Στις 26/5/2021, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας, απέστειλε επίσημο κείμενο θέσεων και παρεμβάσεων στο Υπουργείο Εργασίας συμμετέχοντας στην διαβούλευση για τις νέες εργασιακές ρυθμίσεις. Δια του κειμένου που απεστάλη εκφράζεται σε όλους τους τόνους η αντίθεση του εργατικού κινήματος της περιοχής στις προτεινόμενες αλλαγές και ζητείται περαιτέρω ενίσχυση των εργαζομένων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
Κύριε Υπουργέ,
Ενώ η πανδημία συνεχίζει να πλήττει υγειονομικά την χώρα μας, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν εδώ και μήνες να σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής μέσα σε ένα περιβάλλον εντελώς ασταθές. Βιώνουμε όλοι μας πρωτόγνωρες καταστάσεις που καθιστούν απαγορευτική την όποια προσπάθεια νομοθέτησης ειδικά σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα όπως οι εργασιακές σχέσεις.
Οι προτεινόμενες από το Υπουργείο Εργασίας ρυθμίσεις θίγουν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών και αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται χιλιάδες συνάδελφοί μας σε όλη την χώρα.
Σε σχέση με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που αφορούν τον τρόπο διευθέτησης του χρόνου εργασίας είναι εμφανές ότι προωθείται η κατάργηση του οχταώρου ενώ καταργούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έναντι της ατομικής σύμβασης. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μπορεί πλέον να εφαρμόζεται με συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου. Δηλαδή ο ουσιώδης όρος που αφορά στο χρόνο εργασίας θα μπορεί να ρυθμίζεται πλέον όχι με συλλογική, αλλά με ατομική σύμβαση εργασίας, όπου ο εργοδότης βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση και μπορεί να επιβάλει την άποψή του.
Με το νομοσχέδιο οι επιτρεπόμενες υπερωρίες αυξάνονται στις 150 ώρες το χρόνο για όλους τους κλάδους από τις 120 που είναι σήμερα. Η ρύθμιση αυτή του νομοσχεδίου διευρύνει τα όρια της επιτρεπόμενης υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων ενώ επί της ουσίας θα οδηγήσει σε επιπλέον απασχόληση χωρίς αμοιβή.
Στα αρνητικά σημεία του νομοσχεδίου συγκαταλέγεται βεβαίως και ο κατάλογος των επιχειρήσεων για τις οποίες δεν ισχύει πλέον η κυριακάτικη αργία. Σε αντίθεση, λοιπόν, με τις δήθεν εξαγγελίες της κυβέρνησης για την εναρμόνιση της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Επίσης, σε σχέση με την δήθεν προστασία από απολύσεις ένας εργαζόμενος που για οικονομικοτεχνικούς λόγους απολύθηκε παράνομα, σήμερα μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και 60 και άνω μισθούς. Με το νομοσχέδιο μπαίνει πλαφόν στους μισθούς υπερημερίας που καταβάλλει μια επιχείρηση σε περίπτωση καταχρηστικής απόλυσης. Δυσχεραίνεται η επαναπρόσληψη απολυθέντος ύστερα από δικαστική απόφαση εξαρτώντας την επιστροφή στην εργασία και από την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.
Σε σχέση με τις αλλαγές για την επιθεώρηση εργασίας, η προωθούμενη ρύθμιση μεταβάλλει τον διοικητικό χαρακτήρα του ΣΕΠΕ, υπό τον οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα. Συγχρόνως, με την μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή, το Υπουργείο αποποιείται και αποσείει την ευθύνη για την θεσμική αποστολή και τον έλεγχο τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας από την Επιθεώρηση Εργασίας, γεγονός που επιτείνει την ήδη υπάρχουσα απαξίωση του ΣΕΠΕ.
Αναφορικά με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, θεσπίζεται υποχρεωτική εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο όπου θα καταχωρίζονται βασικά στοιχεία, όπως το καταστατικό, η έδρα και ο αριθμός των μελών. Η εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο μητρώο αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση συνταγματικών δικαιωμάτων τους, όπως η συλλογική διαπραγμάτευση, η κήρυξη απεργίας, η υπογραφή ΣΣΕ, η χρηματοδότηση από κρατικές ή συγχρηματοδοτούμενες πηγές, η προστασία των εκπροσώπων τους από απόλυση και μετάθεση. Πρόκειται για ρύθμιση που θίγει τον πυρήνα δικαιωμάτων που προστατεύει το σύνταγμα στα άρθρα 22 παρ. 2, 23 παρ.1, 2 Σ. Τα διαδικαστικά εμπόδια που ορθώνει το σχέδιο νόμου μπορούν να οδηγήσουν όχι απλώς σε περιορισμό αλλά σε κατάλυση του δικαιώματος συλλογικής διαπραγμάτευσης, της απεργίας και γενικά της συνδικαλιστικής δράσης.
Ελάχιστες από τις προτεινόμενες διατάξεις κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Στα θετικά συγκαταλέγονται η κύρωση της σύμβασης 187 του ILO για το πλαίσιο προώθησης της ασφάλειας και υγείας στην εργασία, η κύρωση της σύμβασης 190 του ILO για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας, η καθιέρωση της άδειας πατρότητας και η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Ακόμα όμως και αυτές οι αποσπασματικές ρυθμίσεις θα χαθούν μέσα στην γενικότερη απορρύθμιση που επιχειρείται.
Εν κατακλείδι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις παρακάμπτεται ο ρόλος των συνδικαλιστικών οργανώσεων, πλήττεται η συνδικαλιστική ελευθερία, μειώνονται εν τοις πράγμασι οι αποδοχές των εργαζομένων, αποδυναμώνονται οι έλεγχοι των αυθαιρεσιών στην αγορά εργασίας και καταργείται η καθιερωμένη οχτάωρη εργασία.
Ζητούμε να αποσυρθεί κάθε αντεργατική διάταξη του σχεδίου νόμου που οδηγεί τη χώρα και τους πολίτες σε δημοκρατική οπισθοδρόμηση και τον κόσμο της εργασίας σε περαιτέρω εργασιακή υποβάθμιση και να υιοθετηθούν διατάξεις αλλά και οι ουσιώδεις ρυθμίσεις που έχει επεξεργαστεί και προτείνει η ΓΣΕΕ για την τηλεργασία και το δικαίωμα Αποσύνδεσης, για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την επαναφορά του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την παρενόχληση και τη βία στην εργασία, για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων και τον εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΙΑΚΟΣ
Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