίβαστα και πρόληψη των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων και λοιπές διατάξεις».
Αξιότιμοι κ.κ. βουλευτές,
Οι πολύτεκνοι του ακριτικού Ν. Φλώρινας, βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση διά μη ακόμη φορά, να διαμαρτυρηθούν εντονότατα για ένα ακόμη πλήγμα που επιχειρείται σε βάρος των πολυτέκνων με το άρθρο 25 του προαναφερθέντος νομοσχεδίου, και μάλιστα με την κατεπείγουσα διαδικασία, σε μια εποχή που η Ελλάδα με γοργούς ρυθμούς μεταβάλλεται σε χώρα γερόντων και ο κατήφορος της υπογεννητικότητας συνεχίζεται.
Δυστυχώς, η διάταξη αυτή του άρθρου 25 μειώνειστις προλήψεις του Ν.2190/1994,το ποσοστό που έχουν οι πολύτεκνοι και τα τέκνα πολυτέκνων από το 20% σε 15%, χωρίς να αιτιολογεί για ποιο λόγο. Και το οξύμωρο είναι στην εισηγητική έκθεση «επικαλείται το άρθρο 21 παρ. 6 του Συντάγματος που αναφέρεται στην προστασία των ατόμων με αναπηρίες, για το ποσοστό 15% που καθιερώνει για τα άτομα αυτά με το παραπάνω άρθρο.» και αγνοεί και παραβλέπει τις παρ. 2 και 5 του ίδιου άρθρου 21 του Συντάγματος που ορίζουν:
«2. Πολύτεκνες οικογένειες….. έχουν δικαίωμα της ειδικής φροντίδας του Κράτους…..»
« 5. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους….»
Έτσι η (Συν)Κυβέρνηση παρέχει την ειδική φροντίδα του Κράτους προς τις πολύτεκνες οικογένειες; Αυτή είναι η λήψη των αναγκαίων μέτρων που έχει υποχρέωση να λάβει; Δύο μέτρα και δύο σταθμά, όπως σας βολεύει;
Δυστυχώς ο Πρωθυπουργός γρήγορα ξέχασε τις προεκλογικές υποσχέσεις του, και λυπούμαστε γι’ αυτό, που έδωσε στο Προεδρείο της ΑΣΠΕ; «ότι θα αναλάμβανε την στήριξη των πολυμελών οικογενειών και την επίλυση των λοιπών προβλημάτων τους, αναγνωρίζοντας ότι οι πολύτεκνες οικογένειες επωμίσθηκαν τα μεγαλύτερα βάρη και ότι υπήρξαν τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης.»
Κύριε βουλευτές τα μεγέθη της μεγάλης υπογεννητικότητας, που μαστίζει την Πατρίδα μας, τα γνωρίζετε καλύτερα από εμάς. Τούτο μόνο επισημαίνουμε στην παρούσα μας επιστολή , ότι οι θάνατοι από 1/1/2016 έως 1/11/2016 έχουν φθάσει στους 97.905 και οι γεννήσεις είναι μόλις 77.753, έχομε δηλαδή υπεροχή των θανάτων κατά 20.152 ! Χάθηκε μία Φλώρινα, τόσο πληθυσμό έχει, στο 10μηνο του 2016. Από τις παραπάνω γεννήσεις ποσοστό 15% είναι γεννήσεις αλλοδαπών! Δεν πρέπει να σας ανησυχήσει καθόλου αυτή η δημογραφική κατρακύλα της Χώρας μας, που τέτοια κατάσταση δεν έχει ξανασυμβεί;
Σας ενημερώνουμε, επίσης, μία είδηση από τις εφημερίδες στις 29/8/2016 για να τους μιμηθείτε και να μη σας πιάνει ύπνος: «Αρχίστε να κάνετε παιδιά! Έχουμε πρόβλημα». Αυτή ήταν η επείγουσα έκκλησις που απηύθυνε η Κυβέρνησις της Νοτίου Κορέαςπρος τους πολίτες της χώρας, καθώς η υπογεννητικότητα μαστίζει το έθνος. Το πρώτο πεντάμηνο φέτος οι γεννήσεις έπεσαν κατά 5,3% σε σχέση με πέρυσι .Η Κυβέρνησις ανακοίνωσε και έκτακτα μέτρα ύψους 50 εκατ. Ευρώ.». Να σημειωθεί ότι η Νότιος Κορέα είναι σε έκταση μικρότερη από την Ελλάδα τα ¾ , αλλά με πληθυσμό 49.039.986 κατοίκους, πενταπλάσιο από την Ελλάδα.
Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές
Οι δημογραφικές μελέτες επισημαίνουν ότι το 2050 Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ, με κατοίκους άνω των 65 ετών θα είναι 30%-33% από 21% που είναι σήμερα. Οι θλιβερές αυτές καταγραφές των δημογραφικών μετρήσεων αντί να ανησυχήσει την (Συν)Κυβέρνηση να πάρει επειγόντως μέτρα για την αναχαίτιση της υπογεννητικότητας, πράττει ακριβώς το αντίθετο. Έθεσε στο στόχαστρό της τους πολύτεκνους!!
Δείγμα της αντιπολυτεκνικής διαθέσεως αποτελεί και το γεγονός, ότι με την διάταξη του άρθρου 31 του σχεδίου νόμου θεσπίζεται άδεια 4 ημερών στους έχοντες 4 ανήλικα τέκνα και 6 ημερών στους μονογονείς. Με την διάταξη αυτή οι γονείς με 4, 5,7 και 10 ανήλικα παιδιά όχι μόνον δεν έχουν την ίδια μεταχείριση με αυτόν που έχει 1 ανήλικο παιδί, αλλά μικρότερη. Λόγοι στοιχειώδους δικαιοσύνης (όχι καν ειδικής φροντίδας), επιβάλλουν για ανήλικα τέκνα οι ημέρες άδειας για ασθένεια τέκνων να καθορισθούν και να είναι ανάλογες με τον αριθμό των ανηλίκων τέκνων.
Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές, εκπρόσωποι των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας στη Βουλή των Ελλήνων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Φλώρινας, που αριθμεί 1450 πολύτεκνες οικογένειες, σας παρακαλεί με τη δική σας παρέμβαση στην κ. Υπουργό, με το δικό σας δυναμισμό και την αγάπη προς την Πατρίδα μας και την ακριτική μας Φλώρινα, να καταθέσετε τροποποίηση των σχετικών άρθρων του νομοσχεδίου ώστε να αρθεί η αδικία αυτή σε βάρος των πολυτέκνων ως εξής:
- Στο άρθρο 25 του σχεδίου νόμου στην περίπτωση β το ποσοστό δεκαπέντε (15%) να επανέλθει ως ήταν να γίνει: είκοσι (20%)».
- Στο άρθρο 31 του σχεδίου νόμου οι ημέρες αδείας για ασθένειες τέκνων να επανακαθορισθούν ώστε να είναι ανάλογες με τον αριθμό των ανηλίκων τέκνων».
Με την ελπίδα ότι θα είναι άμεση η παρέμβασή σας, αφού δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό οικονομικό κόστος, για την διόρθωση των παραπάνω διατάξεων.
Διατελούμε με της δεούσης εκτιμήσεως
Για το Σύλλογο Πολυτέκνων Ν. Φλώρινας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
π. ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΠΑΡΔΑΛΗΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΧΡΙΣΤΙΔΗΣ