Παναγία η Αγρότισσα
15 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας, τα ενωμένα Έθνη το 1996, αποφάσισαν να τιμάται η αγρότισσα στις 15/10. Η σημασία της ημέρας αυτής, είναι, να δώσει δύναμη να διεκδικήσουν οι αγρότισσες τα ανθρώπινα δικαιώματα τους. Το 2022, τιμούμαι την ημέρα αυτή, σε μια δύσκολη συγκυρία, όπου ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. δεν είναι ρόδινος.
Η Ελληνίδα Αγρότισσα, νεαρή, μεσόκοπη, ή ηλικιωμένη, δίνει με αξιοπρέπεια, το δικό της αγώνα, ως αφανής ήρωας, βλέποντας να κλείνουν τα σχολεία, τα καμπαναριά και τέλος τα χωριά τους και οι ίδιες να λιγοστεύουν χρόνο με το χρόνο.
Αυτές που είναι θεματοφύλακες των παραδόσεων, της φροντίδας των ηλικιωμένων, των ηθών και των εθίμων.
Στην Ελλάδα όμως, πριν ακόμα παρθεί η απόφαση για την Ημέρα της Αγρότισσας,
από τον 14ο αιώνα περίπου, υπάρχει το ταπεινό ξωκλήσι που βρίσκεται στην διαδρομή στον επαρχιακό δρόμο Κατερίνης, στο νομό Πιερίας. Από εκείνα τα χρόνια, η πρέσβειρα των ουρανών, αλλά και των καλλιεργειών, η μάνα με τη φιλεύσπλαχνη αγκαλιά, που χωράει όλες τις αγωνίες και τον μόχθο των αγροτών, με το στοργικό της βλέμμα «περιπολεί» από τόσο παλιά, όλες τις γεωργικές προσπάθειες της αγρότισσας, είναι η γυναικεία ιερή μορφή της Παναγίας Αγρότισσας.
Είναι λοιπόν, η Ελληνίδα Αγρότισσα υπό τη σκέπη της, κόντρα στις αντιξοότητες της εποχής, ζει και δημιουργεί στο χωριό, αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά της υπαίθρου.
Για τον Αγροτικό Σύλλογο Αμυνταίου,
Η Πρόεδρος,
Κρητικού Διαμαντούλα,