“Αλλοτινά”: Πίτες τεσσάρων γενεών από το Μεσονήσι
Η φλωρινιώτικη εταιρεία με τις χειροποίητες πίτες κερνά με τις γεύσεις της τη Γερμανία, την Αγγλία, την Κύπρο, την Ολλανδία και την Ισπανία.
Ξυπνάει θύμησες αλλοτινές, τότε που οι γεύσεις ήταν αυθεντικές και τα υλικά αγνά. Κάπως έτσι άλλωστε η εταιρεία χειροποίητων πιτών από τη Φλώρινα «Αλλοτινά» εμπνεύστηκε και το όνομά της, φέρνοντας στο σήμερα, από γενιά σε γενιά, μια τέχνη παραδοσιακή.
Μια τέχνη τεσσάρων πλέον γενεών που άνθισε επαγγελματικά στους… πλάστες των αδερφών Δάφνης και Δόμνας Τζέτζη.
Η «Αλλοτινά», που μετρά σχεδόν μια 20ετία, βρίσκεται με τις σουρωτές πίτες της στα νησιά, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη Δυτική Μακεδονία, ενώ «κερνά» με τις γεύσεις της τη Γερμανία, την Αγγλία, την Κύπρο, την Ολλανδία και την Ισπανία. Αναζητά δε συνεχώς νέες αγορές, που θα μπορούσαν να εκτιμήσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα και την ιστορία των προϊόντων της, διαθέτει 25 κωδικούς κατεψυγμένων πιτών και άλλων προϊόντων ζύμης, ενώ τελευταία έχει μπει και στη vegan αγορά.
«Το προϊόν μας θέλει αγάπη, δεν είναι βιομηχανικό και έτσι θέλουμε να αντιμετωπίζεται» λέει στη Voria.gr η κόρη της Δάφνης Τζέτζη, Εύα Μπαντίκη (αριστερά στην κεντρική φωτογραφία, με την αδελφή της Άρτεμις) και εκπρόσωπος της τέταρτης γενιάς, που ονειρεύεται να δει τις πίτες της «Αλλοτινά» να τοποθετούνται και σε άλλες ξένες αγορές και το brand name της να ταυτιστεί και εκτός συνόρων με την παράδοση.
Από το Φλάμπουρο στο Μεσονήσι
Την οικογενειακή παράδοση στις πίτες ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50 από το Φλάμπουρο Φλώρινας η Ελισάβετ Ταμουτσέλη, που έφτιαχνε πίτες για το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Η αγάπη της για το φύλλο, αλλά και η τέχνη της πέρασαν στην κόρη της, Ανθούλα Τζέτζη, που από το 1974 ήταν γνωστή στην οικογενειακή ταβέρνα για το ταλέντο της στην προετοιμασία και στο άνοιγμα του φύλλου. Εκείνη με τη σειρά της έμαθε τα μυστικά στις κόρες της Δόμνα και Δάφνη Τζέτζη, που το 2000 άνοιξαν, στη Φλώρινα αυτή τη φορά, ένα μαγειρείο, όπου μαζί με τα υπόλοιπα φαγητά, έφτιαχναν και τις φημισμένες, οικογενειακές πίτες. Με τον καιρό οι πίτες πρωταγωνίστησαν στο μαγειρείο, το οποίο μετατράπηκε σε κατάστημα που έφτιαχνε με χειροποίητο τρόπο και πουλούσε μόνο αυτές. Η ζήτηση για τις πίτες όμως ήταν τόσο μεγάλη που οι δύο αδερφές αποφάσισαν να κάνουν κάτι μεγαλύτερο, δημιουργώντας αρχικά ένα μικρό και αργότερα, το 2006, ένα μεγαλύτερο εργαστήρι στο Μεσονήσι Φλώρινας.
Η επέκταση και το παράρτημα στη Θεσσαλονίκη
Στην αρχή το εργαστήρι εξυπηρετούσε μόνο το κατάστημα στη Φλώρινα, σταδιακά όμως άρχισε να εξελίσσεται και να επεκτείνεται. Στον κατάλογο μπήκαν νέες γεύσεις, βασισμένες όμως πάντα στη συνταγή του φύλλου από τη μητέρα και τη γιαγιά των δύο αδερφών. Η Δάφνη και η Δόμνα Τζέτζη άρχισαν να πειραματίζονται με νέα υλικά και δημιούργησαν πίτες όπως η μετσοβίτικη, με αντίδια και καπνιστό κασέρι Μετσόβου, πίτες με πιπεριά Φλωρίνης και φέτα, αλλά και με τέσσερα τυριά, μανιτάρια, κρεμμύδια και κολοκύθι. Σταθερές όμως μέσα στα χρόνια παρέμεναν οι παραδοσιακές γεύσεις, από τις τσουκνιδόπιτες μέχρι τις σπανακόπιτες, που είχαν κληρονομήσει από τις δύο προηγούμενες γενιές.
Με το εργαστήρι να δουλεύει στο φουλ, ήρθαν οι πρώτες συνεργασίες αρχικά στο νομό Φλώρινας, με πρώτο σταθμό το Αμύνταιο και συνέχισαν με την υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία και πόλεις όπως η Καστοριά. Η ανταπόκριση στο προϊόν έφερε τη συμμετοχή σε εκθέσεις και τις πρώτες επαφές στο εξωτερικό, ενώ το 2015 δημιουργήθηκε παράρτημα της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, σε ένα βήμα που βοήθησε στην περαιτέρω διεύρυνση των συνεργασιών της.
Εδώ και λίγο καιρό τα δικά της πατήματα, παράλληλα με τις σπουδές της, βρίσκει στην επιχείρηση και η τέταρτη γενιά. Η 23χρονη Εύα, που σπούδασε φιλόλογος και τώρα κάνει μεταπτυχιακό στη λογοτεχνία, η 21χρονη Άρτεμις, που σπουδάζει χημικός, αλλά και ο 19χρονος αδερφός τους, Άγγελος, φοιτητής στο Ιστορικό Αρχαιολογικό, έχουν μπει για τα καλά στην «Αλλοτινά», μαθαίνοντας από τη μητέρα και τη θεία τους τα μυστικά των χειροποίητων πιτών και επιθυμώντας να ασχοληθούν, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, με τη γευστική αυτή «περιπέτεια».
Πηγή: www.voria.gr