ΚΙΝΑΛ Φλώρινας: Τελικά πόσο εύκολο είναι να είσαι σήμερα γυναίκα στην Τουρκία, Ούρσουλα;
Ο Σουλτάνος στάθηκε εκεί που περιμέναμε, χαμηλά. Δεν πρέπει να εκπλησσόμαστε με τη στάση του. Η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, αντιμετώπισε στην πράξη, στα μάτια όλων μας, τον άθλιο τρόπο συμπεριφοράς που της επιφύλασσε ο Ερντογάν.Είναι γυναίκα που έφτασε στα ανώτατα αξιώματα της Ευρώπης, που έγινε παράδειγμα για εκατομμύρια γυναίκες, που έσπασε τα στερεότυπα της ανδροκρατουμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, η Ούρσουλα, στην Τουρκία του Ερντογάν, έπεσε θύμα εξαιτίας του φύλου της. Αντίθετα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ως άνδρας, είχε μια θέση δίπλα στον Σουλτάνο. Και αυτό αποτελεί το λιγότερο ντροπή.
Το λεγόμενο #sofagate έρχεται τη στιγμή που η ΕΕ και η Τουρκία προσπαθούν να οικοδομήσουν τις σχέσεις τους, παρά τις ανησυχίες για τις πρακτικές της Άγκυρας, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των γυναικών. Λίγες εβδομάδες πρίν ο Ερντογάν απέσυρε την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία αποτελεί δεσμευτικό κείμενο για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.
Πόσο εύκολο είναι λοιπόν να είσαι γυναίκα στην Τουρκία, ακόμα και αν είσαι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Πόσο εύκολο είναι να είσαι στην Τουρκία μια απλή γυναίκα; Σε μια χώρα απόλυτα συντηρητική και πατριαρχική, όπου η μόνη σου αναγνώριση σου είναι ως μητέρα, με μοναδικό ρόλο την φροντίδα των παιδιών και του συζύγου σου;
Την ίδια στιγμή όμως που η Τουρκία καταργεί τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η Ελλάδα και η κυβέρνηση της, την παραβιάζει με τον Νόμο για το Οικογενειακό Δίκαιο, καθώς εκθέτει μέσα από αυτό σε ακραίο κίνδυνο μητέρες και παιδιά που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία. Το νομοσχέδιο Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τον κίνδυνο στον οποίο μπορούν να εκτεθούν τόσο τα παιδιά όσο και η κακοποιημένη γυναίκα και για αυτό ρητά ορίζει ότι τα δικαιώματα και η ασφάλεια των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας [μητέρας και παιδιών (θυμάτων ή μαρτύρων)] πρέπει να υπερτερούν των γονεϊκών δικαιωμάτων του δράστη.
Ενδεικτικά, το Νομοσχέδιο:
α) συγχέει το συμφέρον του παιδιού με τα γονεϊκά δικαιώματα,
β) αδιαφορεί για την βούληση και την άποψη του παιδιού,
γ) παραβλέπει τα τραύματα του παιδιού-θύματος και του παιδιού-μάρτυρα ενδοοικογενειακής βίας και
δ) παρέχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας.
Δυστυχώς Ούρσουλα, σε λίγο θα είναι πολύ δύσκολο να είσαι γυναίκα και στην Ελλάδα…
#kinima_allagis #sofagate