Παρέμβαση Αντωνιάδη για τα αγροτικά στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής (video)
Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση για αγροτικά θέματα του βουλευτή Φλώρινας και αν. Τομεάρχη Αγροτικού της ΝΔ κ. Γιάννη Αντωνιάδη, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (6/7/2018) κατά τη συζήτηση και ενημέρωση των μελών της επιτροπής από τον υπ.ΑΑΤ κ. Αποστόλου για τη νέα ΚΑΠ.
Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας του κ. Αντωνιάδη.
6-7-2018, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ-ΝΔ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ υπ.ΑΑΤ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ
Καταρχάς, θεωρώ ατυχέστατη την απόπειρα λογοκρισίας της συναδέλφου. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μέσα στη Βουλή, όπου κάθε συνάδελφος μπορεί να μιλήσει ελεύθερα και δεν επιτρέπεται ούτε στην Πρόεδρο ούτε στον Υπουργό να ασκεί λογοκρισία, πολύ περισσότερο όταν μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνηση τα έχετε κάνει μπάχαλο στην αγροτική ζωή.
Περιμέναμε μια ενημέρωση και αντί να διαφωτιστούμε περισσότερο τα συσκοτίσατε και τα θολώσατε και στην πολιτική διάσταση και στην τεχνοκρατική. Ακούω συναδέλφους οι οποίοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι 4 χρόνια κυβέρνησης. Ακόμη λένε εκείνο θα ήταν καλό να κάναμε, το άλλο θα ήταν καλό να κάναμε, ακόμη κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Ο κ. Δημαράς, που μιλούσε προηγουμένως, μίλησε για κίνητρα. Τέσσερα χρόνια που είναι αυτά τα κίνητρα;
Ένα παράδειγμα είναι ότι στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή το 100% της άρδευσης της βαμβακοκαλλιέργειας γίνεται από την επεξεργασία των αστικών λυμάτων και στη Φλώρινα έχουμε ένα φράγμα έτοιμο 15 εκατομμυρίων τόνων και μένει οκτώ χρόνια. Η μελέτη είναι έτοιμη εδώ και πέντε χρόνια και δεν την δημοπρατείτε και εσείς μου μιλάτε τώρα για νέες τεχνολογίες και για διαστημόπλοια. «Μπροστά σας είναι η αρκούδα και εσείς ψάχνετε το ντορό».
Για ποια κατάσταση μιλάτε, για να δούμε λίγο για τα κίνητρα που λέτε. Για να φτιάξει κάποιος ένα στάβλο ή ένα κοτέτσι χρειάζεται επίσημη ορνιθολογική μελέτη. Οι νέοι νόμοι που ψηφίσατε για τη νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων προσκρούουν σε παλαιότερους κ.λπ. κ.λπ., δεν προχωράει τίποτα. Σχέδια βελτίωσης προκηρύχθηκαν, δεν έχουν εκδοθεί ακόμη διευκρινιστικοί εγκύκλιοι, κανένας αγρότης δεν μπορεί να καταθέσει φάκελο στο μελετητικά γραφεία. Παλαιότερα ένας αγρότης για να κάνει μια απλή αποθήκη για τα εργαλεία αρκούσε μια αίτηση, μια πολεοδομική άδεια. Τώρα απαιτείται πληθώρα δικαιολογητικών, όπως αρχιτεκτονική μελέτη. Αποθήκη θα φτιάξουμε, κ. Παπαδόπουλε, όχι πολυκατοικία.
Εκτός από τη γραφειοκρατία είναι και το οικονομικό κόστος, οι αμοιβές των μηχανικών, των λοιπών επαγγελματιών. Οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν χρήματα που είτε δεν ξέρουν αν θα πιάσουν τόπο, είτε δεν τα έχουν.
Να πάμε τώρα και σε κάτι άλλο πιο σημαντικό, στη ζωική παραγωγή. Έχουμε πτώση της τιμής του γάλακτος κατά 25%, χωρίς αυτό να αιτιολογείται από τις συνθήκες αγοράς. Ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση ελληνικού γάλακτος, η εγχώρια παραγωγή δεν καλύπτει τη ζήτηση, οι γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν το γάλα από τους Έλληνες παραγωγούς σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους, ενώ οι τιμές στα σουπερμάρκετ παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές και από το πρόβλημα δεν ξεκίνησε φέτος, βέβαια. Καταργήσατε το ισοζύγιο από όπου φαινόταν οι παράνομες εισαγωγές – ελληνοποιήσεις και εν πάση περιπτώσει το πρόβλημα διαιωνίζεται.
Θα αναφερθώ στην κομπόστα και στο βιομηχανικό ροδάκινο. Για πρώτη φορά, κύριε Υπουργέ, οι βιομήχανοι κάνουν επίσημο καρτέλ με την ανοχή του κράτους. Δηλώνουν προκλητικά πως δεν θα πληρώσουν πάνω από 23 λεπτά το κιλό και κανένας δεν παρεμβαίνει. Διαλύσατε αγροτικούς συνεταιρισμούς αφήνοντας αίολο νομικό καθεστώς σε αντίθεση με αυτά που επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Κύριε Υπουργέ, στη Φλώρινα, στη Βέροια έρχονται οι Βούλγαροι, αγοράζουν ροδάκινα χωρίς τιμολόγια, αζύγιστα και ουδείς γνωρίζει την κατάληξή τους. Από αυτό χάνει και ο παραγωγός και το κράτος.
Στο επιτραπέζιο ροδάκινο έχουμε «χάσει» τη Γερμανία που ήταν μια πολύ μεγάλη αγορά και έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Επειδή θέλετε και προτάσεις να πούμε ότι για τη νέα ΚΑΠ θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε προϊόντα – στόχους, όπως είναι το ροδάκινο, το ελαιόλαδο, το γάλα και άλλα.
Η Φλώρινα και γενικότερα, οι ακριτικές περιοχές, θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Οι ιδιαιτερότητες του κλίματος, τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας και η γειτνίαση με κράτη τα οποία έχουν προστριβές και σε εθνικό επίπεδο, κύριε Υπουργέ, απαιτούν μεγαλύτερη ευαισθησία και στήριξη των κατοίκων. Σαφέστατα και είμαστε θετικοί και πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε. Ο κόσμος αλλάζει, μέσα στην αγροτική μας ζωή έχει μπει και η έρευνα, η τεχνολογία, οι νέες τεχνολογίες, η καινοτομία και ,βεβαίως, και το θέμα της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος. Σε όλα αυτά είμαστε σύμφωνοι. Απομένουν, βέβαια, οι σωστοί πολιτικοί και οι σωστές τεχνικές για να τα υλοποιήσουν.
Ευχαριστώ πολύ.