Η ομάδα «ΕΝ ΦΛΩ» της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας στο Balkan Art Festival
Την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021και ώρα έναρξης 19.00, το Balkan Art Festival παρουσιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Μεταβάσεις» στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (Θεσσαλονίκη) και συνέχεια στο Muzeul Satului Bănătean (Τιμισοάρα). σε συνεπιμέλεια των Γεωρργία Κουρκουνάκη Andreea Foanene. Διάρκεια έκθεσης στην Θεσσαλονίκη 23/6- 17/8/ 2021.
Το Balkan Art Festival (BAF Contemporary) είναι ένας νέος καλλιτεχνικός θεσμός, που δημιουργήθηκε το 2019, με όραμα τη χαρτογράφηση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας των Βαλκανίων.Στόχος του διεθνούς φεστιβάλ είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο καλλιτεχνών και φορέων προωθώντας τον δημιουργικό διάλογο και την εξωστρέφεια, καθώς και να συγκροτήσει ένα αρχείο καλλιτεχνών, καταγράφοντας τις αναδυόμενες εξελίξεις της σύγχρονης τέχνης στα Βαλκάνια. Το φεστιβάλ αυτό, είναι από τις πρώτες εκδηλώσεις που άρχισαν δυναμικά να γίνονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μετά από ένα ολόκληρο χρόνο απαγόρευσης παρόμοιων δράσεων εξ αιτίας της πανδημίας covid 19. Ευχόμαστε για το μέλλον, την ανεμπόδιστη λειτουργία των Μουσείων, των Θεάτρων και των χώρων Πολιτισμού. Ευχόμαστε η Τέχνη να βρίσκει πάντα δρόμους και χώρους ανοικτούς, γιατί με όχημα την Τέχνη ο άνθρωπος υποσκελίζει και κατανοεί μεγάλα ζητήματα της σκέψης και της ζωής .
Εννοιολογική αφετηρία της έκθεσης στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης είναι οι διαβατήριες τελετές, οι οποίες συνοδεύουν τις αδιάκοπες μεταμορφώσεις της ύπαρξης. Όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Γεωργία Κουρκουνάκη, υποψήφια διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης, η έρευνα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών εστιάζει στη δυναμική των διαβατήριων τελετών να απορροφούν τους κραδασμούς της αλλαγής και να επιφέρουν τελικά την απαραίτητη προσωπική και κοινωνική ισορροπία. Η επιτελεστικότητα και το συμβολικό φορτίο των πρακτικών διάβασης αποδομούνται, ώστε τελικά να επαναπροσδιορίζονται ζητήματα που αφορούν την κοινωνική συγκρότηση, το προσωπικό δράμα και τις γενεσιουργές δυνάμεις της τέχνης. Τα έργα της έκθεσης αποκαλύπτουν την διφορούμενη υπόσταση της μετάβασης, η οποία από την έντρομη στιγμή που μας καλεί να αφήσουμε πίσω ότι είμαστε και ότι γνωρίζουμε, δύναται να γίνει η αναγεννητική δύναμη που ωθεί το συνεχές της ζωής και της δημιουργίας.
Ο Χάρης Κοντοσφύρης, αναπληρωτής καθηγητής του 3ικαστικού 3ργαστηρίου ΣΚΤ Φλώρινας Π.Δ.Μ., αναφέρει ότι οι διαβατήριες τελετουργίες κατανοούνται ως σύνοδοι ακολουθιών που συνδέουν το πέρασμα από μια κατάσταση, μια σφαίρα -κοινωνική, κοσμική, πνευματική, σωματική- στην άλλη. Η μεθοριακότητά τους, ως αποχωρισμός, αλλά και ως ένταξη, ανασυντίθεται μέσα από δρώμενα που συγκροτούνται κοινωνικά, ενοποιεί τον Χώρο και τον Χρόνο και αναδεικνύει το προσπελάσιμο των ορίων, των συνόρων και των μεταβατικών καταστάσεων. Η γέννηση, η εφηβεία, η μύηση, ο αρραβώνας, ο γάμος, ο θάνατος και άλλες ατομικές ή ομαδικές μεταβάσεις και αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων, όπως η ανάληψη αξιωμάτων, η μετεγκατάσταση, η φιλοξενία αλλά και οι αλλαγές των εποχών, ο κύκλος του χρόνου και του βίου, τελικά, ορίζονται από συγκεκριμένες τελετουργίες. Οι τελετουργικές δράσεις αποτυπώνονται ως συνεκδοχές της ζωής και υποδηλώνουν την υποστασιακή δίψα της αλληλουχίας ημών. Εκτυλίσσονται με τρόπο κανονιστικό κοινωνικά και οργανώνουν περιοδικότητες για συνευρέσεις, συνακροάσεις και συσσωματώσεις.
