Λαϊκή Συσπείρωση: Η ανάγκη επίταξης του ιδιωτικού τομέα είναι άμεση και επιτακτική
Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας ξεγύμνωσε πλήρως την υποκρισία της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής.
Επιβεβαιώθηκε, για ακόμη μία φορά, ότι η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας, αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας και το έμπειρο προσωπικό του, διαχειρίζεται την πανδημία του νέου κορονοϊού με μπαλώματα, με μετακινήσεις προσωπικού που ανοίγουν νέες επικίνδυνες τρύπες, που αφήνουν το λαό ακόμα πιο εκτεθειμένο τόσο απέναντι στον κορονοϊό, όσο και απέναντι στα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν την παρακολούθηση και την προστασία της υγείας και της ζωής του.
Χαρακτηριστική ήταν και η τηλεφωνική παρέμβαση του βουλευτή Καστοριάς της ΝΔ, ο οποίος χαρακτήρισε «ουτοπία» το αίτημα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις δομές Υγείας της περιοχής. Μια τοποθέτηση που ήρθε σαν συνέχεια της κοροϊδίας προς το λαό της Καστοριάς, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση, η οποία παρουσίασε ως ενίσχυση του Νοσοκομείου της Καστοριάς, την αποδυνάμωση στην ουσία των Κέντρων Υγείας της περιοχής και την αναστολή της λειτουργίας των Περιφερειακών Αγροτικών Ιατρείων. Δε δίστασε μάλιστα να αφαιρέσει προσωπικό και από τη δομή Υγείας της Μεσοποταμίας, μιας περιοχής όπου αποδεδειγμένα υπάρχουν αρκετά κρούσματα του κορωνοϊού.
Από την πλευρά της περιφερειακής αρχής κυριάρχησαν τα καλέσματα για «ομοψυχία» και οι αναφορές στην «ατομική ευθύνη των πολιτών».
Η αλήθεια είναι ότι ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος Υγείας, που υπήρχαν και πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Τα στοιχεία για τις ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό αλλά και στο αναγκαίο νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό μιλάνε από μόνα τους: Γ.Ν. Κοζάνης «Μαμάτσειο» 87 θέσεις οργανικές γιατρών εκ των οποίων κενές είναι οι 37(44%), Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» 62 οργανικές-κενές 20(32%), Γ.Ν. Καστοριάς 45 οργανικές-κενές 12(27%), Γ.Ν. Φλώρινας 48 οργανικές-κενές 16(33%), Γ.Ν. Γρεβενών 44 οργανικές-κενές 12(27%).
Αυτές οι ελλείψεις δεν προέκυψαν τυχαία, δεν είναι αντικειμενικές. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων, για τη διασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων.
Άλλωστε, η διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, από την απαξιωμένη έως και ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μέχρι τα μεγάλα νοσοκομεία που δεν περίμεναν την πανδημία για να βρεθούν στα όριά τους, έχει πλέον τη σφραγίδα τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ:
- Η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ έκλεισε νοσοκομεία και ο ΣΥΡΙΖΑ τα άφησε κλειστά.
- Η ΝΔ μείωνε τα κονδύλια για την Υγεία και ο ΣΥΡΙΖΑ τα μείωνε ακόμα περισσότερο.
- Κανείς τους δεν έκανε τις προσλήψεις όλου του αναγκαίου ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού.
- Μαζί παραμύθιαζαν το λαό ότι ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας μπορεί να συμβάλει στην «αναβάθμιση» του δημόσιου τομέα Υγείας.
Αυτή η πολιτική ακυρώνει στην πράξη τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης του λαού. Η προστασία της δημόσιας Υγείας δε συμβαδίζει με την πολιτική εμπορευματοποίησης που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού σαν “κόστος”.
Ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να δείξει καμία «ομοψυχία» στην πολιτική που σμπαράλιασε το δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτή η πολιτική και το καπιταλιστικό σύστημα που αυτή υπηρετεί, ζυγίστηκε, μετρήθηκε και βρέθηκε ελλιπής! Είναι για πέταμα πια…
Αντίθετα μπορεί και πρέπει να δυναμώσει τη δικιά του ενότητα και ομοψυχία, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του και δυνατότητες. Να δυναμώσει ο αγώνας για:
- Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για πλήρη στελέχωση και πλήρη λειτουργία όλων των Νοσοκομείων, για να ανοίξουν επιπλέον κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
- Να επιταχθούν δομές του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό της και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο. Να επιταχθούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. Τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και της κρατικές κατευθύνσεις.
- Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι ιδιώτες γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού – που δεν απαιτείται- νοσηλεία στα ιατρεία της και με κατ΄οίκον επισκέψεις. Άμεση κινητοποίηση και λειτουργία ακόμα και κινητών μονάδων προληπτικής ιατρικής με εξέταση και ιχνηλάτηση των ύποπτων κρουσμάτων.
- Να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού, για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών.
- Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και τις καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.
- Να επιταχτούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και της νόσου.
Τα παραπάνω, μαζί με την αναγκαία έκτακτη χρηματοδότηση, πρέπει να αποτελούν το περιεχόμενο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την ΠΕ Καστοριάς και το Δήμο Βοΐου. Σε αυτά πρέπει να δοθεί η έμφαση.
Η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή, που εστιάζουν σχεδόν αποκλειστικά στην «ατομική ευθύνη» του λαού, επιχειρούν να συσκοτίσουν το πραγματικό πρόβλημα και τις αιτίες του.
Δεν αρνούμαστε την ατομική ευθύνη. Όμως, αυτή εμπεδώνεται όταν ένα κράτος αναλαμβάνει τη δική του πρωταρχική ευθύνη.
Η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης της ΝΔ και της περιφερειακής αρχής του κ. Κασαπίδη να τα ανάγουν όλα στην «ατομική ευθύνη» είναι ύπουλη, εκ του πονηρού, ακριβώς γιατί κρύβουν από το λαό τη μεγάλη αλήθεια. Έχουν στόχο να κρύψουν τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας της περιοχής. Το ίδιο έκανε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την επικοινωνιακή στρατηγική της «ατομικής ευθύνης», όταν απέδιδε στην ατομική ευθύνη τις τραγωδίες στη Μάνδρα και το Μάτι.
Οι εργαζόμενοι βιώνουν την ατομική ευθύνη μέσα απ’ τους συλλογικούς αγώνες και την κοινωνική προσφορά, δε χρειάζονται μαθήματα απ’ αυτούς που προσπαθούν να μετακυλήσουν την κρατική ανεπάρκεια στους εργαζόμενους και το λαό, επικαλούμενοι τις ατομικές συμπεριφορές, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις μεγάλες κρατικές ελλείψεις, ενώ όλοι γνωρίζουν πως αυτοί είναι που ο ένας μετά τον άλλο καταστρέφουν την υγεία, την παιδεία, τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα..
Σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικό πράγμα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, μέσω του περιορισμού των μετακινήσεων, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και άλλο πράγμα η δημιουργία κλίματος «φόβου», όπως ζητάνε ορισμένοι κάτω από την ταμπέλα της «αυστηροποίησης των μέτρων».
Τέλος, η όποια απόφαση για διακοπή της λειτουργίας των εργασιών στο εργοτάξιο κατασκευής του «ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5», θα πρέπει να εξασφαλίζει την καταβολή των μεροκάματων και των μισθών, καθώς και την ασφαλιστική κάλυψη για τους εργαζόμενους, με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών, για όσο διάστημα απαιτείται το εργοτάξιο να είναι κλειστό, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Να μη γίνει καμία απόλυση εργαζομένων και να κηρυχτούν παράνομες όσες απολύσεις, αν και εφόσον έγιναν, από 1/3/20 και μετά.