Η κόρη (του εμποράκου)
-Σε μία μικρή πόλη ζούσε ένας έμπορος με την κόρη του, οι δουλειές δεν πήγαιναν καλά και αναγκαζόταν να δανείζεται χρήματα από τον γέροντα τοκογλύφο. Τα χρόνια πέρναγαν και τα χρέη μεγάλωναν όπως και η όμορφη κόρη του, ο τοκογλύφος χρόνια τώρα την ποθούσα δεν μπορούσε να αντισταθεί στην ομορφιά της έτσι ένα πρωινό χτύπησε την πόρτα του εμποράκου.
-Ο εμποράκος τον δέχτηκε: Ποιος άνεμος σε έφερε στην πόρτα μου του είπε, έχω να σου κάνω μια πρόταση του απάντησε που ίσως σε απαλλάξει από τα χρέη σου, αύριο το πρωί θα έρθω με ένα ταγάρι, το ταγάρι θα έχει μέσα δυο μήλα ένα κόκκινο και ένα κίτρινο η κόρη σου θα βάλει μέσα το χέρι της και χωρίς να βλέπει θα τραβήξει ένα, αν είναι κόκκινο θα με παντρευτεί αν είναι κίτρινο θα σου διαγράψω όλα τα χρέη.
-Ο πατέρας ζήτησε λίγο χρόνο να το συζητήσει, το μεσημέρι στο τραπέζι την ώρα του φαγητού είπε κατά γράμμα όλα όσα του πρότεινε ο τοκογλύφος, η κόρη ξέροντας το αδιέξοδο του πατέρα της όχι μόνο συμφώνησε αλλά και τον ενθάρρυνε να δεχθεί.
-Την επομένη το πρωί ο πονηρός τοκογλύφος παρουσιάστηκε με το ταγάρι στον ώμο τοποθετώντας δύο κόκκινα μήλα, η κόρη τον έσυρε δίπλα στο πηγάδι λέγοντας: Το μήλο που θα τραβήξω θέλω να το ξεπλένω στο δροσερό νερό για να το φάω.
-Ο τοκογλύφος πρόθυμα πλησίασε στο πηγάδι, άνοιξε ελάχιστα την άκρη του ταγαριού και η κόρη έβαλε μέσα το χέρι, έπιασε ένα μήλο και την ώρα που το έβγαζε έξω πριν προλάβουν να δουν τι χρώμα ήταν το άφησε να πέσει στο νερό δήθεν τυχαία.
-Ωωωω… τι απρόσεκτη που είμαι τι έπαθα σήμερα και δεν κρατάν τα χέρια μου είπε, αλλά δεν πειράζει αν μέσα στο ταγάρι είναι το κόκκινο αυτό σημαίνει ότι τράβηξα το κίτρινο.-
Κεντρική ιδέα: Το αποτέλεσμα της νίκης σε μια «αναμέτρηση» κρίνεται από αυτόν που κάνει μία τουλάχιστον εξυπνότερη κίνηση από τον άλλον.
Σπύρος Α. Ηλιάδης
Δημοσιογράφος – Εκδότης