Βοσκόπουλος: “Όχι στο όνομα Μακεδονία” – Λιάνης: «Καλή για την Ελλάδα η συμφωνία»
του Σπύρου Κουταβα
Τη ριζική αντίθεσή του στο θέμα της συμφωνίας για το όνομα της γειτονικής χώρας εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος της Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος. Ο κ. Βοσκόπουλος επανέλαβε ότι «η θέση μας είναι σταθερή, δεν συμφωνούμε να υπάρχει το όνομα Μακεδονία σε οποιαδήποτε σύνθετο όνομα» και ανακοίνωσε ότι ο δήμος και ίδιος προσωπικά θα παραβρεθεί και θα στηρίξει το συλλαλητήριο που έχει εξαγγελθεί από φορείς της περιοχής στις Πρέσπες όπου θα συναντηθούν οι δύο πρωθυπουργοί Ελλάδας και Σκοπίων για να επικυρώσουν την συμφωνία.
Υπέρμαχος της συμφωνίας αλλά και αιχμηρός επικριτής των απόψεων επιτροπής αγώνα Φλώρινας που στις ανακοινώσεις τους ζητούν να ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες, ο πρώην βουλευτής και υπουργός Γιώργος Λιάνης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «την τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν τότε που ο αείμνηστος Θ. Αγγελόπουλος έκανε την ταινία το Μετέωρο βήμα του πελαργού και ο αείμνηστος επίσης Καντιώτης που τον αγαπούσα πραγματικά, τον αφόρισε επειδή θεωρούσε ότι το σενάριο της ταινίας ήταν φιλοσκοπιανό. Ο λαός λέει “ απόδοτε τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ”» και σημείωσε ότι «η εκκλησία έχει μπροστά της πεδίο δόξης λαμπρό για να επιτελέσει το έργο της».
Όπως είπε ο κ. Λιάνης «η Φλώρινα είναι η πόλη που έχει πληρώσει στο βάθος της ιστορίας περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας, και επεσήμανε ότι κάποιοι θέλουν να επιστρέψουμε στα παλιά φαντάσματα που πλήγωσαν ανεπανόρθωτα τον νομό μας. Ξεκληρίστηκε η οικογένειά μου στον μακεδονικό αγώνα και κάθε οικογένεια Φλωρινιώτη έχει ξεκληριστεί, άλλοι είναι στην Αυστραλία άλλοι πέθαναν και δεν μπόρεσαν να ταφούν στην πατρίδα τους, οι πολιτικοί πρόσφυγες δεν μπορούν να επιστρέψουν» και αναρωτήθηκε εάν ο δήμαρχος της Φλώρινας επιθυμεί να υψώσουμε ψυχροπολεμικά τείχη στην περιοχή.
Ο πρώην υπουργός και βουλευτής τόνισε ότι «αυτή η συμφωνία έτσι όπως παρουσιάζεται είναι καλή για την Ελλάδα», υπογράμμισε ως σημαντικό στοιχείο τις αλλαγές που θα γίνουν στις αλυτρωτικές αναφορές που περιέχονται στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, τονίζοντας ότι «είναι καλό ότι για πρώτη φορά θα αλλάξει επιτέλους το προοίμιο του συντάγματος τους και τα δύο άρθρα που ήταν ο απόλυτος αλυτρωτισμός για τη χώρα μας». Συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, και διεθνώς και στο εσωτερικό κι ότι αυτό δεν το είχαμε ποτέ στο παρελθόν».
Υπενθύμισε την περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ όπου όπως είπε, η Ελλάδα ενώ είχε συμφωνήσει στη σύσταση επιτροπής διαιτησίας με το όνομα του προέδρου της Μπατεντέρ προκειμένου να καθορίσει τους όρους αναγνώρισης της περιοχής της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η Ελλάδα δεν συμμετείχε ποτέ με εκπρόσωπό της και βγήκαν συμπεράσματα χωρίς την ελληνική παρουσία. «Τότε υποστήκαμε ως χώρα ένα μεγάλο ακρωτηριασμό» κατέληξε ο κ. Λιάνης, υπενθυμίζοντας ότι οι παραπάνω σχετικές αναφορές εμπεριέχονται και στο βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη που καυτηριάζει τη στάση τής τότε κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα .
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