Συζήτηση της ερώτησης της Πέτης Πέρκα για την επίσπευση ενεργειών για τη διάνοιξη διασυνοριακής διάβασης Λαιμού Πρεσπών (video)
Στις 28.11.2019, συζητήθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Κυβέρνησης, η υπ’ αριθμ. 249/25.11.2019 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας και Αναπληρώτριας Τομεάρχη Μεταφορών προς τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα «Επίσπευση ενεργειών για τη διάνοιξη διασυνοριακής διάβασης Λαιμού Πρεσπών».
Η κα Πέρκα ξεκίνησε την τοποθέτησή της αναφέροντας ότι η διασυνοριακή διάβαση Λαιμού είναι ένα διαχρονικό αίτημα των τοπικών και περιφερειακών αρχών της περιοχής και περιλαμβάνεται στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία. Η συμφωνία υπογράφτηκε τον Μάρτιο του 2019 και κυρώθηκε από τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Στην Ελλάδα κυρώθηκε τον Μάιο του 2019 με τον ν. 4614/2019. Παράλληλα η κοινή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος Interreg-IPA CBC, στην 4η συνεδρίασή της, που έγινε στο Λαιμό Πρεσπών ανέθεσε στην διαχειριστική αρχή να προετοιμάσει μαζί με τους εταίρους από τις δύο χώρες την πρόσκληση για τα έργα που απαιτούνται για τη λειτουργία του σταθμού. Έτσι εξοικονομήθηκαν σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 3 εκατομμύρια αφορούν την ελληνική πλευρά. Από την Ελληνική πλευρά οι εταίροι που έχουν επιλεγεί είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας που έχει την αρμοδιότητα λειτουργίας των Συνοριακών διαβάσεων, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ως επικεφαλής εταίρος που θα αναλάβει την εκπόνηση των μελετών και την υλοποίηση των έργων με την τεχνική της υπηρεσία και ο Δήμος Πρεσπών που θα έχει βοηθητικό ρόλο στη κατασκευή των έργων της συνοριακής διάβασης και θα αναλάβει την ανάπλαση του Λαιμού.
Η κα Πέρκα τόνισε ότι η διάνοιξη συνοριακής διάβασης είναι ύψιστη προτεραιότητα για την κοινωνία των Πρεσπών γιατί εξασφαλίζει την βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού τοποθετώντας την διασυνοριακή Πρέσπα ανάμεσα στους σημαντικότερους οικοτουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία περιέχει και μια διαδικαστική πρόνοια,προβλέπει την συγκρότηση Κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων από τις δύο χώρες και την πρώτη συνεδρίασή της μέσα σε 3 μήνες από την ενεργοποίηση της συμφωνίας.
Στη συνέχεια η κα Πέρκα διατύπωσε την επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό: 1) Σκοπεύει η κυβέρνηση να ανοίξει και πότε τη συνοριακή διάβαση του Λαιμού και έτσι να μην χαθούν και Ευρωπαϊκοί πόροι που έχουν ήδη δεσμευθεί για το λόγο αυτό στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο που λήγει το 2023; 2) Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2019 θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή παρακολούθησης του διασυνοριακού προγράμματος Interreg-IPACBC Ελλάδα – Βόρεια Μακεδονία. Θα φροντίσει η κυβέρνηση, γιατί μέχρι τώρα δεν το έχει πράξει, ώστε να υπάρχει στη συνεδρίαση συγκεκριμένος φορέας από τη χώρα μας που θα αναλάβει να μελετήσει και να κατασκευάσει τις απαραίτητες υποδομές ώστε να μην χαθούν οι πόροι που έχουν δεσμευθεί για το σκοπό αυτό;
Η κα Πέρκα στην τοποθέτησή της, έθεσε το θέμα της επιτακτικότατης της συγκρότησης της Κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, της επιτροπής του άρθρου 3 του νόμου 4614/2019, πριν τη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του διασυνοριακού προγράμματος Interreg, η οποία επίκειται πολύ σύντομα. Πρόσθεσε ότι «πρέπει να αγκαλιάσουμε αυτό το έργο και να το προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Είναι ιδιαίτερο έργο και έχει κομβική σημασία για την ανάπτυξη της περιοχής, γιατί από αυτό εξαρτώνται δυο ακόμα παράλληλα έργα που τρέχουν». Το πάρκο των Πρεσπών – Τετραμερής Συμφωνία, τριών χωρών που συνορεύουν (Ελλάδας – Αλβανίας – Βόρειας Μακεδονίας) και της ΕΕ για την περιβαλλοντική προστασία και την ανάπτυξη της περιοχής των Πρεσπών. Μετά από πολλές καθυστερήσεις από την Αλβανία, επιτέλους προχωράει. Το δεύτερο, με την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εκπόνησε επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Πρεσπών, που περιλαμβάνει αξιόλογες επενδύσεις στην Ελληνική πλευρά με προεξάρχουσα την κατασκευή οικο-συνεδριακού κέντρου στον Λαιμό. Στη συνέχεια ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της γείτονος το 2018, η περιοχή του Δήμου Αχρίδας δέχτηκε 296.000 επισκέπτες εκ’ των οποίων περίπου 180.000 ήταν αλλοδαποί. Με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των επισκεπτών για ολόκληρη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ήταν 123.000 εκ των οποίων λιγότεροι από 20.000 ήταν αλλοδαποί. Σε αυτό το πλαίσιο είναι καθοριστικής σημασίας να αγκαλιάσει αυτό το έργο και η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα κατά την φάση της απολιγνιτοποίησης, που αφορά τη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο κ. Λιβάνιος, Υφυπουργός Εσωτερικών, που απάντησε την επίκαιρη ερώτηση και τοποθέτηση της κας Πέρκα, συμφώνησε με την τοποθέτηση της κας Πέρκα για την σπουδαιότητα του έργου και τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής και ενημέρωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι απαιτούμενες ενέργειες. Δεν δεσμεύτηκε όμως σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.