Σωτήρης Βόσδου: “Πανδημία και απολιγνιτοποίηση, σημεία καμπής για τη Δυτική Μακεδονία” (video)
Τις σκέψεις του για το μέλλον την περιοχής μοιράζεται μαζί μας ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας κ. Σωτήρης Βόσδου. Η απολιγνιτοποίηση και οι επιπτώσεις της, τα μεγάλα έργα και οι καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους, η πανδημία, η επιχειρηματικότητα και η μέχρι τώρα πορεία συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, είναι ορισμένα από τα θέματα για τα οποία ο κ. Βόσδου κλήθηκε να απαντήσει.
Συνέντευξη στους:
Εβελίνα Αριστείδου, florinapress.gr
Χαράλαμπο Τριανταφυλλίδη, parathrhthsflo.blogspot.com
Γιώργο Περιβολάρη, neaflorina.gr
Κύριε Βόσδου, ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων από την Περιφερειακή αρχή του κ. Κασαπίδη, πώς κρίνετε την πορεία της;
Η θητεία του Γιώργου Κασαπίδη ως περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας έχει να επιδείξει ένα θετικό πρόσημο, ιδιαίτερα κάτω από αυτές τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με την πανδημία. Έχει δοθεί μία προτεραιότητα στο να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της η Περιφέρεια, να εξομαλυνθούν όλα τα κακώς κείμενα, ή τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά, τα οποία χαρακτηρίζουν την περιοχή μας και να μπει σε μία τροχιά ανάπτυξης.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθώ σε δύο ζητήματα τα οποία αποτελούν καμπές για την Περιφέρεια. Το ένα είναι η πανδημία που αφορά ολόκληρη την υφήλιο, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με την αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής στη χώρα μας με τη λεγόμενη απολιγνιτοποίηση, η οποία θα επιφέρει σημαντικές μεταβολές στα εργασιακά και γενικότερα στην οικονομική ζωή της περιοχής. Και αυτό έχει να κάνει τόσο με την απασχόληση όσο και με τα γενικότερα ζητήματα της παραγωγής σε όλη τη φάση της οικονομίας. Ελπίζουμε ότι τελικά θα δοθούν όλες εκείνες οι λύσεις, θα ξεκινήσουν να γίνονται όλες εκείνες οι δράσεις ώστε όχι μόνο να μην υπάρχει επίπτωση στην περιοχή, αλλά να τεθούν και οι βάσεις για μία σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Μιας και αναφερθήκατε στην απολιγνιτοποίηση, υπάρχει μία σχετική καθυστέρηση σε ότι αφορά στην πρόταση για την απολιγνιτοποίηση για τη δίκαιη μετάβαση όπως υπήρξαν και κάποιες παλινωδίες της Περιφέρειας για την έγκριση του εθνικού σχεδίου. Έχουμε χρόνο μπροστά μας για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος;
Ο χρόνος είναι κάτι σχετικό. Χρόνος υπάρχει και δεν υπάρχει. Πρέπει να πούμε όμως ότι όλα γίνονται βάσει ενός χρονοδιαγράμματος για τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα χρειάζεται να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδια τα οποία θα τύχουν της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατόπιν για την χρηματοδότηση. Όσον αφορά τα προγράμματα αυτά και από το πλαίσιο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είμαστε πίσω. Μπορεί βέβαια ο χρόνος ο οποίος έχει τεθεί για την παύση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων να είναι συγκεκριμένος και ιδιαίτερα πιεστικός, αλλά είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε τις συνθήκες όσο το δυνατόν καλύτερες για να μην υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική ζωή. Όταν λέω επιπτώσεις εννοώ να αντιμετωπιστεί το φάσμα της ανεργίας το οποίο θα προκύψει, η αλλαγή δραστηριοτήτων σε πολλούς από τους συμπολίτες μας που θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να αλλάξουν απασχόληση και εργασία και από την άλλη τη μεριά να τεθούν καινούργιες βάσεις ώστε να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο στη Δυτική Μακεδονία και κυρίως στη Φλώρινα και στην Κοζάνη, που είναι οι περιοχές που υπάρχουν τα λιγνιτοφόρα κοιτάσματα και οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από το λιγνίτη.
