Επενδύοντας κυριολεκτικά στους ανθρώπους. Δεν εγκρίνονται όμως όλοι
H Human IPO επιτρέπει σε ανθρώπους να πωλούν το χρόνο τους στην ελεύθερη αγορά. Οι ιδρυτές της πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατή η αξιολόγηση του οικονομικού μοντέλου, που αντικατοπτρίζει μια ανισότητα.
Στην Human IPO, μια οικονομική αγορά που επενδύει σε ανθρώπους, ο Tristan Pollock διαπραγματεύεται την δική του τιμή στα 180 $, με αύξηση 20% της αρχικής του. «Στα αποτελέσματα φαίνεται ότι ως τώρα 12 άτομα έχουν αγοράσει από τον χρόνο μου», λέει. “Κάποιος έχει σχεδόν το 30 τοις εκατό.”
Ο Pollock, είναι ένας νέος επενδυτής, που εισήχθη στην αγορά της Human IPO και στην πλατφόρμα της που επιτρέπει στους ανθρώπους να πουλήσουν έως και 500 ώρες του χρόνου τους στην ελεύθερη αγορά, προς μία ώρα ανά «μετοχή», σε τιμή της επιλογής τους. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι ώρες, οι δικές τους ή των άλλων, θα αξίζουν περισσότερο στο μέλλον. Οι κάτοχοι των μετοχών θα μπορούν στη συνέχεια να εξαργυρώσουν τις ώρες – με μια προσωπική συνάντηση για παράδειγμα – που θα συμφωνήσουν. Η αξία ενός ατόμου αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.
Οι ιδρυτές της Human Ippo αναλύουν την ιδέα τους
Ο Kirill Goryunov και ο Vlas Lezin, οι ιδρυτές της Human IPO, σκέφτηκαν την ιδέα το 2018, έπειτα από μια συζήτησή τους ότι το πιο αποδοτικό κεφάλαιο σε μια εταιρία είναι οι άνθρωποι. Ο Goryunov στην μέχρι τότε καριέρα του είχε εργαστεί στον τομέα της τεχνολογίας, με τελευταία εταιρία την Google. Ο Lezin διετέλεσε αντιπρόεδρος στην Goldman Sachs και στην Wells Fargo. Κι οι δύο συμφώνησαν ότι ενδεχομένως ήταν ανεκμετάλλευτη η «επιχείρηση του ανθρώπινου κεφαλαίου», η άυλη δηλαδή αξία ενός ανθρώπου στον χώρο εργασίας. Η προώθηση της Human IPO έγινε τον Οκτώβριο σε χαμηλούς τόνους, με τίτλο «Έκδοση, συναλλαγή και εξαργύρωση ανθρώπινου κεφαλαίου που επενδύει στο χρόνο.»
Ο ιστότοπος προσέλκυσε την προσοχή μας νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν στην Product Hunt οδηγήθηκε ένα κύμα από περίεργους επισκέπτες. Δεν άρεσαν σε όλους αυτά που είδαν. Το “Συνάντησε Δημόσια Εμπορεύσιμα Άτομα “είναι ο πιο Οργουελ-ιανός τεχνοκρατικός τίτλος για να εκφράσει κανείς την σύγχρονη μισθολογική δουλεία και τον πραγματικό καπιταλισμό”, έγραψε ο Ravi Bajnath, σχεδιαστής, σε ένα σχόλιο στο «Product Hunt». «Υπάρχουν ιδέες που φαίνονται υπέροχες στα χαρτιά, αλλά είναι τρομερές στην πραγματικότητα», σχολίασε ο Stefan Von Imhof, Διευθυντής Προϊόντων στην νέα εταιρία. «Νομίζουν ότι θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Δεν είναι άσχημη ιδέα στην πραγματικότητα, αλλά το εταιρικό προφίλ και η οπτική της τρομάζουν.”
Ο Goryunov και ο Lezin φαίνονται πραγματικά έκπληκτοι από αυτές τις κριτικές και είπαν ότι λυπούνται πολύ αν κάποιοι κατάλαβαν την ιδέα τους λάθος. Οι επιχειρηματίες γενικότερα μιλούν για την πώληση των ιδεών τους στην ελεύθερη αγορά, όπου εκεί, όπως επεσήμαναν οι ιδρυτές, υπάρχει ένα ιστορικό πλαίσιο από επιχειρηματικά ρίσκα που αναφέρονται στη επιλογή της επένδυσης σε πρόσωπα και όχι σε μια (απρόσωπη) εταιρία. (Υπάρχει επίσης, και η άλλη άποψη όπως σημειώνουν οι κριτές της, ότι εκεί αγοράζουν και πωλούν ανθρώπους.) Ο Goryunov λέει ότι η Human IPO έχει ήδη πάνω από χίλιους «επενδυτές» και μπορεί να διοχετεύσει στην πλατφόρμα μέχρι και 600 αιτούντες που θέλουν να πουλήσουν τον χρόνο τους.
