Η «Μάρω», η αρκούδα κατεβαίνει στα σπίτια στη Φλώρινα – Ψυχραιμία συνιστά ο Αρκτούρος
Στα περίχωρα της Φλώρινας, πλησίον των αγροτικών εγκαταστάσεων του ΤΕΙ, περιφέρεται τις τελευταίες ημέρες μια αρκούδα. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, το μεγαλόσωμο ζώο εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα στα βορειοανατολικά της πόλης κοντά στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ και του ζωολογικού κήπου της Φλώρινας, αναζητώντας φαγητό στα απορρίμματα και στις αυλές εγκαταλελειμμένων κατοικιών.
Ο Κώστας Μπομπότας φωτογράφισε το ζώο να περιφέρεται στην αυλή σπιτιού, που όμως δεν κατοικείται και όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ φαίνεται ότι «το ζώο έχει συνηθίσει την ανθρώπινη παρουσία δεν είναι επικίνδυνο, και φεύγει μόλις επιχειρήσεις να τη διώξεις με φωνή». Ο Κώστας Μπομπότας είναι πρόεδρος των Σαρακατσάνων Δυτικής Μακεδονίας και από τις διηγήσεις των παππούδων του γνωρίζει αρκετά για τος σχέσεις ανθρώπου- αρκούδας και δείχνει εξοικειωμένος με την συμπεριφορά του μεγαλόσωμου ζώου.
«Εάν είχε ανθρώπους και κοπάδια με τσοπανόσκυλα στα γύρω βουνά η κυρά “Μάρω” -όπως είναι το όνομα που έδωσε στην επισκέπτρια αρκούδα- θα σκιαζόταν. Τώρα δεν βλέπει ποιμενόξυλα, ούτε ποιμενόσκυλα και ανενόχλητη λόγω αναζήτησης τροφής φτάνει στα περίχωρα της πόλης».
Πριν από δέκα ημέρες έγινε γνωστό μέσα από φωτογραφίες και βίντεο ότι μια άλλη αρκούδα περιφερόταν στην ίδια περιοχή, αλλά ένα 24ωρο αργότερα βρέθηκε νεκρή από δηλητηριασμένο δόλωμα. Όπως ανέφερε ο Πάνος Στεφάνου από τον “Αρκτούρο”, η συγκεκριμένη αρκούδα που εντοπίστηκε να περιφέρεται στο ίδιο σημείο με αυτή που βρέθηκε δηλητηριασμένη πριν από δέκα ημέρες «δεν αποτελούν ζευγάρι, καθότι οι αρκούδες είναι μοναχικά ζώα και μόνο η θηλυκιά μέχρι την ηλικία των τριών ετών περιφέρεται με τα μικρά της στο δάσος».
Στην περίπτωση που υπάρξει οπτική επαφή του ανθρώπου με την αρκούδα ή για οποιοδήποτε λόγο βρεθεί στον ίδιο χώρο με το συγκεκριμένο ζώο, ο Πάνος Στέφανου αναφέρει «ότι δεν πρέπει κινηθούμε απειλητικά προς την αρκούδα, ενώ θα πρέπει να απομακρυνθούμε με τέτοιο τρόπο που στην περίπτωση περιορισμένου χώρου να αφήνουμε διάδρομο διαφυγής του ζώου».
Ο “Αρκτούρος”, με αφορμή την παρουσία του συγκεκριμένου ζώου στην περιοχή της Φλώρινας, συνιστά ψυχραιμία. Ζητά από τον δήμο της πόλης να ελέγξει ότι όλοι οι κάδοι απορριμμάτων που βρίσκονται στα περίχωρα της πόλης σφραγίζουν καλά και καλεί τους κατοίκους να μην πετούν υπολείμματα τροφών στους κήπους τους και να μην αφήνουν τα απορρίμματα στις αυλές των σπιτιών τους. Η όσφρηση της Αρκούδας είναι πολύ ισχυρή και μπορεί να αναγνωρίσει μυρωδιές τροφής από πολύ μακριά.
Πηγή: www.lifo.gr
Αμάν, θα φοβόμαστε να κάνουμε ποδήλατο το καλοκαίρι.
Δε μας έφταναν τα αδέσποτα σκυλιά, τώρα θα έχουμε και αδέσποτες αρκούδες.
Προφανώς χάσατε τον προσανατολισμό σας. Τα ΤΕΙ δεν είναι βορειοανατολικά της Φλώρινας αλλά στα δυτικά της πόλης. Εκτός εάν μπερδέψατε τα ΑΕΙ στην Παιδαγωγική Ακαδημία με τα ΤΕΙ που βρίσκεται Β.Α. της πόλης . Όσο για την αρκούδα είναι αυστηρώς προστατευόμενο είδος της άγριας πανίδας στον τόπο μας οπότε δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο να τριγυρνάει και στα όρια της πόλης μας.
Ποια όρια; Τα ξεπέρασε τα όρια, μέσα σε κατοικημένη περιοχή μπήκε, σε σπίτι κιόλας. Λίγο ακόμη και έφτασε στο κέντρο. Δε θέλει πολύ, μια σταλιά είναι η Φλώρινα. Εντάξει προστατευόμενο είδος είναι, αλλά δε θα τη βάλουμε και στα σπίτια μας. Ας την μαζέψει πίσω ο αρκτούρος.
Και καλό θα ήταν κάποια στιγμή να πάψει να τις αμολάει ελεύθερες, επειδή μεγαλώνουν και τρώνε παραπάνω. Αν δεν μπορεί να τις φροντίσει λόγω κρίσης, να μην τις αναλαμβάνει καθόλου και να τις αφήσει στο φυσικό τους περιβάλλον.
Πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό!! Θα έπρεπε να φραχτεί ένα μεγάλο κομμάτι δάσους όπως έγινε με το “Σταυρό” αλλά πιο ενισχυμένη περίφραξη, μη προσβάσιμο σε “κοινούς θνητούς” για το καλό τους, ώστε να μπορέσουν και αυτά τα ζωντανά να κάνουν τη ζωή τους. Και αν θέλετε να το πάμε ένα βήμα παραπέρα θα μπορούσε επίσης να έχει φραγμένα μονοπάτια μέσα σε αυτό το δάσος ώστε να προσελκύσει επισκέπτες. Όσο πιο γρήγορα πάρουμε χαμπάρι ότι με την ευρεία εκμετάλλευση της γης, αυτά τα ζωντανά μένουν χωρίς σπίτι, τόσο λιγότερες θα σκοτωθούν είτε από αυτοκίνητα είτε από επίδοξους κυνηγούς.
Απλά σκεφτείτε πόσες “εργασίες” γίνονται εκεί που κανονικά βρίσκεται το φυσικό τους περιβάλλον…
Απαράδεκτο, που ειναι οι αρχές; Δεν θα πεθάνουμε εμεις για να ζήσει η αρκούδα…