ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Αντιιμπεριαλιστικό – Διεθνιστικό Όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών
Οι εργάτες και οι λαοί στα Βαλκάνια είναι αδέρφια μας
Mε αφορμή τη σημερινή ψήφιση από τη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δηλώνει τα εξής:
1. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία αντιδραστική συμφωνία και εχθρική για τα συμφέροντα των εργατών στην Ελλάδα και στη γειτονική χώρα. Εντάσσεται και υπηρετεί τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ για την ευρωνατοϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων. Σε αυτό το πλαίσιο εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της ελληνικής άρχουσας τάξης για την αναβάθμιση του οικονομικού και γεωπολιτικού ρόλου στην ευρύτερη περιοχή ενισχύοντας την επέλαση του ελληνικού κεφαλαίου στο γειτονικό κράτος.
2. Η Συμφωνία δεν «ανοίγει δρόμους για την ειρηνική επίλυση διαφορών και τη δημιουργική συνύπαρξη των λαών»όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Ποτέ οι ιμπεριαλιστικοί συνασπισμοί και η συμμετοχή τους σε αυτούς δεν διασφάλισαν την ειρήνη. Αντίθετα είναι ένας ακόμα παράγοντας αστάθειας και σοβαρή όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή των Βαλκανίων. Αυτή την πολιτική υπηρετεί η κυβέρνηση αλλά και η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης.
3. Το εθνικιστικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Κυριακή επιβεβαιώνει την εικόνα της πολιτικής κρίσης του συστήματος και λειτουργεί σαν θερμοκήπιο για την ακροδεξιά και τη ναζιστική υπόδικη Χρυσή Αυγή. Ταυτόχρονα, όλοι αναγκάζονται να ομολογήσουν ότι ήταν μικρότερο από το αντίστοιχο του περασμένου Φλεβάρη. Μέσα σε ένα χρόνο η εθνικιστική εκστρατεία αντί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως υπολόγιζαν, συρρικνώθηκε σε έναν στενό πυρήνα από τα πιο καθυστερημένα τμήματα που κινητοποιεί παραδοσιακά η Δεξιά. Για τους υπόδικους νεοναζί της Χρυσής Αυγής ο στενός πυρήνας της δεξιάς είναι μια τεράστια δεξαμενή και η ΝΔ τους την πρόσφερε απλόχερα.
4. Σ’ αυτές τις συνθήκες είναι τραγικό λάθος η Αριστερά, με επίκληση στον αντιιμπεριαλισμό, να φορέσει «πατριωτικό μανδύα» υιοθετώντας εθνικιστικά επιχειρήματα εις βάρος της γειτονικής χώρας και του λαού της χωρίς σαφές και ξεκάθαρο μέτωπο στον εθνικισμό του «κυρίαρχου κράτους», με αναπαραγωγή των επιχειρημάτων είτε περί «αλυτρωτισμού» (ΚΚΕ) που στην περίοδο αυτή δεν αντιμετωπίζουν αλλά ενισχύουν την προπαγάνδα της ακροδεξιάς είτε και με ανοχή και ταλάντευση για τα συλλαλητήρια και τις άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες (υπογραφές για δημοψήφισμα) της ακροδεξιάς (ΛΑΕ). Το δρόμο στο ΝΑΤΟ μπορούν να το φράξουν μόνο οι εργάτες/τριες του γειτονικού κράτους και όχι τα βέτο της ελληνικής διπλωματίας.
5. Το δικό μας ΟΧΙ στη Συμφωνία είναι από την σκοπιά της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, του σεβασμού του δικαιώματος των λαών, και του γειτονικού μας λαού, στον αυτοπροσδιορισμό, για να μην αποφασίζουν για αυτούς οι «νονοί» των Βαλκανίων, τοπικοί και διεθνείς. Για αυτό είναι σε πλήρη αντίθεση με το όχι των εθνικιστών – πατριδοκάπηλων, της ακροδεξιάς που είναι το όχι του πολέμου, του μίσους, του φασισμού, που γίνεται από τις θέσεις του «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» που είναι ΝΑΙ στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, την ελληνική άρχουσα τάξη.
6. Η απάντηση της Αριστεράς πρέπει να είναι η στήριξη και το άπλωμα των εργατικών και λαϊκών αγώνων ενάντια στη διαιώνιση των μνημονιακών πολιτικών, του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικου κινήματος. Είναι επιτακτικά αναγκαίο ένα μαζικό, ανατρεπτικό, ενωτικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιεθνικιστικό και διεθνιστικό κίνημα. Ένα κίνημα που θα αγωνιστεί για να φύγουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από τα Βαλκάνια.
