Διάλεξη της Χρυσούλας Βοσκοπούλου στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
Στα πλαίσια του κύκλου διαλέξεων του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της δρ. Χρυσούλας Βοσκοπούλου, με θέμα «Η Αρχιτεκτονική της Πόλης». Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 27-3-2019, στις 13:30΄ στην Αίθουσα Μέγας Αλέξανδρος, της Σχολής Καλών Τεχνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και είναι ανοιχτή στο κοινό.
Η διάλεξη «Η Αρχιτεκτονική της Πόλης» παρουσιάζει την αλλαγή του αστικού χώρου της Φλώρινας, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο μετασχηματισμών στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Από την πολυ-θρησκευτική – πολυπολιτισμική πόλη της οθωμανικής επαρχίας, η δομή του χώρου δέχεται μεταβολές κατά τον μεσοπόλεμο, με την έλευση των προσφύγων και η εικόνα της πόλης αλλάζει σημαντικά. Νέες μορφές κτιρίων, ευρωπαϊκές επιρροές συνυπάρχουν μαζί με τη λαϊκή παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Μεταπολεμικά, αρχίζουν να κτίζονται τριώροφες και τετραώροφες οικοδομές και δημόσια κτίρια (εκπαιδευτικά, τράπεζες, κλπ), που αποτελούν σημαντικά δείγματα μετάβασης στην μοντέρνα αρχιτεκτονική. Νέα μορφολογικά στοιχεία (ζώνες ανοιγμάτων, δώματα, ελεύθερα οργανωμένες κατόψεις κ.α.) δείχνουν την αλλαγή που συμβαίνει στην αρχιτεκτονική της πόλης, η οποία ως ζωντανός οργανισμός μεταβάλλεται συνεχώς με συνέχειες και α-συνέχειες του αστικού της, δημόσιου και ιδιωτικού, χώρου.
Η Χρυσούλα Βοσκοπούλου είναι απόφοιτη του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ., (1992), διδάκτωρ του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ., (2006), κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων (Ε.Α.Π., 2010), υπότροφος μεταπτυχιακή του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) στην ειδικότητα «Ιστορία, θεωρία και κριτική της αρχιτεκτονικής» (1996-2000), αρχιτέκτων Μηχανικός στη Διεύθυνση Τεχνικών υπηρεσιών Ν.Α. Φλώρινας. (2000-2009), προϊστάμενη Διεύθυνσης Πολιτισμού – Τουρισμού Ν.Α. Φλώρινας, (2010), προϊστάμενη Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας (2011-2019) και διδάσκουσα (Π.Δ. Ν. 407/80) στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (2006-2019). Έχει πολλές συμμετοχές σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια αρχιτεκτονικής, διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, τουριστικής προβολής και περιφερειακής ανάπτυξης. Είναι μέλος του Τ.Ε.Ε., του ελληνικού τμήματος του ICOMOS, ICOΜ, μέλος της επιτροπής εικαστικών έργων Π.Ε. Φλώρινας, Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας και των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής Π.Δ.Μ.