Όμως, με τι κόστος, όλο αυτό; Για την κοινωνία, δεν είναι σαφές. Για τους υποψήφιους επενδυτές (σχετικά για τους ανθρώπους που αποτελούν αντικείμενο δημόσιας διαπραγμάτευσης η Human IPO επιτρέπει στα άτομα να ορίσουν τη δική τους τιμή), ο Goryunov και ο Lezin αναπτύσσουν έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιεί δεδομένα από πλατφόρμες όπως το LinkedIn και το Glassdoor για να αξιολογεί ένα άτομο και να προτείνει μια αρχική τιμή της «μετοχής». Όταν μια εταιρεία προετοιμάζει μια προσφορά, λέει ο Lezin, «εσείς έχετε νούμερα, έσοδα, κι άλλες πληροφορίες που σας βοηθούν να εκτιμήσετε την συγκεκριμένη εταιρεία.» Για να εκτιμήσουμε έναν άνθρωπο, έπρεπε να δημιουργήσουμε τις δικές μας μετρήσεις. Αυτή η φόρμουλα, προσθέτει ο Lezin, χρησιμοποιείται «για να εκτιμήσει και να προβλέψει της αξία του προσωπικού χρόνου των ατόμων για μικρό αλλά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Οι ιδρυτές αρνήθηκαν να περιγράψουν με λεπτομέρειες τις μετρήσεις ή τον αλγόριθμό τους, αλλά δήλωσαν ότι συνδυάζουν την ανάλυση της εργασιακής εμπειρίας ενός ατόμου, την συνήθης εξέλιξη της σταδιοδρομίας του στον κλάδο τους αλλά και άλλους παράγοντες, όπως εάν έχουν εμφανιστεί στην λίστα 30 Under 30 του περιοδικού Forbes.
Τα πρώτα προβλήματα που παρουσιάστηκαν
Η Human IPO τράβηξε την προσοχή του Διαδικτύου, όταν ξέσπασαν διαμαρτυρίες σε αμερικανικές πόλεις για το ζήτημα «Οι Ζωές των Μαύρων έχουν Αξία», καθώς πολλοί άνθρωποι αντιμετώπιζαν συστημικό ρατσισμό στους χώρους εργασίας τους. Οι ιδρυτές της εταιρίας είχαν φανταστεί ένα σενάριο όπου η πλατφόρμα τους θα διογκώνει την «αξία» ορισμένων τύπων ανθρώπων έναντι κάποιων άλλων. Η Human IPO που είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα, υποδηλώνει ότι οποιοσδήποτε αλγόριθμος μπορεί να δώσει υψηλότερη «αξία» σε άτομα που βρίσκονται σε πιο επικερδής περιοχές. Ο Lezin αναγνώρισε ότι υπάρχουν «αποκλίσεις στη διανομή πλούτου», όμως «το μοντέλο δεν το γνωρίζει. Καθοδηγείται από το ποιοι είμαστε, τι μπορούμε να παρέχουμε και ποιοι πιστεύουν σε εμάς.»
Το μοντέλο μπορεί να μην γνωρίζει, αλλά ο πραγματικός κόσμος ξέρει. Οι αλγόριθμοι είναι καλοί όσο φέρνουν αποτελέσματα και οι δείκτες αξίας κάποιου στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο – μισθός, τίτλοι εργασίας, ευκαιρίες που είχε – είναι γεμάτοι μεροληψία. Η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες και οι μειονοτικές ομάδες τείνουν να πληρώνονται και να προωθούνται λιγότερο από τους λευκούς άνδρες. Οι χρηματοδότες κεφαλαίων λένε ότι επενδύουν σε εκείνους που πιστεύουν ότι θα τους αποφέρουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις. Και οι αριθμοί επίσης λένε ότι πιστεύουν στους λευκούς ανθρώπους.
