Εκπαίδευση επαγγελματιών πρώτης γραμμής στην αναγνώριση θυμάτων εμπορίας ανθρώπων
Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Φλώρινας, στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την εμπορία ανθρώπων, διοργάνωσε εκπαίδευση επαγγελματιών πρώτης γραμμής στην αίθουσα του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου, την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019.
Εισηγητές του εργαστηρίου Αναγνώρισης Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων ήταν οι καταξιωμένοι επαγγελματίες: κ. Ηλιού Νικολέττα, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Ταυτοποίησης & Εκπαιδεύσεων Επαγγελματιών της Α21 και ο κ. Φωτιάδης Ιωάννης του τμήματος ενημέρωσης ευάλωτου πληθυσμού της 1109-Γραμμής Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων. Προλόγισε η Αντιδήμαρχος, κα Όλγα Μούσιου Μυλωνά και η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Κοινότητας, κα Μίσιου Μαρία.
Τα θέματα που αναλύθηκαν στο εργαστήριο ήταν τα εξής:
⦁ Η εμπορία ανθρώπων (ορισμός, στατιστικά, λειτουργία, στρατολόγηση)
⦁ Ενδείξεις Εμπορίας Ανθρώπων (δείκτες, ψυχολογική κατάσταση του θύματος)
⦁ Τεχνικές διενέργειας συνέντευξης
⦁ 1109 & οι υπηρεσίες της.
Η γραμμή 1109 είναι πρωτοβουλία της Α21, η οποία είναι μία διεθνής ΜΚΟ με σκοπό την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (Trafficking).
Η Γραμμή 1109 λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο από το 2012, εξυπηρετώντας κλήσεις πιθανών περιστατικών εμπορίας ανθρώπων – οι οποίες προωθούνται στις αντίστοιχες αστυνομικές αρχές – αλλά και κλήσεις πληροφόρησης σχετικά με την Εμπορία Ανθρώπων.
Επίσης, η γραμμή διενεργεί συνεντεύξεις σε πιθανά θύματα εμπορίας ανθρώπων, ώστε να διαπιστωθούν οι πιθανές ενδείξεις που θα βοηθήσουν στην ταυτοποίηση του θύματος και της υπόθεσης, ως περιστατικού Εμπορίας Ανθρώπων. Πολλές από αυτές τις συνεντεύξεις γίνονται σε συνεργασία με αστυνομικές αρχές και το Τμήμα Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων της Υπηρεσίας οργανωμένου εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.
Στο πλαίσιο αυτό και σε συνδυασμό της εμπειρίας 10 χρόνων του οργανισμού Α21 στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην αντιμετώπιση της Εμπορίας Ανθρώπων, δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο εργαστήριο ώστε να βοηθήσει στην αναγνώριση πιθανών θυμάτων από τα άτομα που θα το παρακολουθήσουν.
Η διεξαγωγή του σεμιναρίου ήταν υψίστης σημασίας καθώς οι εκπαιδευτές της Α21 και οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου Φλώρινας θεωρούν ότι η εκπαίδευση των επαγγελματιών πρώτης γραμμής μπορεί να οδηγήσει στην αναγνώριση πιθανών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Οι εκπαιδεύσεις έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν την προσωπική και επαγγελματική τεχνογνωσία ατόμων και οργανισμών (διωκτικές αρχές, κρατικούς φορείς, επαγγελματίες πρώτης γραμμής κ.α.) και να ενισχύσει τις τοπικές υποδομές για την καταπολέμηση του “trafficking”.
Έδωσαν τον παρόν με την ενεργή συμμετοχή τους επαγγελματίες πεδίου από τον χώρο της Αστυνομίας, εργαζόμενοι από το τελωνείο, Επαγγελματίες υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας (Νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας), ΚΕΦΙΑΠ, στελέχη των Κέντρων Κοινότητας Δήμου Αμυνταίου και Δήμου Φλώρινας (Αντένα Δήμου Πρεσπών), το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Φλώρινας, ο Ερυθρός Σταυρός, το Βοήθεια στο Σπίτι (Δήμου Φλώρινας, Περάσματος, Κάτω Κλεινών, Μελίτης), το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Φλώρινας και η Κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Φλώρινας.
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Φλώρινας
Κοινωνική λειτουργός, Μίσιου Μαρία
Διαμεσολαβήτρια, Ράπου Ειρήνη