Ανοιχτή συζήτηση – ενημέρωση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Νυμφαίο
ΔΕΥΤΕΡΑ 31/5/2021 ΣΤΙΣ 19.00 ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
Ποιοι είμαστε
Το ΜΠΛΟΚΟ ΝΥΜΦΑΙΟΥ είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης ανθρώπων που βρέθηκαν και αντιστάθηκαν στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο Νυμφαίο. Κάτοικοι του Νυμφαίου και της ευρύτερης περιοχής Αμυνταίου που ενώσανε τις φωνές τους ενάντια στην καταστροφή του δάσους του Νυμφαίου, ενός προστατευμένου βιότοπου μοναδικής σημασίας.
Κλιματική αλλαγή
Η ανάπτυξη που γνώρισε η ανθρωπότητα τους τελευταίους δύο αιώνες (από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης) βασίστηκε σε διαδικασίες που παράγουν ρύπους και καταστρέφουν οικοσυστήματα. Ρύπους που οφείλονται στην καύση ορυκτών όπως ο λιγνίτης, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να κατοικούμε σε αυτόν τον πλανήτη, έχουμε μόλις 30 χρόνια -σύμφωνα με την επιστήμη- για να αλλάξουμε κατεύθυνση. Για να αλλάξουμε λοιπόν κατεύθυνση πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), βασικού ρύπου για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτό, όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας, απαιτεί στροφή σε πιο οικολογικές μορφές, στις λεγάμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), κυρίως αιολική & ηλιακή.
Ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα
Στην χώρα μας, η δέσμευση αυτή για καθαρότερη ενέργεια συνδυάστηκε με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ένα πιο πολύ οικονομικό παρά οικολογικό πρόταγμα. Το 2001 αποδόθηκαν για ενεργειακή χρήση δάση και δασικές εκτάσεις για να προχωρήσουν απρόσκοπτα τα ιδιωτικά ενεργειακά έργα. Πέσαν λοιπόν όλα τα αρπακτικά (μεγάλες και μικρές εταιρείες, πολυεθνικές και μη) με τις πλάτες των εκάστοτε κυβερνώντων, προσαρμόζοντας νομικές και περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, για να βγάλουν άδειες για μικρά και μεγάλα έργα ΑΠΕ. Ενδεικτικά, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2.600 ανεμογεννήτριες και υπάρχουν αιτήσεις για άλλες 18.500 (7,5 φορές περισσότερες από τον εθνικό στόχο). Από αυτές τις αιτήσεις, το 73% αφορά τοποθεσίες μεγάλης περιβαλλοντικής ή πολιτισμικής αξίας.
Πράσινη ενέργεια και πράσινα άλογα
Ο άνεμος είναι από τις καθαρότερες διαθέσιμες επιλογές ενέργειας. Παρ ‘όλα αυτά η κατασκευή των ανεμογεννητριών και όλες οι εργασίες που γίνονται για την εγκατάσταση τους μπορεί να έχουν πολύ μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ισοπέδωση βουνών, αποψίλωση δασών, τόνοι τσιμέντου για τα θεμέλια και όλα αυτά για περίπου 20 χρόνια ζωής και με ανταποδοτικά για γέλια. Για αυτό και πρέπει να επιλέγουμε πολύ προσεκτικά πόσα αιολικά χρειαζόμαστε και που θα τα βάλουμε. Η Ελλάδα έχει την πλουσιότερη βιοποικιλότητα και τα πιο υγιή οικοσυστήματα ως προς την έκταση στην Ευρώπη. Για πολλές περιοχές στην Ελλάδα η άγρια φύση και το ορεινό/δασικό περιβάλλον παρουσιάζουν ιδιαίτερο οικοτουριστικό ενδιαφέρον. Όπως και στην περιοχή μας συγκεκριμένα. Καταστρέφοντας λοιπόν τα δάση μας και τις βουνοκορφές μας, καταστρέφουμε και την δυνατότητα οικοτουριστικής ανάπτυξης, για την οποία προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια.
Το παράδειγμα της Αυστρίας είναι ενδεικτικό. Στις τρεις τουριστικές περιοχές της Αυστρίας δεν υπάρχει ούτε μια ανεμογεννήτρια ενώ στην ορεινή της ζώνη υπάρχει μόνο το 2,5% της εθνικής ισχύος.
Προτιμάτε τον λιγνίτη δηλαδή;
Εννοείται πως όχι! Οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας τον έχουμε πληρώσει ακριβά τον λιγνίτη και τον πληρώνουμε ακόμα… Θέλουμε πράσινη ενέργεια χωρίς να χρειάζεται να θυσιάζουμε βουνά και δάση. Λύσεις υπάρχουν. Αιολικά πάρκα σε ανθρωπογενές περιβάλλον (π.χ. δίπλα σε εθνικούς δρόμους, μακριά από περιβαλλοντικά σημαντικές περιοχές). Επίσης, η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, χαρακτηρίζεται από μεγάλη ηλιοφάνεια και πρέπει να το εκμεταλλευτεί αυτό. Σύμφωνα με έκθεση της κομισιόν, θα μπορούσαμε να καλύψουμε περίπου το 1/3 της ζήτησης μόνο με φωτοβολταϊκά στις στέγες, ποσοστό διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Ο μόνος λόγος που δεν το κάνουμε είναι τα κέρδη κάποιων εταιρειών.
Όχι στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση βιομηχανικών πάρκων ΑΠΕ σε δάση και βουνοκορφές.
Να μη γίνουμε η “μπαταρία” της Ευρώπης – Ρεύμα για τις ανάγκες μας.