Εξερευνώντας τον ιστότοπο της Human IPO, παρατηρούμε ότι στην αρχική σελίδα φιγουράρουν περίπου δώδεκα άνδρες και δύο γυναίκες. Όλοι, εκτός από δύο, ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και όλοι, εκτός από έναν, μοιάζουν να είναι λευκοί. Όταν επισημάνθηκε στους ιδρυτές, ο Lezin είπε ότι αυτό δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την ποικιλομορφία της κοινότητας, απλώς είναι οι «πρώτοι που ακολούθησαν την πλατφόρμα». Αργότερα, πολλά νέα πρόσωπα εμφανίστηκαν στην αρχική της σελίδα.
Τι αναφέρουν οι πρώτοι επενδυτές
Ένα από αυτά τα νέα πρόσωπα, που εμφανίστηκε τώρα σε περίοπτη θέση, είναι ο Bret Lockett, σύμβουλος επιχειρήσεων και πρώην παίκτης του NFL (National Football League). Ο Lockett, ο οποίος είναι μαύρος, είχε εγγραφεί λίγες μέρες νωρίτερα για να δει περί τίνος πρόκειται . (Δεν το ήξερε, μέχρι που ενημερώθηκε, ότι το προφίλ του φιγουράριζε στην πρώτη σελίδα του ιστότοπου.) Ο Lockett είπε ότι σκεφτόταν να «εισαχθεί στην αγορά» και ο ίδιος, αλλά πρώτα ήθελε να βεβαιωθεί ότι υπήρχε ένα υγιές σύστημα για τον προσδιορισμό της τιμής του κάθε ατόμου. «Αυτή ήταν μια από τις κύριες ανησυχίες μου: Πώς εκτιμάς τον χρόνο των ανθρώπων; Ποια διαδικασία το εξασφαλίζει;»
Η Human IPO μας θύμισε ότι ο Lockett της Fantex Holdings, είχε πληρώσει τους αθλητές της μια προκαταβολή έναντι των μελλοντικών κερδών τους. Ο Arian Foster, κεντρικός επιθετικός στην Houston Texans, ήταν ο πρώτος που εισήχθη στην αγορά το 2013 και πούλησε το 20% του μελλοντικού του εισοδήματος σε αντάλλαγμα μια επιταγή 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρία Fantex έπεσε έξω λίγα χρόνια αργότερα, αλλά το οικονομικό μοντέλο συνεχίζει. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι συμφωνίες μεριδίου εισοδήματος, που απευθύνονται σε σπουδαστές με υψηλό δυναμικό απόδοσης. Οι εταιρείες τους πληρώνουν τα δίδακτρα και έπειτα ξεπληρώνονται λαμβάνοντας ένα ποσοστό του μελλοντικού μισθού των σπουδαστών.
Σκέψεις για το μέλλον του εγχειρήματος
Αυτά τα οικονομικά μοντέλα κρίνονται από την συμβολή τους στην ηθική (η κατανομή εισοδήματος θυμίζει την υποβοηθούμενη δουλεία) έως την οικονομία (πόσο καλή είναι η απόδοση της επένδυσης όταν παίζεις στο χρηματιστήριο). Ακόμα κι έτσι, του Lockett του άρεσε η ιδέα ότι η απόδοση στην επένδυση στην Human IPO θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω εκτός από χρήματα. Είδε στην πράξη πως είναι η διαδικασία της αγοράς 15 ή 20 λεπτών με κάποιον που μπορεί σε λίγα χρόνια να γίνει διάσημος και παράδειγμα να παίρνει μέρος σε πρωταθλήματα. «Φανταστείτε τον Τόνι Ρόμπινς, ή κάποιον παρόμοιο, πριν γίνει διάσημος», λέει. «Θα ήθελα να έχω 15 ή 20 λεπτά με τον Tony Robbins.»
Ο Pollock είπε ότι δεν έχει αγοράσει ακόμα «μετοχές» κανενός, αν και ελπίζει να επενδύσει σε κάποιους αργότερα. Περιμένει να μπουν κι άλλοι άνθρωποι στην πλατφόρμα και πιστεύει ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την υποστήριξή του. «Θα ήμουν πολύ χαρούμενος που θα ελέγχω την πρόοδο κάποιων νέων στην Human IPO», λέει, ειδικά αν ανάμεσα τους θα είναι κάποιοι ανερχόμενοι. «Είναι ένας νέος τρόπος που θα μπορούσατε να επενδύσετε σε κάποιον και να εκτιμήσετε το χρόνο του και να τον βοηθήσετε στο ξεκίνημά του.”
Πηγή: wired.com