Το υπόμνημα του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου
Την Παρασκευή 23/6/2017 στα πλαίσια της εκδήλωσης του Ε.Κ.Φ. για τις νέες ρυθμίσεις στις εργατικές κατοικίες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας με την Υπουργό Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου, παρουσία της Διοικήτριας του ΟΑΕΔ κας Μαρίας Καραμεσίνη και του Βουλευτή Φλώρινας κου Κων/νου Σέλτσα.
Στη σύσκεψη αυτή που διήρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα τέθηκαν από τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου σειρά ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εργασίας με σημαντικότερο θέμα το μείζον ζήτημα της υψηλής ανεργίας στην Π.Ε. Φλώρινας.
Η κα Υπουργός δεσμεύτηκε “τον σχεδιασμό από την πλευρά του Υπουργείου στοχευμένων δράσεων για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και για την περιοχή της Φλώρινας ειδικότερα”. Από τον πρόεδρο του Ε.Κ.Φ. τονίστηκε το γεγονός ότι ο Νομός Φλώρινας είναι ο φτωχότερος της περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ότι συμπαρασύρεται και ταυτόχρονα βιώνει τις επιπτώσεις από τον περιφερειακό σχεδιασμό των προγραμμάτων αφού δεν προβλέπονται πόροι ανά Νομό αλλά ανά Περιφέρεια, ευνοώντας ουσιαστικά τους Νομούς με μεγαλύτερο πληθυσμό.
Σχετικά με την υποστελέχωση του ΣΕΠΕ η κα Υπουργός τόνισε πως “έχουμε βρει μια προσωρινή λύση μέχρι την οριστική λύση στο πρόβλημα, εκ περιτροπής για ένα χρονικό διάστημα επιθεωρητής εργασίας από το ΣΕΠΕ Κοζάνης θα μετέβαινε στο ΣΕΠΕ Φλώρινας σε καθημερινή βάση. Έχει ήδη ανακοινωθεί στο τμήμα και μέσα στις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει επίσημα εντολή από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου”.
Όσον αφορά τις αδιάθετες εργατικές κατοικίες τόνισε “πως άμεσα θα επισκευαστούν και θα κληρωθούν σε δικαιούχους” και ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι η “υλοποίηση νέας στεγαστικής πολιτικής υποκαθιστώντας τις παροχές του τέως ΟΕΚ”.
Τέλος τέθηκε το θέμα με την ομηρία των συμβασιούχων που εργάζονται στους δήμους και μετά την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η κα Υπουργός τόνισε πως “το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών μελετά συγκεκριμένη πρόταση για λύση του θέματος και πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί από τον κ. Σκουρλέτη”.
Ολοκληρώνοντας τη σύσκεψη κατατέθηκε ΥΠΌΜΝΗΜΑ ΘΈΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΆΣΕΩΝ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φλώρινας το οποίο επισυνάπτεται παρακάτω.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
26 Ιουνίου 17
αριθμός πρωτοκόλλου: 64
ΠΡΟΣ
Έφη Αχτσιόγλου
Υπουργός Εργασίας,Κοινωνικής Ασφάλισης
& Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Σταδίου 29, Ομόνοια
105 59 Αθήνα Αττικής
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Ως περιοχή αντιμετωπίζουμε σωρεία σοβαρών προβλημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου σας. Θα θέλαμε όμως να επισημάνουμε τα κυριότερα εξ αυτών έχοντας ως δεδομένο τη βούληση σας για την αντιμετώπιση και λύση αυτών. Σεβόμενοι το ρόλο που υπηρετούμε και κινούμενοι πάντα σε ρεαλιστική βάση, αντιλαμβανόμενοι την οικονομική συγκυρία στη χώρα μας αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σας καταθέτουμε και ορισμένες προτάσεις οι οποίες κατά την άποψη μας δύναται να υλοποιηθούν.
ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ:
- ΑΝΕΡΓΙΑ Η ανεργία στην περιοχή δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται απλά ως “πρόβλημα”. Χωρίς διάθεση λεκτικής υπερβολής έχει πάρει πλέον εφιαλτικές διαστάσεις. Υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, δυναμιτίζει τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, οδηγεί σε εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση και δημιουργεί προσωπικά και οικογενειακά αδιέξοδα.
