Φανή Βαρβέρη: Από την ακριτική Φλώρινα, η πρωταθλήτρια ξιφασκίας μιλάει για τα «κόστη» του αθλητισμού
Ξετυλίγει τη δική της προσωπική διαδρομή
Μια γυναίκα πρότυπο αγωνίστριας στον αθλητισμό και στη ζωή, στέλνει με τις νίκες της ένα ηχηρό μήνυμα: δεν εστιάζει στα εμπόδια της διαδρομής, αλλά στην ίδια τη διαδρομή, ακόμη κι αν είναι δύσκολη. Μετρά πάνω από 10 χρόνια ως μέλος της Εθνικής Ελλάδος στη ξιφασκία, ενώ είναι πρωταθλήτρια με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό της σε ατομικά και ομαδικά πρωταθλήματα. Η Φανή Βαρβέρη με την πολυετή πορεία της στον χώρο της ξιφασκίας μιλά για τις στιγμές που ξεχώρισε στην αθλητική της καριέρα και τα δυνατά της σημεία που τη βοήθησαν να κάνει τρόπο ζωής το “ευ αγωνίζεσθαι”.
Πότε ξεκίνησες την ξιφασκία;
Στην ηλικία των 13 ετών. Κανονικά, ένα παιδί μπορεί να ασχοληθεί από την ηλικία των 5, παρ’ όλα αυτά, εγώ άργησα, γιατί ήμουν αρκετά αδύνατη και αδύναμη, κι οι προπονητές μου θεωρούσαν ότι δε θα μπορέσω να αντεπεξέλθω.
Τι είναι αυτό που σε συναρπάζει περισσότερο σε αυτήν;
Είναι καταρχάς πολυδιάστατη, συνδυάζοντας ταχύτητα, δύναμη, αντανακλαστικά, συντονισμό και κυρίως ευφυΐα, ενώ δεν έχει όριο ηλικίας.
Μένοντας στη Φλώρινα, πόσο εύκολο είναι να ασχοληθεί κάποιος με ένα τέτοιο ιδιαίτερο άθλημα;
Κι όμως, στην πόλη μας η ξιφασκία αποτελεί εδώ και χρόνια παράδοση, συγκεκριμένα από το 1977, όταν και άνοιξε ο πρώτος σύλλογος. Επίσης, λόγω του έντονου χειμώνα που επικρατεί εδώ, ευνοείται περισσότερο ένα άθλημα κλειστού χώρου. Μπορώ, λοιπόν, να πω πως η ενασχόλησή μου με την ξιφασκία ήταν σχεδόν μονόδρομος, καθώς το 50%-60% του πληθυσμού έχει ασχοληθεί έστω και μια φορά με αυτήν.
Πόσο διαφορετική ή πιο δύσκολη είναι η προπόνηση σε μια ακριτική πόλη; Δε σου κοστίζει που βρίσκεσαι μακριά από την εθνική ομάδα;
Σίγουρα, με επηρεάζει προπονητικά που δεν είμαι κοντά στα υπόλοιπα μέλη και στις προπονήσεις της εθνικής ομάδας, αλλά, επειδή, όπως όλοι γνωρίζουν, στον ερασιτεχνικό αθλητισμό δε βιοπορίζεσαι από τον πρωταθλητισμό, αποφάσισα να γυρίσω στον τόπο μου και να ανοίξω γυμναστήριο, μιας και έχω κάνει ανάλογες σπουδές. Βέβαια, αν έχεις πείσμα, θέληση και αγάπη για το άθλημα, τίποτα δεν είναι αρκετό για να σου σταθεί εμπόδιο.
Στην Ελλάδα τι κατάσταση επικρατεί στον χώρο της ξιφασκίας; Σε τι επίπεδο βρίσκεται το άθλημα;
Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει δοθεί σε αυτό η αρμόζουσα προβολή, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει χαμηλή δημοφιλία. Σε συνάρτηση, λοιπόν, με αυτό και σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού, το επίπεδο είναι χαμηλότερο. Ωστόσο, υπάρχουν αθλητές και αθλήτριες που, με προσωπικό κυρίως αγώνα, διαπρέπουν παγκοσμίως και πλασάρονται σε υψηλές θέσεις.
Ποια είναι αυτήν τη στιγμή, θα έλεγες, η μεγαλύτερη έλλειψη που παρουσιάζει;
Είναι αρκετές. Από τις πιο σοβαρές είναι η έλλειψη ιατρικής ασφάλισης, καθώς σε έναν επικείμενο τραυματισμό καλύπτω μόνη μου και τα έξοδα αποκατάστασης. Κυριότερη όλων, όμως, είναι η απουσία οικονομικής ενίσχυσής μας, και ιδιαίτερα σε προετοιμασίες και αγώνες του εξωτερικού. Οι πόροι είναι ελάχιστοι.
Τι διαφοροποιεί τους έλληνες από τους ξένους κορυφαίους ξιφομάχους; Για να γίνει κάποιος επαγγελματίας στην Ελλάδα σήμερα, τι χρειάζεται;
Στη χώρα μας το άθλημα ανήκει στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, οπότε δεν υπάρχουν επαγγελματικά συμβόλαια αθλητών. Τι μας διαφοροποιεί; Αυτό ακριβώς. Οι κορυφαίοι αθλητές του εξωτερικού είναι επαγγελματίες. Αυτή είναι η δουλειά τους: προπόνηση, αγώνες, προετοιμασία, ξεκούραση. Πληρώνονται γι’ αυτό που κάνουν.
