Ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών στο προσφυγικό ζήτημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουν ότι ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Επιμορφωτικά Προγράμματα που υλοποίησαν για τις ανάγκες εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών στο προσφυγικό ζήτημα.
Συγκεκριμένα, το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ, διάρκειας 120 ωρών, προσφέρθηκε για πρώτη φορά από την Παιδαγωγική Σχολή του ΠΔΜ, με επιμορφωτές καθηγητές από το Τμήμα Νηπιαγωγών και το Τμήμα Δημοτικής, σε 43 συνολικά αποφοίτους του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Επιστήμες της Αγωγής, Κατεύθυνση: Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας”. Πρόκειται για πρωτοπόρο πρόγραμμα επιμόρφωσης σε θέματα ένταξης και γλωσσικής διδασκαλίας παιδιών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (π.χ. προσφυγόπουλα), το οποίο εντάσσεται στους άξονες υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ, διάρκειας τριών ετών, στο οποίο το ΠΔΜ μετέχει ως εταίρος με συντονιστή την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο α’ κύκλος του Επιμορφωτικού Προγράμματος ολοκληρώθηκε και χορηγήθηκαν οι βεβαιώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με την προσδοκία ότι θα προσφερθεί σύντομα και την προσεχή σχολική χρονιά κατόπιν μεγάλου ενδιαφέροντος που έχουν δείξει οι εκπαιδευτικοί .
Προτεραιότητα του Προγράμματος ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ είναι η παραγωγή γλωσσικού υλικού για ευπαθείς ομάδες ―και συγκεκριμένα για πρόσφυγες μαθητές όλων των ηλικιών― και η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών για την εφαρμογή του σε Δομές Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Προσφύγων Μαθητών (Δ.Υ.Ε.Π.)
Όλο το παραγόμενο υλικό διατίθεται δωρεάν (και ως e-book: https://joom.ag/QU9W, https://joom.ag/4KIW, https://joom.ag/hvIW) σε όλους τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να το χρησιμοποιήσουν ως υλικό για τη μαθησιακή υποστήριξη των προσφύγων μαθητών.
Το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα PRESS, διάρκειας 80 ωρών, υλοποιήθηκε από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Το έργο PRESS στοχεύει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων και παρεμβάσεων υποστήριξης για τους πρόσφυγες, με έμφαση στην πρωτογενή έρευνα επικοινωνιακών, γλωσσικών και εκπαιδευτικών αναγκών και προσδοκιών των προσφύγων και στην εκπαιδευτική ενδυνάμωση παιδιών και ενηλίκων προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα. Το έργο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο από οικονομικούς πόρους του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Στο πλαίσιο του έργου PRESS για την εκπαίδευση και υποστήριξη προσφύγων προσφέρθηκε e-Learning πρόγραμμα ευαισθητοποίησης με τίτλο «Όψεις του προσφυγικού φαινομένου». Το πρόγραμμα απευθύνεται στο ευρύ κοινό και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου σε σχέση με το προσφυγικό φαινόμενο, ενώ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους εργάζονται εκπαιδευτικά με πρόσφυγες ή ενδιαφέρονται να κατανοήσουν καλύτερα τη σύγχρονη κοινωνική κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό. H διάρκεια του προγράμματος ήταν 8 εβδομάδες (2 εβδομάδες/ενότητα) και η παρακολούθηση των ενοτήτων διεξαγόταν αποκλειστικά διαδικτυακά μέσω ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας τηλεκατάρτισης του ΕΑΠ, με επιμορφωτικό υλικό σε πολυμεσική μορφή (κείμενο, εικόνα, βίντεο, ψηφιακά τεκμήρια κλπ). Ήδη έχουν ολοκληρωθεί δύο κύκλοι επιμόρφωσης.
http://www.press-eap.net/epsilonkappapialpha943deltaepsilonupsilonsigmaetatraining-education.html Τα δύο αυτά επιμορφωτικά προγράμματα προσφέρθηκαν δωρεάν στους επιμορφούμενους, γεγονός το οποίο εκτιμήθηκε ιδιαίτερα.
Τα δύο Πανεπιστήμια είμαστε σε συνεργασία μέσω μνημονίου συνεργασίας και διατιθέμεθα να προσφέρουμε από την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, ένα σύντομο υποστηρικτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης (25 ωρών), το οποίο θα συνδυάζει και εξ αποστάσεως εκπαίδευση και θα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που θα τοποθετηθούν σε Δ.Υ.Ε.Π.
Το Πρόγραμμα ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ θα προβληθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη από την πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης School Gateway της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 5 Οκτωβρίου 2017 και το Πρόγραμμα PRESS στις 28 Σεπτεμβρίου 2017.
Οι Ακαδημαϊκώς Υπεύθυνοι των Προγραμμάτων
ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ PRESS
Νεκταρία Παλαιολόγου & Κώστας Ντίνας Γιώργος Ανδρουλάκης
ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ; ΝΑΙ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ. ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΣΕ ΑΣΙΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΥΤΩΝ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΑΛΛΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.