Η Φλώρινα για πολλά χρόνια “απολαμβάνει” να είναι η πρωταθλήτρια στην ανεργία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα ποσοστά κυμαίνονται σε δυσθεώρητα επίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η πραγματική ανεργία στο νομό αγγίζει το 44% στο σύνολο του εργατικού δυναμικού και στους νέους ξεπερνά το 78%. Το φαινόμενο της μετανάστευσης παρουσιάζει ανησυχητικά ποσοστά και η ακριτική μας περιοχή τείνει να γίνει περιοχή “γερόντων” και ανέργων.
Ζητάμε λοιπόν την υλοποίηση ενός Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος οικονομικού και εργασιακού προσανατολισμού για την περιοχή το οποίο θα συνταχθεί με δικη μας πρωτοβουλία, βασισμένο σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής ώστε να αναζητήσουμε νέους τρόπους ανάπτυξης και νέα οράματα για τον τόπο μας έχοντας διτό στόχο.
- την τοπική ανάπτυξη και την συγκράτηση του πληθυσμού μέσω της αύξησης της απασχόλησης στο σύνολο του Νομού και της διευκόλυνσης της πρόσβασης στην αγορά ειδικών πληθυσιμακών ομάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού.
- την δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την αύξηση της αποσχολησιμότητας, την κοινωνική ένταξη, την προώθηση ίσων ευκαιριών για όλους και την ενσωμάτωση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
- ΗΜΙΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ-ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ Ανησυχητικά πλέον είναι και τα ποσοστά των εργαζομένων οι οποίοι απασχολούνται με συμβάσεις ελαστικής μορφής εργασίας. Διαπιστώνουμε πως οι πλειονότητα των συμβασεων που υπογράφονται ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία. Επίσης θλιβερό είναι το γεγονός ότι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατρέπονται (ύστερα από πιέσεις των εργοδοτών) εικονικά σε μερικής απασχόλησης (τα 8ωρα μετατρέπονται σε 4ωρα, εκ περιτροπής εργασία κλπ),
- ΕΠΟΧΙΚΆ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΙ Τόνωση για την ανεργία είναι και οι εκατοντάδες προσλήψεις που γίνονται για εποχικές εργασίες. Μια από αυτές είναι και οι εργασίες στα ορυχεία της περιοχής και συγκεκριμένα στους χώρους αρχαιολογικών ανασκαφών. Σοβαρό μειονέκτημα αυτών των προσλήψεων είναι ο χρόνος των εργασιών που δεν ξεπερνούν τους τέσσερις μήνες, οπότε και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να επιδοτηθούν ως άνεργοι πλέον.
- ΦΑΓΕ Τον Μάιο του 2016 έκλεισε το εργοστάιο της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο και οδήγησε στην ανεργία περίπου 90 συναδέλφους μας. Γνωρίζουμε ότι η εταιρεία είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με διάφορους επενδυτές, προκειμένου να πωλήσει τη παραγωγική αυτή μονάδα, το ακίνητο και τον εξοπλισμό, ενώ είχε αναθέσει σε εξωτερικό σύμβουλο την αποτίμηση της αξίας του εργοστασίου. Δυστυχώς όμως δεν βρέθηκε επενδυτής και πουλήθηκε ο εξοπλισμός μόνο. Σήμερα έχει απομείνει στην περιοχή μόνο το “κουφάρι” αυτής της μονάδας.
Μετά την αρνητική εξέλιξης της εξαγοράς από άλλη εταιρεία, ζητάμε την ένταξη των πρώην
εργαζομένων της συγκεκριμένης εταιρίας με δυνατότητα ένταξης απολυμένων ή ανέργων του συγκεκριμένου κλάδου σε ειδικό Πρόγραμμα Χρηματοδοτικής Συνεισφοράς από το Ευρωπαϊκό Ταμείο. Το ειδικό πρόγραμμα μπορεί να ενταχθεί προς χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα ¨Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού¨ και ¨Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία¨.