Το άθλημα που εκπροσωπείς θεωρούνταν «αντρικό». Τι έχει αλλάξει πλέον;
Αντροκρατούμενο ήταν. Πλέον όλο και περισσότερα κορίτσια και γυναίκες γοητεύονται μόλις το γνωρίσουν κι ασχολούνται με αυτό. Άλλωστε, οι προπονήσεις μας είναι κοινές, έχει τη γοητεία του να κοντράρεις στα ίσα έναν άντρα. Ο κορωνοϊός έχει αλλάξει άρδην τη ζωή μας κι έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τον αθλητισμό. Τι επίδραση είχε στη δική σου αγωνιστική κατάσταση; Πρόκειται για μια συνθήκη που ευχόμαστε να τελειώσει το γρηγορότερο δυνατόν, ώστε να επιστρέψουμε στην αγωνιστική και προπονητική μας κανονικότητα. Στη Φλώρινα για ενάμιση χρόνο, κυνηγώντας την πρόκριση των Ολυμπιακών Αγώνων, προπονούμουν εντελώς μόνη μου!
Το μεγαλύτερο μάθημα στον αθλητισμό το έχεις πάρει από τις ήττες ή από τις νίκες;
Ποια νίκη θυμάσαι με συγκίνηση; Χωρίς τις ήττες δεν μπορούν να έρθουν νίκες. Αυτό ισχύει εκτός από τον αθλητισμό και στην προσωπική αλλά και στην επαγγελματική μας ζωή. Το μότο μου, άλλωστε, είναι: «Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς». Ύστερα από τόσα χρόνια, έχω αρκετά μετάλλια και κύπελλα σε πανελλήνια πρωταθλήματα και τουρνουά. Αυτό, όμως, που έχει χαραχτεί έντονα στη μνήμη μου είναι η πρώτη θέση στο Διεθνές Κύπελλο της Σερβίας το 2015, καθώς και η συμμετοχή μου στο προ-ολυμπιακό τουρνουά της Μαδρίτης το 2021, ανάμεσα στις κορυφαίες αθλήτριες της Ευρώπης.
Ποια είναι τα στοιχεία του χαρακτήρα σου, που σε βοήθησαν να φτάσεις στην κορυφή και να αγωνίζεσαι δυνατά;
Το πείσμα μου. Όταν όλοι μου έλεγαν ότι «δε θα τα καταφέρεις» ή «δεν μπορείς», με το πείσμα μου και τη σκληρή προπόνηση αποδείκνυα το αντίθετο.
Υπάρχει ημερομηνία λήξης στον αθλητισμό;
Στον αθλητισμό ποτέ, στον πρωταθλητισμό ναι, υπάρχει. Ο αθλητισμός εξάλλου μας προφέρει υγεία, ευεξία, μας βοηθά να μεγαλώνουμε όμορφα και να χαιρόμαστε τις απρόσμενες νίκες με τον εαυτό μας κι όχι με τους άλλους σε κάθε ηλικία.
Προβλήματα που αντιμετώπισες ως γυναίκα στον χώρο;
Ευτυχώς μπορώ να πω πως δε βρέθηκα αντιμέτωπη ως τώρα -σε όλη την αθλητική μου καριέρα- με κάποια «περίεργη» και δύσκολη κατάσταση, όπως δυστυχώς έχουμε ακούσει προσφάτως να έχει συμβεί σε άλλα αθλήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Μίλησέ μας για την καθημερινή διατροφή σου και τον τρόπο ζωής μιας αθλήτριας.
Πρωταθλητισμός χωρίς διατροφή και υγιεινό τρόπο ζωής δε γίνεται. Ακολουθώ πιστά το πρόγραμμα που μου υποδεικνύει η διατροφολόγος μου, σε συνδυασμό με τις προπονήσεις μου.
Πολλοί συγχέουν την ξιφασκία με την ξιφομαχία, ποιες είναι οι διαφορές τους;
«Ξιφομαχία», όπως λέει και η λέξη -«ξίφος» και «μάχη»-, είναι ένας όρος που χρησιμοποιούνταν παλαιοτέρα, όταν κάποιος προκαλούσε σε μονομαχία κάποιον άλλον. Από τον 18ο αιώνα και μετά η ξιφασκία αποτελεί την εξέλιξη της ξιφομαχίας και την αναγωγή αυτής σε άθλημα, χωρίς να επιφέρει κανέναν σοβαρό τραυματισμό.
Ποια είναι τα οφέλη της;
Βελτιώνει τις σωματικές και πνευματικές δεξιότητες και τις τεχνικές ικανότητες. Ασκεί όλο το σώμα, αποτελεί το «σκάκι των μυών», όπως λένε.
Πού σε βρίσκουμε αγωνιστικά αυτό το διάστημα; Έχει ξεκινήσει η αγωνιστική δραστηριότητα;
Η φετινή είναι μια χρονιά ξεκούρασης και αναδιοργάνωσης. Είναι μεταολυμπιακή, με μικρή αγωνιστική δραστηριότητα σε όλα τα αθλήματα και από όλους τους αθλητές, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Παράλληλα, αναρρώνω από κάποιους τραυματισμούς και σχεδιάζω το μέλλον με στόχο την επόμενη Ολυμπιάδα, στο Παρίσι.
Credits
Toπ από προσωπική συλλογή | Παντελόνι Etro, Intervista
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΡΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ
FASHION DIRECTION ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΛΑΜΑΣ
HAIR & MAKE UP ΝΑΤΑΣΣΑ ΚΕΡΑΜΙΔΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2022
Πηγή: glow.gr
Pingback: Φανή Βαρβέρη: Από την ακριτική Φλώρινα, η πρωταθλήτρια ξιφασκίας μιλάει για τα «κόστη» του αθλητισμού - Μακεδονία