Αναφερθήκατε σε παλινωδίες, όμως εγώ δεν έχω διαπιστώσει να υπάρχει καμία παλινωδία τουλάχιστον από την πλευρά της περιφερειακής αρχής. Όταν τέθηκαν τα ζητήματα στο περιφερειακό συμβούλιο η πλειοψηφία του έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να τύχουν της έγκρισης. Όταν διαπιστώσαμε ότι αυτές οι προϋποθέσεις δεν περιέχονται στο σχέδιο της δίκαιης μετάβασης δεν το εγκρίναμε και βέβαια ήρθε εκ των υστέρων η αντιπολίτευση να συνταχθεί με την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου. Παλινωδία υπάρχει αλλού, υπάρχει στην αντιπολίτευση. Εμείς από την αρχή καταθέσαμε τις 15 προτάσεις και αυτές ψηφίσαμε και αυτές περιμένουμε ότι θα τύχουν της αποδοχής από μεριάς της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ικανοποιηθούν αυτά τα ζητήματα και οι βασικές προϋποθέσεις για να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή η μετάβαση σε μία μεταλιγνιτική εποχή.
Αναφερθήκατε στην αύξηση της ανεργίας στην περιοχή μας αλλά και στη μετανάστευση του πληθυσμού στο εξωτερικό και αυτά είναι συνέπειες της απολιγνιτοποίησης. Αυτή η τάση όμως πως μπορεί να ανακοπεί; Μήπως θα πρέπει η Περιφέρεια να βάλει ενδιάμεσους στόχους μέχρι την έγκριση και την εφαρμογή του σχεδίου δίκαιης μετάβασης;
Όλα αυτά προβλέπονται μέσα από το ίδιο το σχέδιο. Εκείνο το οποίο πρέπει να δούμε δεν είναι μόνο η χρονική στιγμή, δηλαδή το 2023, αλλά το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση από το σήμερα μέχρι και εκείνη τη χρονική στιγμή που αποτελεί και μία καμπή. Είναι προφανές ότι τα ζητήματα της ανεργίας απασχολούν εδώ και πολλές δεκαετίες τη Δυτική Μακεδονία, η οποία είναι και πρωταθλήτρια της ανεργίας στην Ελλάδα, είναι κάτι το οποίο πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή να αναλύσουμε, να εντοπίσουμε ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν και έχουμε τόσο μεγάλη ανεργία στην περιοχή μας και πώς μπορούμε να τη θεραπεύσουμε. Είναι αξιοσημείωτο ότι η παύση λειτουργίας στο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη θα επιφέρει μία αλλαγή δραστηριοτήτων για σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας, αλλά είναι καταγεγραμμένες στο σχέδιο της δίκαιης μετάβασης, όπως και στα εδαφικά σχέδια τα οποία έχουν κατατεθεί, ενώ απομένει να διαπιστώσουμε αν οι καταγραφές αυτές απέχουν από την πραγματικότητα. Θα πρέπει όλοι να σκύψουμε σε αυτά τα ζητήματα, φορείς και πολίτες, ώστε να διαμορφώσουμε συνθήκες ανάπτυξης και όχι μόνο συνθήκες αντιμετώπισης των δυσμενών εξελίξεων. Σ’ αυτόν τον τόπο έχουμε επιλέξει να ζήσουμε, αυτόν τον τόπο αγαπάμε και δεν θέλουμε να φύγουμε και να πάμε σε κάποια άλλη περιοχή.
Πώς αξιολογείτε την παρουσία της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο;
Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να επισημαίνει στην εκάστοτε αρχή ποια είναι τα λάθη και ποιες οι παραλείψεις που έχει κάνει. Θα πρέπει σε αυτό το ρόλο η αντιπολίτευση να είναι συνεπής αλλά και εποικοδομητική. Σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχω διαπιστώσει να υπάρχουν σημαντικές προτάσεις ή κάποιες επισημάνσεις που να καταδεικνύουν στην Περιφερειακή αρχή ότι έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις. Θεωρώ ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι πολύ σημαντικός και σε αυτό το ρολό θα πρέπει να ανταποκριθούν και οι παρατάξεις οι οποίες αποτελούν την αντιπολίτευση. Θεωρώ ότι το έργο της περιφερειακής αρχής με περιφερειάρχη τον Γιώργο Κασαπίδη και με τους υπόλοιπους συνεργάτες είναι θετικό και τα αποτελέσματα θα φανούν στο προσεχές χρονικό διάστημα, όταν πλέον θα έχουμε ξεπεράσει την κρίση του κορωνοϊού και θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα.