Επίσης, θα μπορούσε να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση περιόδου 2014-2020, όπως έγινε και με εκατοντάδες εργαζόμενους στην Αττική και σε άλλες περιφέρειες.
Οι δράσεις που θα σχεδιαστούν χρειάζεται να είναι ουσιαστικές και προσανατολισμένες στις ανάγκες των απολυμένων εργαζομένων καθώς και της τοπικής αγοράς εργασίας έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικές και να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά προς όφελος της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, κρίνουμε ως απολύτως απαραίτητο τον σχεδιασμό ειδικού προγράμματος για την καταπολέμηση και την πρόληψη της επαπειλούμενης ανεργίας, όπου με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία η περιοχή μας βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο με άμεσο συνέπεια την διεύρυνση της ήδη πολύ υψηλής ανεργίας. Η συγκεκριμένη παρέμβαση θα μπορούσε να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ε.Π. ΕΠΑνΕΚ μέσω εξειδικευμένου, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά την περιοχή μας, σχεδιασμού και άμεσης ένταξής του στον ειδικό άξονα της ¨Διαρθρωτικής Προσαρμογής εργαζομένων και επιχειρήσεων¨.
- Η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα μας αλλά ιδιαίτερα στη περιοχή μας, υπήρξε από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας. Δυστυχώς την τελευταία επταετία η δραστηριότητα αυτή δεν υφίσταται (και δεν προβλέπεται άνθηση της την επόμενη δεκαετία) έχοντας οδηγήσει στο αδιέξοδο και στη μακροχρόνια ανεργία που είναι προάγγελος της φτώχειας, εκατοντάδες συμπολίτες μας.
Ζητούμε λοιπόν την υλοποίηση ενός προγράμματος όπως παραπάνω ή άλλου παρόμοιου.
- Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (Π.Ε.Κ.Α) στη Δυτ. Μακεδονία Λαμβάνωντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους όπως, πληθυσμιακά στοιχεία, γεωγραφικά χαρακτηριστικά (μεγάλη χωροθετικά περιφέρεια), χιλιομετρικές αποστάσεις, κτηριακές υποδομές, προσβασιμότητα και κυρίως το γεγονός ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος των ασφαλισμένων, είτε αυτοί διαμένουν σε αστικά κέντρα, είτε σε απομακρυσμένες περιοχές προτείνουμε την δημιουργία απεκεντρωμένου τμήματος Π.Ε.Κ.Α. στην πόλη της Φλώρινας με σκοπό πάντα τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο, που ταυτόχρονα θα διευκολύνει και τους εργαζόμενους του Ε.Φ.Κ.Α.
- ΣΕΠΕ Μάστιγα για την περιοχή αποτελεί η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία. Το ΣΕΠΕ αποτελεί τη βασική υπηρεσία, το βασικό ελεγκτικό μηχανισμό του Υπουργείου Εργασίας για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας.
Το ΣΕΠΕ Φλώρινας έχει πληθώρα λειτουργικών προβλημάτων με κορυφαίο την υποστελέχωση του. Υπολειτουργεί, μόλις με μια υπάλληλο επιθεωρητή εργασίας, η οποία επιτελεί εργασίες που δεν εμπίπτουν στα καθήκοντα της, σήμερα ασκεί και καθήκοντα γραμματέα, προϊσταμένης και κλητήρα και εκ των πραγμάτων δεν είναι σε θέση να επικεντρωθεί στα καθήκοντα της. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος έχοντας σοβαρά προβλήματα υγείας απουσιάζει για μεγάλα χρονικά διαστήματα από την εργασία της.
Όπως καταλαβαίνεται όσες φιλότιμες προσπάθειες και να καταβάλει η συγκεκριμένη υπάλληλος η υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στον έλεγχο άνω των 2800 επιχειρήσεων που λειτουργούν στην περιοχή μας.
Με βάση τα παραπάνω ζητούμε τη στελέχωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας είτε με νέους διορισμούς, είτε με μετάταξη, μετάθεση ακόμα και με απόσπαση από άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας (π.χ. ΙΚΑ) ούτως ώστε, να ξαναλειτουργήσει και οι λιγοστοί πλέον εργαζόμενοι που μας έχουν απομείνει να βρουν το δίκιο τους και επιτέλους να καταπολεμήσουμε την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία.
