Γ. Αντωνιάδης στη Βουλή: Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, στη Δυτ. Μακεδονία κλαίτε για το λιγνίτη και στην Αθήνα κλαίτε για τον κλιματικό νόμο ότι δεν είναι τολμηρός κλπ. Τελικά με ποιόν από τους δύο είστε;
Στο video που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του βουλευτή Φλώρινας της ΝΔ Γιάννη Αντωνιάδη στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων (συνεδρίαση της 25/5/2022), κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο: «Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή»
Ακολουθεί και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ-ΝΔ
25/5/2022, ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ, ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ:
«Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή»
Άκουσα με ιδιαίτερη ικανοποίηση τον κ.Αμυρά να αναφέρεται σε μια σειρά από μέτρα και έργα τα οποία προετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την προστασία βουνών, μονοπατιών, παραλιών, ζώων, πτηνών, για την τάξη που θέλει να βάλει στις μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Θέλω να πω, έχοντας ιδία πείρα, ότι το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με τον κ. Σκρέκα και τον κ. Αμυρά παράγει έργο προοδευτικό, τολμηρό και πρωτοποριακό. Εξάλλου δεν αρκεί η δική μου μαρτυρία. Αυτό φαίνεται και αποτυπώθηκε από την κοινωνία. Εγώ εκφράζω την ικανοποίησή μου ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Από την άλλη εκπλήσσομαι ειλικρινά με την απόλυτη ταύτιση όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην απόλυτη άρνηση. Μέσα στο νομοσχέδιο για τον κλιματικό νόμο δεν έχουν βρει ούτε ένα θετικό. Διερωτώμαι, υπάρχει τέτοια τρομοκρατία μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ώστε δεν τολμούν να ομολογήσουν ότι υπάρχει κάτι θετικό; Το δόγμα ΣΥΡΙΖΑ ζει και βασιλεύει: «όχι» σε όλα, «ναι» στο τίποτα.
Άκουσα και την κ. Λιακούλη από το ΠΑΣΟΚ. Πρεμιέρα με το παλιό όνομα, άρα και τις παλιές πρακτικές της απόλυτης άρνησης. Μας μίλησε για καθρέπτες, για ψυχαναλύσεις. Δεν ακούσαμε καμία πρόταση. Εννιά λεπτά ομιλίας, καμία πρόταση, όπως και από τους υπόλοιπους.
Θα κλείσω με ένα ρητορικό ερώτημα. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, στη Δυτική Μακεδονία κλαίτε για τον λιγνίτη και στην Αθήνα κλαίτε για τον κλιματικό νόμο, λέγοντας ότι δεν είναι τολμηρός. Επιλέξτε με ποια πλευρά είστε.
Έρχομαι στο νομοσχέδιο. Συζητάμε σήμερα το σχέδιο νόμου «Εθνικός κλιματικός νόμος, μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα». Αυτός ο εθνικός κλιματικός νόμος είναι ουσιαστικά ο πρώτος κλιματικός νόμος ο οποίος εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων από την ίδρυση του ελληνικού κράτους γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία.
Ως χώρα ορίζουμε τον βασικό μας εθνικό στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να μειώσουμε τις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να συμβάλλουμε στον πολύ φιλόδοξο ευρωπαϊκό στόχο, ώστε το 2050 η Ευρώπη να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο. Για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου προβλέπονται οι ενδιάμεσοι στόχοι μετριασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030 στο 55% και το 2040 στο 80% σε σύγκριση με τα επίπεδα του έτους 1990.
Επίσης, προβλέπεται σύστημα παρακολούθησης, αξιολόγησης και επαναρύθμισης μέσω του μηχανισμού κατάρτισης προϋπολογισμών άνθρακα για τους βασικούς τομείς της οικονομίας, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας κατά ενάμιση βαθμό κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα σε εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων.
Βασικός στόχος του παρόντος νομοσχεδίου είναι η σταδιακή μετάβαση της οικονομίας της χώρας μας στην κλιματική ουδετερότητα με τον πλέον περιβαλλοντικά βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο και η διασφάλιση σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου, έτσι ώστε να υπάρχει αναγκαία προβλεψιμότητα. Ο στόχος αυτός απαιτεί ριζικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας.
Λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα και πολιτικές η χώρα θα αποκτήσει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα και αναμένεται να πετύχει τη μετάβαση με το μικρότερο κόστος και τον πλέον κοινωνικά δίκαιο τρόπο εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα καλύτερη πρόσβαση σε διεθνείς χρηματοδοτικούς πόρους.
Η Ελλάδα προσβλέπει, μέσα από την αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την παράλληλη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στην απεξάρτηση της χώρας από τον ρυπογόνο λιγνίτη, αλλά και από το εισαγόμενο φυσικό αέριο το οποίο ναι μεν είναι πιο καθαρό καύσιμο από τον λιγνίτη, αφού εκπέμπει ένα 70% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι εισαγόμενο και πλέον ακριβό.
Με την επικράτηση των Ανανεώσιμων Πηγών θα επέλθει η απεξάρτηση όχι μόνο από τον λιγνίτη, αλλά και από το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους ενέργειας. Η αλήθεια είναι πως αν πραγματικά είχε επιταχυνθεί η διείσδυση των ΑΠΕ τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα θα είχαμε πολύ πιο χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Στα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας η σύνδεση με ανανεώσιμες πηγές έχει τετραπλασιαστεί.
Να έρθουμε και στο εθνικό μας καύσιμο που είναι ο λιγνίτης. Στον λιγνίτη στηρίχθηκε η ανάπτυξη της χώρας εδώ και δεκαετίες. Και φυσικά τον χρησιμοποιούμε ακόμα.
Στην εποχή του ακριβού φυσικού αερίου παρέχει στήριγμα στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω πως οι περισσότερες λιγνιτικές μονάδες που αποσύρθηκαν, αποσύρθηκαν σε όλη τη διάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Την ίδια περίοδο μειώθηκε η παραγωγή λιγνίτη και αυξήθηκε η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο. Από το 2010 έως το 2019 η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη μειώθηκε στο 1/3 και από το 2015 ως το 2019 η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε στο μισό. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.
Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο παρόν σχέδιο νόμου ναι μεν προβλέπεται η διακοπή λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2028, υπάρχει όμως ρήτρα επανεξέτασης το 2025, με προϋπόθεση τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.
Στο παρόν νομοσχέδιο προβλέπεται από το 2026 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να είναι ηλεκτροκίνητα, από το 2030 απαγορεύεται η ταξινόμηση νέων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, από το 2025 η πώληση, η εγκατάσταση καυσίμων, πετρελαίου θέρμανσης, από το 2030 γίνεται υποχρεωτική η χρήση πετρελαίου θέρμανσης με βιοκαύσιμα 30% και άλλα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το παρόν νομοσχέδιο δημιουργείται ένα συνεκτικό πλαίσιο για τη βελτίωση της προσαρμοστικής ικανότητας και της κλιματικής ανθεκτικότητας της χώρας και διασφαλίζεται η σταδιακή μετάβαση της χώρας στην κλιματική ουδετερότητα ως το έτος 2050 με τον πλέον περιβαλλοντικά βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο.
Η Ελλάδα προχωράει μπροστά, αναπτύσσεται με πράσινη ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον και τους πολίτες. Στηρίζουμε την πράσινη ενέργεια, στηρίζουμε το παρόν νομοσχέδιο.
Ευχαριστώ πολύ.