Η ομιλία της προέδρου της ΕΜΑΕΦ, Ειρήνης Κουρεμένου, κατά την κήρυξη έναρξης των εργασιών του επιστημονικού συνεδρίου (video)
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, Πανοσιολογιώτατε, σεβαστές τοπικές, πολιτικές, εκπαιδευτικές και πρυτανικές αρχές, πανεπιστημιακοί μας δάσκαλοι, κυρίες και κύριοι,
πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να επισημάνω, ότι η εκκλησία μας κατέχει εξέχουσα θέση σε όλες τις εργασίες του διήμερου αυτού συνεδρίου. Εκπροσωπείται τόσο στην επιστημονική επιτροπή αλλά είναι και επίσημη προσκεκλημένη όλων των δράσεων και των εκδηλώσεων του διήμερου συνεδρίου. Επίσης, να επισημάνω ότι κατέχει σημαίνων ρόλο, τόσο και στο πρόγραμμα των εισηγήσεων, με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.
Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω, όλους εσάς, που παρευρίσκεστε σήμερα εδώ, τιμώντας με την παρουσία σας την εκδήλωση, καθώς και εσάς που λόγω των μέτρων προστασίας, κατά της διασποράς του Covid-19, μας παρακολουθείτε πανελλαδικώς μέσω live stream. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω, στην επιτροπή Ελλάδα 2021, καθώς και στην πρόεδρο της κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, για τη στήριξη που μας προσέφεραν καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας αυτού του συνεδρίου. Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συνδιοργανωτές καθώς και στους φορείς που μας τιμούν με την αιγίδα τους, όπως η Επιτροπή Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καθώς και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Δήμο Φλώρινας και κυρίως στο χορηγό δράσης μας την εταιρεία Tottis Bingo, διότι με την προσφορά της στάθηκε στο πλευρό μας και υποστήριξε τη φιλοδοξία της Ε.Μ.Α.Ε.Φ., να καταστεί ένα χρήσιμο όργανο για την ανάδειξη της Δυτικής Μακεδονίας στο επίπεδο που της αναλογεί λόγω και του παρελθόντος της καθώς και της αναγκαιότητας των επερχόμενων γενεών. Και αυτό διότι, η Δυτική Μακεδονία ιστορικά υπήρξε χώρος πρωτοποριακής, κοινωνικής και οικονομικής εξέλιξης, όπως υπήρξε και χώρος τεράστιας κοινωνικής αιμορραγίας και οικονομικής απαξίωσης με κάποιες ενίοτες τοπικές και χρονικές εκλάμψεις.
Ως αντικείμενο μελέτης, χώρο της Δυτικής Μακεδονίας, νοούμε εκ των πραγμάτων τη σημερινή Δυτική Μακεδονία καθώς και τον ευρύτερο χώρο της Μακεδονίας, όπου περιοχές που δεν ανήκουν στην Ελληνική Επικράτεια, ήταν στο παρελθόν άμεσα συνδεδεμένες με ισχυρούς οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη σημερινή Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο των παλαιότερων σχέσεων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου το βάρος των ιστορικών γεγονότων, μετασχημάτισε όλες αυτές τις εξελίξεις. Ένα στοιχείο, που αποτελεί επαρκή λόγο για το Πανεπιστήμιο που εδρεύει εδώ, και για ένα συλλογικό όργανο όπως η Ε.Μ.Α.Ε.Φ., συνδεδεμένο πνευματικά – επιστημονικά με το Πανεπιστήμιο αυτό, επιβάλλει την αναγκαιότητα εμβάθυνσης, αναζήτησης και κατανόησης των εξελίξεων, των όρων και των καθορισμών, που είχαν σαν αποτέλεσμα τη ροή των γεγονότων κατά συγκεκριμένο τρόπο, όπως και του τρόπου και των μορφών των εξελίξεων αυτών. Με βάση λοιπόν αυτό το κίνητρο, κρίνουμε ότι το σημερινό συνέδριο και ενδεχομένως και άλλα στη συνέχεια, έχουν να προσφέρουν τα μάλα και στην περιοχή και στην επιστημονική αναζήτηση και εν τέλει στην κατανόηση της τοπικής και της ευρύτερης ιστορίας καθώς και του πολιτισμού της περιοχής. Στο σημείο αυτό, ευχαριστούμε τους εισηγητές μας, γιατί με τις εισηγήσεις τους επιχειρούν να φωτίσουν πτυχές των κοινωνικών μετασχηματισμών που συντελέστηκαν στη Δυτική Μακεδονία του 20ου αιώνα, σε τομείς όπως η Ιστορία, η Εκπαίδευση, το Δίκαιο, οι Τέχνες και ο Πολιτισμός, τομείς που αποτελούν και το ερευνητικό ενδιαφέρον της Εταιρείας Μελετών, όπως άλλωστε αυτοί έχουν οριστεί και στις καταστατικές της διατάξεις. Θερμές ευχαριστίες επίσης στην Επιστημονική Επιτροπή, που με την επιστημονική της καθοδήγηση συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή, τόσο με την παρουσία της σήμερα εδώ όσο και με την έκδοση των πρακτικών με το πέρας του συνεδρίου.
Τέλος πολλά ευχαριστώ στην Οργανωτική Επιτροπή που δούλεψε ακούραστα μήνες τώρα για να φτάσουμε σήμερα ως εδώ. Στο σημείο λοιπόν αυτό, με ιδιαίτερη περηφάνια, χαρά και τιμή κηρύττω την έναρξη του συνεδρίου και καλώ στο βήμα τον πρώτο κεντρικό ομιλητή, κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον καθηγητή κύριο Δημήτρη Μαυροσκούφη. Τίτλος της κεντρικής του ομιλίας “Η Ίδρυση και η Λειτουργία του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά τον Μεσοπόλεμο. Η Συμβολή του στον Κοινωνικό Μετασχηματισμό”. Κύριε καθηγητά, έχετε το λόγο.