Την παγκόσμια ευαισθητοποίηση και δράση για την προστασία του περιβάλλοντος ενθαρρύνει ο ΟΗΕ μέσω του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Οργανισμού.
Το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) διοργανώνει ετησίως εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος , η οποία γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου σε περισσότερες από 100 χώρες.
Στο επίκεντρο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η «Αποκατάσταση οικοσυστημάτων».
Μία ημέρα κατά την οποία ξεκινά και η δεκαετή δράση του ΟΗΕ για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων
Ο συγκεκριμένος στόχος μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους : Καλλιέργεια δέντρων, πράσινες πόλεις , αναδημιουργία κήπων, αλλαγή διατροφής, καθαρισμός ποταμών και ακτών.
Η σημερινή γενιά μπορεί και πρέπει να φέρει των άνθρωπο πιο κοντά στη φύση.
Η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων σημαίνει πρόληψη και αναστροφή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, από την εκμετάλλευση της φύσης, στην επούλωση.
Η δεκαετής δράση των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον, η οποία ξεκινά από την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια παγκόσμια αποστολή για την αναβίωση δισεκατομμυρίων εκταρίων, από δάση έως αγροτικές εκτάσεις, από την κορυφή των βουνών έως το βάθος της θάλασσας.
Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση η πανδημία του COVID 19 να έχει επιδεινώσει την μόλυνση του περιβάλλοντος λόγω της τεράστιας χρήσης πλαστικών, ιδιαίτερα αυτών μιας χρήσης.
Παράλληλα οι πυρκαγιές, οι οποίες έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές έχουν και οικονομικές επιπτώσεις στους κατοίκους.
Είναι φανερό πως χρειαζόμαστε ένα ενισχυμένο αντιπυρικό πρόγραμμα στη χώρα μας, με έμφαση στην απασχόληση περισσότερων εργαζομένων στον τομέα της πυρασφάλειας και πολύ περισσότερο στη πρόληψη των φαινομένων αυτών, στο μέλλον.
Η θέση του ΕΚΦ ήταν και είναι ξεκάθαρη “Δεν υπάρχουν δουλειές σ ένα νεκρό πλανήτη”. Αναγνωρίζουμε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ο μόνος δρόμος για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, με ασφαλείς συνθήκες.
Για υγιή οικοσυστήματα και ένα ασφαλές περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας θα πρέπει:
- Να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία
- Μέτρα Πρόληψης για αποφυγή μελλοντικών καταστροφών
- Σωστή στελέχωση σε κρίσιμες θέσεις και τομείς από καταρτισμένο προσωπικό
- Διασφάλιση της προστασίας της φύσης με αυστηρά όρια ως προς τη χωροθέτηση και τη λειτουργία των δραστηριοτήτων σε ευάλωτες περιοχές.
- Επαναφορά των αρμοδιοτήτων στους Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών
Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας. Προϋποθέτει υγιή οικοσυστήματα (δασικά, υγροτοπικά, θαλάσσια, παράκτια), για την ίδια την υποστήριξη της ζωής.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΦ