Ανιστόρητος Υπερπατριώτης
Ο υπουργός Άμυνας κ Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε πρόσφατα τη Φλώρινα και μπήκα στον πειρασμό ως απλός πολίτης, να κρίνω και να σχολιάσω τα όσα είπε για τη συμφωνία των Πρεσπών. Αντιγράφω τα λεγόμενα του για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του : “ή εκχώρηση άνευ όρων, της μακεδονικής ταυτότητας και μακεδονικής γλώσσας ,που έγινε με τη συμφωνία των Πρεσπών ήταν μεγάλο λάθος και όπως φαίνεται το γεγονός αυτό δημιούργησε προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από ενστάσεις που διατυπώνουν οι Βούλγαροι. Αυτά τα λάθη τα είχα επισημάνει και σε επίσκεψή που είχα κάνει στη Φλώρινα λίγες μέρες μετά τη συμφωνία, αλλά μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται καθότι είναι δύσκολο να αλλάξει το περιεχόμενο μιας διεθνούς συμφωνίας. Έχω συναντηθεί με την ομόλογό μου SLAVIANSKA PETROVSKA , στο φόρουμ των Δελφών. Μου δήλωσε ότι επιθυμία των γειτόνων μας είναι να υπάρχει στενή αμυντική συνεργασία, κάτι που είναι επωφελές για τη χώρα μας. Έχουμε αναλάβει την αεροπορική επιτήρηση της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Αν αυτό δεν το κάναμε εμείς θα το έκαναν οι Βούλγαροι. Και μπροστά στην αδυναμία της βουλγαρικής πλευράς να ανταποκριθεί θα έσπευδαν προθύμως οι Τούρκοι. Η Ελληνική πλευρά θα έπρεπε τότε να κάνει αναχαιτίσεις στο Κιλκίς όταν οι Τούρκοι θα έμπαιναν από τον βορρά στο δικό μας εναέριο χώρο με ότι αυτό συνεπάγεται ως φορτίο για τις ένοπλες δυνάμεις”.
Ο υπουργός πρόβαλε με έπαρση την διαφωνία του. Θεωρεί μεγάλο λάθος την εκχώρηση της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας. Δεν διαφωνεί όμως με τις ενστάσεις που διατυπώνουν οι Βούλγαροι. Δεν διαφωνεί , άρα συμφωνεί που θεωρούν τους σλαβόφωνους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας Βούλγαρους και διεκδικούν την αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας. Μπράβο στον Έλληνα ” πατριώτη”.
Εδώ ο Έλληνας υπουργός δείχνει να μη γνωρίζει πώς το ίδιο ζητούσαν και από την Ελλάδα τα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Δεν γνωρίζει τη βίαιη προπαγάνδα των βουλγάρων που δίχασε τότε τους σλαβόφωνους Έλληνες σε βουλγαρόφιλους και γραικομάνους. Είχαν ανοίξει μάλιστα και βουλγάρικα σχολεία στον ελλαδικό μας χώρο. Τότε η ελληνική κυβέρνηση τους βάπτισε σλαβομακεδόνες και δεν είχε πλέον το δικαίωμα η Βουλγαρία να τους διεκδικεί.
Όσο για το ελληνικό όφελος της εναέριας αεροπορικής επιτήρησης δυστυχώς για τον Έλληνα υπουργό δεν έχει η παλικαριά να το παραδεχτεί φωναχτά , πώς το πετύχαμε χάρη στη συμφωνίας των Πρεσπών. Μία συμφωνία που έπρεπε να είχε γίνει πριν 30 χρόνια με την κυβέρνηση τότε του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε δρομολογήσει με τον Γκλιγκόροβ την λύση του Μακεδονικού προβλήματος , με σύνθετη ονομασία. Είχε πει μάλιστα πως σε 10 χρόνια θα το είχαμε ξεχάσει και είχε απόλυτο δίκιο. Αλλά ο υπερπατριώτης και συγκυβερνήτης Αντώνης Σαμαράς , έριξε στα βράχια την τότε εκλεγμένη κυβέρνηση και το εθνικό μας πρόβλημα έγινε δυσκολότερο. Τριάντα χρόνια οι Σκοπιανοί δίδασκαν ανενόχλητοι στα σχολεία την κλεμμένη αρχαία ελληνική ιστορία. Γέμισαν τους δρόμους και τις πλατείες τους με ονόματα και αγάλματα του Φιλίππου και του Μέγα Αλέξανδρου. Πέτυχαν την αναγνώριση από 140 χώρες με το όνομα (σκέτο) Μακεδονία μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ.
Αυτό όμως το μεγάλο λάθος για τη δεξιά παράταξη της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι προδοσία , είναι πατριωτισμός.
Υ.Γ. 1 : ο γνωστός στο πανελλήνιο δημοσιογράφος και σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Νικόλαος Μέρτζος , ο οποίος γνωρίζει όσο κανένας άλλος το μακεδονικό ζήτημα , είχε πει: “η συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή. Πήραμε τα μέγιστα”.
Υ.Γ. 2 : ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης , έχει δηλώσει: “την συμφωνία των Πρεσπών αν την είχε κάνει η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θα θριαμβολογούσα”.
Γιάννης Χριστάκης
Δεν μπορω παρα να συμφωνήσω απόλυτα.
(Πρώτη φορά με τον συντακτη)
Πολυ σωστές απόψεις . Ας τελειώνουμε επιτέλους με ενα ζητημα που ταλάνισε την περιοχη μας
Πανω απο πενήντα χρονια!
Μπράβο Γιάννη!