Η επίσημη έναρξη του επιστημονικού συνεδρίου «Οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί του 20ου αιώνα και η επίδρασή τους στη Δυτική Μακεδονία» (video, pics)
Παρουσία της υφυπουργού Παιδείας κ. Ζέττας Μακρή, προσκεκλημένης της ΕΜΑΕΦ και της προέδρου της, ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου οι εργασίας του διήμερου επιστημονικού συνεδρίου με θέμα: «Οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί του 20ου αιώνα και η επίδρασή τους στη Δυτική Μακεδονία».
Διοργανωτής του Συνεδρίου ήταν η Εταιρεία Μελετών Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Φλώρινας και υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και της Επιτροπής Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Κατά την έναρξη των εργασιών, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας, χαιρετισμούς απηύθυναν η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πρωτοπρεσβύτερος π. Σωτήριος Παρδάλης, ο βουλευτής Γιάννης Αντωνιάδης, ο Ανντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Ιωάννης Κιοσές, ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Ιορδανίδης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Σοφία Ηλιάδου – Τάχου, ο Πρόεδρος του ΠΤΔΕ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αθανάσιος Καραφύλλης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Μαρδίρης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας Γιώργος Λυγούρας και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας Ευγενία Μαρνέρη.
Μέσω video χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Χρυσουλάκης, ενώ αναγνώστηκαν οι χαιρετισμοί της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, του χορηγού της εκδήλωσης Κωνσταντίνου Τόττη και της βουλευτή Πέτης Πέρκα,
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Πρόεδρος της ΕΜΑΕΦ Ειρήνη Κουρεμένου, ενώ τον συντονισμό είχε η αντιπρόεδρος της ΕΜΑΕΦ Γεωργία Κηπουροπούλου.
Ακολούθησαν οι δύο κεντρικές ομιλίες από τον καθηγητή του ΑΠΘ Δημήτριο Μαυροσκούφη με τίτλο «Η ίδρυση και η λειτουργία του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά τον Μεσοπόλεμο: η συμβολή του στον κοινωνικό μετασχηματισμό» και από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Παναγιώτη Κιμουρτζή με τίτλο «Οι πολλαπλές ιδρύσεις του Ελληνικού κράτους».
Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν στη συνέχεια με παράλληλες συνεδρίες σε αίθουσες του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου και ολοκληρώνονται το απόγευμα της Κυριακής.