Επί αρκετά χρόνια βλέπουμε κάποια εμβληματικά έργα στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας να «σέρνονται». Αυτά τα έργα πιστεύουμε ότι θα αλλάξουν την οικονομία της περιοχής αλλά και την ποιότητας ζωής μας. Είναι η θέρμανση, τα αρδευτικά, ο κάθετος άξονας, ο δρόμος Φλώρινα- Βίγλα. Ποια είναι η άποψη σας για αυτό;
Η άποψή μου είναι αυτή όλων των Φλωρινιωτών, ότι δηλαδή τα έργα έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ και θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες με ονοματεπώνυμο. Θεωρώ ότι υπήρξε μεγάλη ολιγωρία τα προηγούμενα χρόνια. Πάντα αναζητούσαμε να δούμε ποιος μας φταίει χωρίς να βλέπουμε ότι φταίει ο ίδιος μας ο εαυτός γιατί ποτέ δεν πήγαμε σοβαρά και ενωμένοι να διεκδικήσουμε παραθέτοντας και στοιχεία και τεκμήρια ώστε να μην μπορούν να μας αρνηθούν. Το ελάχιστο το οποίο έπρεπε να γίνει είναι αυτό.
Ο κάθετος άξονας, στον οποίο εδώ και τόσα χρόνια αναφερόμαστε, είναι ο μοναδικός του οποίου η μελέτη δεν χρηματοδοτείται από κρατικούς πόρους και έχει καθυστερήσει τη στιγμή που έχουν γίνει άλλες παρεμβάσεις, κάθετοι άξονες όπως αυτός που ενώνει την Κρυσταλλοπηγή με την Εγνατία. Είναι ένα έργο το οποίο θα δώσει άλλη πνοή στην περιοχή μας αλλά και ασφάλεια. Οι καιρικές συνθήκες το χειμώνα είναι δυσμενείς και δυσκολεύουν τις μεταφορές αλλά και το εμπόριο. Μην ξεχνάμε άλλη μία πτυχή, αυτή του τουρισμού. Όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα έχουμε να προσφέρουμε τόσα πολλά που μένουν αναξιοποίητα. Θα αποτελέσει μία πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος και πλούτου για την περιοχή και είναι στο χέρι μας να εκμεταλλευτούμε αυτές τις συνθήκες που έχει να προσφέρει όπως το φυσικό περιβάλλον και όλα τα υπόλοιπα η περιοχή μας.
Είναι γνωστή η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επαγγελματίες και η επιχειρηματικότητα. Η τοπική μας αγορά ουσιαστικά στενάζει. Πιστεύετε ότι είναι ικανά τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση αλλά και η Περιφέρεια για να σταθούν οι άνθρωποι αυτοί στην αγορά; Τι επιπλέον πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας;
Τα μέτρα για άλλους είναι ικανά και για άλλους είναι πενιχρά, αλλά μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα που βιώνουμε με αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, εκείνο που πρέπει να δούμε είναι το πώς θα μπορέσουν όλες οι οικογένειες να επιβιώσουν αξιοπρεπώς. Είναι γεγονός ότι όλη η οικονομία, όχι μόνο στη Φλώρινα, σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει υποστεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα και σε αυτή την προσπάθεια ενώνουν τις δυνάμεις τους τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να υπάρξει από κοινού μια αντιμετώπιση και να στηριχθεί και η οικονομία. Τα μέτρα βοηθούν κάποιες οικογένειες αλλά για άλλες δεν επαρκούν. Πρέπει να σκύψουμε στα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε κοινωνική ομάδα και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που έχει η κάθε οικογένεια. Δεν είναι εύκολο, το ξέρω, αλλά όσο μεγαλύτερη προσπάθεια κάνουμε τόσο περισσότερους ανθρώπους θα ικανοποιήσουμε στο βαθμό που πρέπει και αξίζουν.
Με το κλείσιμο των εργοστασίων πως θα αναπληρωθεί η απώλεια της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος;
Είναι γεγονός ότι θα υπάρξει μία ελάττωση της παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος από το λιγνίτη βάσει του σχεδίου δίκαιης μετάβασης, αλλά και γενικότερα του σχεδίου για την ενέργεια. Η αναπλήρωση αυτή θα γίνει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και από τη χρήση φυσικού αερίου.
Εκείνο που ζητάμε στη δική μας την περιοχή, όπου προβλέπονται να γίνουν μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, είναι να μη γίνουν άναρχα και αυτή είναι και η απόφαση που πήρε το περιφερειακό συμβούλιο, γιατί βλέπουμε ότι δεσμεύονται μεγάλες εκτάσεις και ιδιαίτερα εδώ στη Φλώρινα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Από μία πρόχειρη εκτίμηση που έγινε, με στοιχεία που δίνει η ΡΑΕ, έχουν ζητηθεί για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάρκων περισσότερα από 12.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης ενώ υπάρχει και η χορτολιβαδική. Όπως καταλαβαίνετε θα είναι διάσπαρτος ο κάμπος μας από φωτοβολταϊκά τα οποία θα είναι και άναρχα τοποθετημένα. Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου είναι να μην επιτραπεί να γίνει εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών χωρίς να υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός. Βεβαίως κατανοούμε και την πηγή εισοδήματος των ιδιοκτητών γης οι οποίοι νοικιάζουν τα χωράφια τους.
Εκείνο που πρέπει να επισημάνω είναι ότι μου προκαλεί εντύπωση που πριν από λίγο καιρό δόθηκε η άδεια στη ΔΕΗ να δημιουργήσει ένα καινούργιο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο στην Κομοτηνή και όχι στην περιοχή της Φλώρινας όπου θα σταματήσει να λειτουργεί ο ΑΗΣ Μελίτης. Θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργηθεί εκεί ένα καινούργιο εργοστάσιο με φυσικό αέριο μιας και όπως έχει ανακοινωθεί θα φτάσει και στη Φλώρινα, θα πάει και στη βιομηχανική περιοχή. Από τη βιομηχανική περιοχή μέχρι τις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Μελίτης η απόσταση είναι λιγότερη από 6 km άρα το δίκτυο για την προμήθεια του φυσικού αερίου είναι πολύ μικρής δαπάνης και θα μπορούσε από εκεί να τροφοδοτείται ένα καινούργιο εργοστάσιο ή να μετατραπεί το υπάρχον σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο. 50 συμπολίτες μας τουλάχιστον θα μπορούν να απασχοληθούν εκεί καθώς ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου απασχολεί γύρω στα 50 με 60 άτομα και ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις οι οποίες δορυφορικά μπορούν να εξυπηρετούν αυτό το εργοστάσιο. Θα είναι μία τόνωση στην αλλαγή δραστηριοτήτων που αναγκάζονται αρκετοί από τους συμπολίτες μας να προχωρήσουν.
Κ ΒΟΣΔΟΥ προφανώς υποτιμάτε την νοημοσύνη μας
το μόνο που μπορώ να υποθέσω για να δικαιολογήσω αυτά που μας λέτε, είναι η δεν μένετε στον νομό Φλώρινας διαφορετικά ήσαστε εκτός τόπου και χρόνου.
τι είναι αυτά που λέτε?
στενάζει η Φλώρινα και εσείς αρμενίζετε!!
Η δεξιά με τους εδώ εκπροσώπους της, αποτελούσαν και αποτελούν το όνειδος τουλάχιστον στην περιοχή μας, τα εργοστάσια που έφτιαξε και εγκαινίασε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου και απασχολήθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι όλων των κομμάτων και χρωμάτων με αξιοπρεπείς μισθούς ήρθε τώρα ο Χατζηδάκης εκπροσωπώντας τους γνωστούς αεριτζήδες κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες όχι να τα κλείσει αλλά να τα παραχωρήσει.