- Α.Ε.Π. Η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάζει υψηλό ΑΕΠ λόγω των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στη περιοχή. Το ΑΕΠ όμως είναι εντελώς πλασματικό και έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια πολλών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. που θα μπορούσαν να τονώσουν την απασχόληση. Επιπρόσθετα ο Νομός Φλώρινας είναι ο φτωχότερος της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, συμπαρασύρεται, ενώ συγχρόνως βιώνει τις επιπτώσεις από τον περιφερειακό σχεδιασμό των προγραμμάτων, αφού δεν προβλέπονται πόροι ανά Νομό αλλά ανά Περιφέρεια, ευνοώντας ουσιαστικά τους Νομούς με μεγάλο πληθυσμό.
Ζητούμε επιτακτικά την αποδέσμευση της περιοχής από το παραπάνω πλασματικό ΑΕΠ που παρουσιάζει η Δυτική Μακεδονία και χάνονται κοινοτικές ενισχύσεις.
- Πρώην Ο.Ε.Κ. Ο.Ε.Ε. Οι οργανισμοί Ο.Ε.Κ. και Ο.Ε.Ε. ήταν θεσμοί που καταργήθηκαν από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών συστάθηκαν όμως και λειτούργησαν από τις εισφορές των εργαζομένων για περισσότερο από μισόν αιώνα και το έργο τους ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την προάσπιση του συμφέροντος της κοινωνίας και των εργαζομένων. Οργανισμοί οι οποίοι δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προυπολογισμό και η προσφορά τους προς τους εργαζόμενους είναι μέγιστη.
Ζητούμε λοιπόν την επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
- Ο.Ε.Κ.
- Αποπεράτωση / Ανακαίνιση των υπάρχουσων εργατικών κατοικιών Αμυνταίου (9 κατοικίες) που υπάρχουν αδιάθετες πάνω από 15 χρόνια ώστε να κληρωθούν σε δικαιούχους.
- Επίσης μείζον θέμα είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές εργατικές κατοικίες οι οποίες έχουν παραχωρηθεί σε δικαιούχους οι οποίοι δεν διαμένουν σε αυτές στερώντας το δικαίωμα την απόκτηση στέγης από κάποιον που πιθανότατα θα είχε περισσότερη ανάγκη για στέγη. Αυτές οι κατοικίες σήμερα σε πολλές των περιπτώσεων ρημάζουν ή λεηλατούνται. Η πρόταση μας εστιάζει στο να υπάρχει έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ώστε εάν μετά την παραχώρηση μιας κατοικίας δεν διαμείνει ο δικαιούχος εντός εύλογου χρονικού διαστήματος αυτή να επιστρέφει στον οργανισμό και να παραχωρείται στον επόμενο επιλαχόντα δικαιούχο.
- Ενεργειακά Η εξόρυξη του λιγνίτη και η παραγωγή ηλεκτρισμού αποτελούν ουσιώδη πυλώνα της τοπικής οικονομίας με τεράστιες προεκτάσεις σε όλους τους τομείς της ζωής . Ο ενεργειακός χαρακτήρας είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής δημιουργώντας ταυτόχρονα εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Δυστυχώς στην περιοχή λειτουργει μόνο ένα από τα ενεργά λιγνιτωρυχεία της περιοχής και άλλα δύο παραμένουν κλειστά εδώ και χρόνια.
Ζητούμε την συμβολή σας για την επαναλειτουργία όλων των ορυχείων της Φλώρινας γεγονός που θα δημιουργήσει πολλές χιλιάδες, άμεσες και έμμεσες νέες, σταθερές θέσεις εργασίας αλλά και σημαντικά οικονομικά οφέλη για τα δημόσια ταμεία τη στιγμή που η χώρα μας υφίσταται τη δίνη της οικονομικής κρίσης.
Ζητούμε λοιπόν από το Υπουργείο σας να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία ώστε να αντιμετωπισθούν και να λυθούν τα παραπάνω ζητήματα, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις μας, οι οποίες είναι εφικτές και ρεαλιστικές.