Η ομάδα «ΕΝ ΦΛΩ», της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας Π.Δ.Μ., ανταποκρινόμενη συνεισφέρει ισότιμα στα όρια του διάπλου του Αιγαίου ή ακόμα και του Αχέροντα με μία εγκατάσταση, μεταβλητών διαστάσεων. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες της ομάδας που περάσανε από την εικαστική σκέψη στην επιτέλεση και συμβάλλανε ο καθένας ξεχωριστά στην καλλιτεχνική πολυφωνία αυτού του project στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης είναι οι: Στέργιος Αδάμ,Ευαγγελία Αθανασιάδου, Αντιγόνη Αλεξίου, Κατερίνα Αναστασίου, Σοφία Αντωνακάκη, Έλσα Αντωνοπούλου, Ειρήνη Ασπρίδου, Ολίβια Αφιώνη, Βίκυ Βασιλείου, Κωνσταντίνος Βερούτης, Ζάνα Βόσσου, Νικόλαος Γαβαλλάς, Ελένη Γάτσιου, Γιώργος Γεωργιάδης, Γεώργιος Γεωργούλας, Έννιος-Έρως Γιώγος, Αφροδίτη Γρίζη, Ελένη Γούλιου, Ραφαέλα Δεληγιάννη, Γλύκα Διονυσοπούλου, Ελισσάβετ Διονυσοπούλου, Τζούλη Ζωγράφου, Βασιλική Ηλιακοπούλου, Βασίλης Καβουρίδης, Κατερίνα Καλιτσουνάκη, Άννα Καραγιάννη, ΖαχάρωΚαρακωνσταντή, Γιώτα Καρβουνιάρη, Κατερίνα Καρούλια, Μιχάλης Κόκκινος, Μαρία Κομπατσιάρη, Χάρης Κοντοσφύρης, Δέσποινα Κουβάτσου, Μίνα Κουζούνη, Κωνσταντίνος Κουμλής, Χάρης Κουρουζίδης, Μαρκέλλα Κουφουδάκη, Ολύβια Κυριακοπούλου, Σοφία Κυριακού, Βερόνικα Κωνσταντίνου, Αικατερίνη Λαμπροπούλου, Βαγγέλης Λιούγκας, Μυρσίνη Λουκοπούλου, Γιώργος Μαμαλίγκας, Ευαγγελία Μανέττα, Γεωργία Μαντάλια, Γεωργία Μάρκου Πραντούνα, Κατερίνα Μελισσαροπούλου, Όλγα Μοναχού, Ιωάννης Μονογυιός, Μάτα Μπίγαλη, Μαρία-Δήμητρα Μπουρτζίνη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Σοφία Μπόνη, Κατερίνα Ξυπολίτου, Athanas-Θάνος Παναγιώτου, Λουκιάνα Παπαδοπούλου, Σύλβια Πετσούρα, Αγησίλαος Ρόμπολας, Βίκυ Σαμουηλίδου, Αλεξάνδρα Σάμπαλη, Κωνσταντίνα Σαρακατσάνου, Ελένη Σκιακανδάρη, Χρυσούλα Σκεπετζή, Ματίνα Σιώκη, Χάρις Σπανούδη, Μαρίνα Στάθη, Ευδοξία Σταφυλαράκη, Κυριακή Στούμπου, Κερασιά Τουλιάτου, Καίτη Τουρτούρα, Ελένη Τσιλιλή, Τζίνα Τσιτσέρη, Μαρία Τσουκνάκη, Λάζαρος Τσολαρίδης, Βούλα Φερεντίνου, Αντωνία Φλέγγα, Μακρίνα Χατζάτογλου, Γιώργος I. Χουντάλας, Δήμητρα Χριστινάκη, Ζαχαρούλα Bongard, Roksolana Politis-Tchotchieva).
Η συνεργατική αυτή πρόταση (Στην ύλη εισχώρησα ουρλιάζοντας ) αφορά δύο πλωτά αναθήματα φορτωμένα με ενθυμήματα, σε έναν διάπλου μετάβασης στην ύλη με όρους τελετουργίας. Μέσα σε έντονο κυματισμό οι βάρκες έχουν εξοκείλει και η προσφορά του κάθε καλλιτέχνη ως τάμα, ευχή, απευχή, προσευχή, υπόσχεση, αφιέρωση, ικεσία, εξιλέωση ή ανταπόδοση, λειτουργεί ως ανθρωπολογικό μοντέλο για να είναι σε θέση να επιτελέσει την μετάβαση σε ένα σύνολο από συμβάντα όπως καταστάσεις: χωρισμού και επανασύνδεσης, θανάτου και γέννησης, βίαιης μετεγκατάστασης πληθυσμού κ.ά.
Ο ανθρωπολόγος Victor Turner τόνισε ότι, χωρίς πολιτισμικές προδιαγραφές και κοινές τελετές διάβασης, οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινούνται ομαλά από έναν ρόλο σε άλλον μέσω της διαδικασίας αποχωρισμού μετάβασης και ενσωμάτωσης, αλλά παραμένουν σε μια κατάσταση περιορισμού. Η συμμετοχή δε στην τελετή δείχνει και το μέγεθος της άμυνας μιας κοινότητας απέναντι στον θάνατο.
Για λογαριασμό των Εν-Φλώ
Κατερίνα Καρούλια εικαστικός – μεταπτυχιακή φοιτήτρια Δημιουργικής Γραφής στο Π.Δ.Μ.