Για την ειρηνική συμβίωση των λαών, με σεβασμό στον πολυεθνικό χαρακτήρα της ιστορικής γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας. Για την ενότητα των εργατών ενάντια στις αντιδραστικές πολιτικές, την φτώχεια και την εκμετάλλευση που σφραγίζουν την μοίρα όλων των λαών της περιοχής. Για την υπεράσπιση της ειρήνης ενάντια στα σχέδια και τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού, των αστικών τάξεων. Ενάντια στον εθνικισμό, το μίσος, τον φασισμό, τον πόλεμο.
Άμα έχεις τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους εχθρούς…
1) Αν και ξεκινάει καλά περί ΝΑΤΟ και ΕΕ, μας το χαλάει με το οξύμωρο, που δεν θέλει ελληνικό κεφάλαιο στη FYROM, ενώ γνωρίζει ότι χωρίς εισερχόμενο κεφάλαιο αυτό το κράτος κινδυνεύει να διαλυθεί. Αυτό πιο πολύ για εθνικιστική θέση ακούγεται, παρά διεθνιστική…
Αν μη τι άλλο, το ελληνικό κεφάλαιο φαντάζει πολύ πιο αθώο, από το αμερικανικό και το γερμανικό… (Σαφώς και ως γνήσιος Έλληνας διεθνιστής, δε θέλει αναβάθμιση της Ελλάδας)
2) Πάλι οξύμωρο το ότι νοιάζεται για το γειτονικό κράτος, απορρίπτοντας τη συμφωνία, τη στιγμή που όπως είπαμε χωρίς βοήθεια από τους έξω, το γειτονικό κράτος κοντεύει να διαλυθεί. Και να μη γελιόμαστε, η Ελλάδα δε φαίνεται να θέλει διάσπαση της FYROM μιας και πιθανώς θα είναι από τους χαμένους στη μοιρασιά…
3) Δε σπρώχνει το συλλαλητήριο, το κόσμο στην ακροδεξιά, αλλά κάτι απόψεις σαν του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που τον αποκαλεί εθνικιστή και ακροδεξιό. Τα μικροπολιτικά του στυλ ήταν μικρότερο από πριν, από τη μια οδηγεί στο “όσο μας πληγώνεις, τόσο μας πωρώνεις” και από την άλλη στην γελοιοποίηση του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αφού έτσι μας θυμίζει πόσος και ποιος είναι ο κόσμος του…
https://www.youtube.com/watch?v=WoFugwgB4sE
4) Ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ βλέπει ιμπεριαλισμό μόνο στην Ελλάδα, στη FYROM όλοι αδέρφια διεθνιστές του φαίνονται. Όσο για το βέτο, μάλλον δε θα το έβαζαν οι εργάτες του γειτονικού κράτους, οπότε πάλι καλά το έβαλε η Ελλάδα και τους “έσωσε”. Να τα λέμε και αυτά σύντροφε!
5) Εδώ δεν έχω να πω κάτι, ευτυχώς διαχώρισε τη θέση του. Αγαπάει τη γειτονική χώρα και γι αυτό θα την αφήσει να καταστρέφεται… (Εννοείται δε θέλει άρση του βέτο)
6) Ομολογώ ότι δεν είμαι κατά καμίας ιδέας, αρκεί να έχει μια λογική εξήγηση. Ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως και πολλοί που προσπαθούν να εκφράσουν μια αριστερή ιδεολογία, ποτέ δε μας λένε το πως θα το κάνουμε και που θέλουμε τελικά να καταλήξουμε. Μόνο ποιοι είναι οι εχθροί μας γνωρίζουμε, πάντα με ένα “αντί” μπροστά.
Τέλος πως μπορεί ένα διεθνιστικό ΑΝΤΑΡΣΥΑ να μιλάει για σεβασμό στον πολυεθνικό χαρακτήρα της Μακεδονίας τη στιγμή που κατά τον διεθνισμό: “τα έθνη είναι τεχνητοί και ανεπιθύμητοι σχηματισμοί”.
Ήταν μια χιουμοριστική απάντηση σε μία γενική και αόριστη τοποθέτηση του ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε σχέση με το Σκοπιανό/Μακεδονικό ζήτημα…