Η οικονομία της πόλης στην μετά COVID-19 εποχή
Η περίφημη μετά-COVID-19 εποχή, έχει καταφθάσει στο Ελληνικό κράτος, εκτός από ορισμένες γεωγραφικά μικρές εξαιρέσεις. Αυτή η χρονική περίοδος, που διαθέτει σαφές σημείο εκκίνησης, αλλά όχι ευκρινές σημείο πέρατος, παρουσιάζει ένα κοινό χαρακτηριστικό πανελλαδικά:Την προσπάθεια για επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας. Σημαντικό γεγονός είναι να επικεντρωθούμε στη περίπτωση της πόλης της Φλώρινας, αυτού του ιδιαίτερου αστικού κέντρου.
Για το σημαντικό τομέα της οικονομίας της πόλης, αξίζει να αναφερθεί ότι,αυτός φαίνεται να στηρίζεται στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης, με επίκεντρο της οικονομικής δραστηριότητας την Λεωφόρο Ελευθερίας, πλησίον του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος, πολιούχου της πόλης. Έπειτα από επιτόπια έρευνα, δύναται κανείς να διαπιστώσει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων παραμένουν κλειστές. Αυτό δεν συνέβη, λόγω του νέου ιού, αλλά είναι ένα φαινόμενο, που παρατηρείται εδώ και έτη στο κέντρο της πόλης.Ως απόρροια αυτού, τα εστιατόρια και οι καφετέριες, που επαναλειτούργησαν, έχουν αρκετούς πελάτες κατά περίπτωση, καθώς υφίσταται ποσοστό των κατοίκων, κυρίως της νεολαίας, που επιθυμεί και δύναται να παρευρεθεί σ’ αυτά.
Περνώντας στην περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας «από έξω», προτείνεται να καταστεί γνωστή η σπουδαία γεωγραφική θέση της Φλώρινας, τόσο σε τοπικό, όσο και εθνικό επίπεδο. Είναι κτισμένη πλησίον του κεντρικού ρου του ποταμού «Σακουλέβα», σε μια μαγευτική εναλλαγή χρωμάτων και εικόνων, σε μία συνάντηση του ντόπιου πληθυσμού με τον πληθυσμό του ποντιακού μαχαλά, που ξεκινά από το σημείο, όπου ο Σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος γύρισε τις ταινίες του. Επιπλέον, η πόλη «στέκει» στη συμβολή τριών κρατών, στα σύνορα της Ελλάδας με δυο χώρες των γνωστών «Δυτικών Βαλκανίων», την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία. Αναμένεται το άνοιγμα των συνόρων για προσέλκυση τουριστών. Ίσως όμως, για την περιοχή, ο ευρωπαϊκός άνεμος, που θα πνέει, με την πιθανή είσοδο των «Δυτικών Βαλκανίων» στην Ε.Ε, να αποβεί καθοριστικός στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου τόπου.
Σε όλα τα παραπάνω, αν προστεθεί η Ιστορία, που διαθέτει αυτή η πόλη και η ευρύτερη περιοχή, εξάγεται το συμπέρασμα, ότι χρειάζεται μια ριζική αλλαγή, ώστε να μην ερημώσει. Η περιοχή της Φλώρινας, ιστορικά, έχει αντιμετωπίσει ουκ ολίγες προκλήσεις. Ένα γεγονός, που θα αποτελεί την σύγχρονη ιστορία της πόλης, είναι η υπογραφή σε μικρή χιλιομετρική απόσταση απ’ αυτή, της «Συμφωνίας των Πρεσπών», 2 έτη πριν. Ποια θα είναι η πορεία της οικονομίας της πόλης, προς το παρόν, δεν δύναται να εκτιμηθεί. Όμως, στους επόμενους μήνες ίσως μπορέσει κανείς να πραγματοποιήσει μια ασφαλέστερη εκτίμηση, παρατηρώντας την εξέλιξη των γεγονότων της καθημερινότητας στην ακριτική αυτή γωνιά της χώρας μας.
Ρούνης Αριστείδης
Φοιτητής Τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ΠΑ.ΜΑΚ