Διαδικτυακή ημερίδα του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων Δυτικής Μακεδονίας
Ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων – Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας, σας προσκαλεί στην ημερίδα με θέμα
«Πανδημία και νέα κανονικότητα: Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις»,
η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021, στις 6.00 μ.μ.
Η ημερίδα έχει σκοπό την ερμηνευτική προσέγγιση όψεων της σύγχρονης, ιδιαίτερης, κοινωνικής πραγματικότητας όπως αυτή διαμορφώνεται από την πανδημία, με την αξιοποίηση των αναλυτικών εργαλείων της σύγχρονης κοινωνιολογικής σκέψης. Θα καταδειχτεί η αναγκαιότητα επανασύνδεσης του οικονομικού και κοινωνικού παράγοντα, με εγγυητή το κράτος, θα παρουσιαστούν οι μετασχηματισμοί που προκάλεσε η πανδημική κρίση, με έμφαση σε βασικά θεσμικά πεδία όπως η εργασία, η εκπαίδευση, η κοινωνική ζωή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο πολιτισμός και θα αποκωδικοποιηθούν οι νέες μορφές αλλοτρίωσης και κοινωνικής απορρύθμισης. Τέλος, στο βιωματικό εργαστήριο, οι συμμετέχοντες/ουσεςθα αναζητήσουν συμμετέχοντας ενεργά, μονοπάτια σύνδεσης και συνεξέλιξης,με την προσέγγιση της Καταξιωτικής Συστημικής Διερεύνησης.
Στο πρώτο μέρος, ομιλητές θα είναι διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, με διεθνή καταξίωση, και συγκεκριμένα οι:
- Νίκος Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Pierre Bourdieu με έδρα τη Γενεύη, Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας και Διευθυντής της ετήσιας τρίγλωσσης επιθεώρησης κοινωνικών ερευνών Κοινωνικές Επιστήμες (ΚΕ).
- Νίκος Φωτόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνιολογία των Πολιτισμικών και Εκπαιδευτικών Πρακτικών».
Στο δεύτερο μέρος θα υλοποιηθεί το βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Αναζητώντας τον δεσμό, τη φροντίδα και το νόημα στη μετα-κανονικότητα: “Από μακριά κι αγαπημένοι;”», με συντονίστρια την Ελευθερία Καλώτα, Κοινωνιολόγο, M.Ed., επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Κοζάνης, Πιστοποιημένη Σύμβουλο Τοξικοεξάρτησης και Πρόληψης και Εκπαιδεύτρια Συμβουλευτικής Ενηλίκων.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα που βρίσκεται στη διεύθυνση https://cutt.ly/YjCllUQ, έως την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, ώστε κατόπιν να τους σταλούν οι οδηγίες για τη συμμετοχή τους.
Η συμμετοχή στο βιωματικό εργαστήριο θα δηλωθεί σε ειδικό πεδίο. Τα άτομα που θα συμμετάσχουν σε αυτό, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του, δεν μπορούν να υπερβούν τα 40. Επομένως εάν οι δηλώσεις είναι περισσότερες, θα ληφθεί υπόψη το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας.
Για το πρώτο μέρος δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός. Δεν υπάρχει εξάλλου κανένας γεωγραφικός περιορισμός για το σύνολο της εκδήλωσης, αφού μπορούν να συμμετάσχουν άτομα από όλη τη χώρα ή και εκτός αυτής.
Για τα άτομα που θα συμμετάσχουν προβλέπεται η χορήγηση βεβαίωσης παρακολούθησης.
Η εκδήλωση είναι δωρεάν και ελεύθερη για το κοινό, με την προϋπόθεση της εγγραφής.
Email:sek.dyma@gmail.com
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
1ο ΜΕΡΟΣ
6.00 – 6.20 Καλωσόρισμα– Χαιρετισμοί
6.20 – 7.00 «Πανδημία: Προς μια αντιναρκισσιστική εποχή;»
Ν. Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
7.00 – 7.10 Συζήτηση
7.10 – 7.50 «Πανδημία & κοινωνία: Προκλήσεις &διακυβεύματα μιας υβριδικής κανονικότητας»
Ν. Φωτόπουλος, Αν. Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
7.50 – 8.00 Συζήτηση
2ο ΜΕΡΟΣ
8.00 – 10.00 Βιωματικό εργαστήριο: «Αναζητώντας τον δεσμό, τη φροντίδα και το νόημα στη μετα-κανονικότητα: ΄΄Από μακριά κι αγαπημένοι;΄΄»
Ε. Καλώτα, Κοινωνιολόγος, M.Ed.
Για τη Δ.Ε του Παραρτήματος Δυτικής Μακεδονίας του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων
Αναστασία Πάτσιου, Πρόεδρος
Άννα Μπαφίτη, Αντιπρόεδρος