Ποιες είναι οι εναλλακτικές που έχω όταν θέλω να διακόψω το κάπνισμα
Το να διακόψεις το κάπνισμα είναι μια σκληρή υπόθεση. Δεν πρόκειται απλά για μια ρουτίνα, μια καθημερινότητα, αλλά για μια καθαρή εξάρτηση. Η ανάγκη για τσιγάρο έρχεται από την ώρα που ξυπνάς μέχρι την ώρα του ύπνου. Η λαχτάρα έρχεται όμως και την ώρα του ύπνου σε χρόνιους καπνιστές. Ένα 70% αυτών, έχουν αποφασίσει να το διακόψουν τουλάχιστον μια φορά μέσα σε 12 μήνες, όμως ένα πολύ μικρό ποσοστό τα καταφέρνει χωρίς βοήθεια. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις που μπορείς να δοκιμάσεις. Κάποιες από αυτές λειτουργούν διαφορετικά από άτομο σε άτομο. Ενώ κάποιες άλλες, έχουν μεγάλο ποσοστό επιτυχίας το οποιο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως την ηλικία, κατάσταση υγείας, ακόμα και το τι ταιριάζει στην κάθε προσωπικότητα. Παρακάτω δες μερικούς από τους πιο δημοφιλείς τρόπους:
1. Θεραπεία με υποκατάστατα νικοτίνης
Τα υποκατάστατα νικοτίνης για το κόψιμο τσιγάρου περιλαμβάνουν τσίχλες, παστίλιες και επιθέματα. Τα συγκεκριμένα δεν χρειάζονται ιατρική συνταγογράφηση και μπορείς να τα αγοράσεις από οποιοδήποτε φαρμακείο. Είναι κατάλληλα όταν έχεις ανάγκη ξαφνικά για να καπνίσεις και τα αποτελέσματα τους είναι βραχυχρόνια. Παρόλα αυτά, το καθένα μπορεί να σου προκαλέσει κάποιο είδος παρενέργειας, όπως ναυτία, ταχυκαρδία, αλλεργίες ή διαταραχές ύπνου. Άλλη επιλογή, είναι τα ρινικά σπρέι και τα εισπνεόμενα σπρέι. Εδώ, πρόκειται για παροχή νικοτίνης μέσω αυτών των φαρμακευτικών σκευασμάτων και απαιτείται ιατρική συνταγή. Και σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να σου προκαλέσουν παρενέργειες, όπως βήχα, ρινικό ή ερεθισμό στον λαιμό.
2. Θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή
Μια θεραπεία με χάπια, είναι μια άλλη λύση για τη διακοπή του καπνίσματος. Πρώτα, υπάρχει η βερενικλίνη, η οποία λαμβάνεται ως χάπι 2 φορές την ημέρα. Καθώς μπλοκάρει τους υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο που προκαλούν την ανάγκη για τσιγάρο, θεωρείται μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Ακόμα και αν προσπαθήσεις να καπνίσεις, θα σου προκαλέσει μια δυσαρέσκεια αντί για ευχαρίστηση. Οι παρενέργειες της περιλαμβάνουν ναυτία και έντονα όνειρα. Μια παρόμοια φαρμακευτική ουσία είναι η βουπροπιόνη. Και αυτό το χάπι, μπλοκάρει τους υποδοχείς νικοτίνης σαν την προηγούμενη φαρμακευτική ουσία. Σχετικά με τις παρενέργειες που προκαλεί, συχνά παρατηρείται ξηροστομία, αϋπνία και ελαφρύ τρέμουλο στα χέρια. Και στα 2 σκευάσματα απαιτείται ιατρική συνταγή, ενώ δεν υφίσταται ύπαρξης νικοτίνης στα συστατικά τους.
3. Ηλεκτρονικό τσιγάρο και προϊόντα θέρμανσης καπνού
Η πιο δημοφιλής μέθοδος που αγαπήθηκε από εκατομμύρια, πλέον ατμιστές είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπής καπνίσματος με τα περισσότερα αποτελέσματα επιτυχίας. Ο λόγος για αυτό είναι απλός – αντικαθιστά τη μια συνήθεια με μια άλλη, που αν και διαφέρει όσον αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία, θεωρείται παρεμφερής ως ένα βαθμό. Το γιατί έχει να κάνει με την ύπαρξη νικοτίνης στα υγρά αναπλήρωσης, η οποία βοηθά στην διακοπή της ανάγκης για το κοινό τσιγάρο. Βέβαια, υπάρχουν υγρά αναπλήρωσης με 0% περιεκτικότητα νικοτίνης για όποιον θέλει την πλήρη απεξάρτηση από αυτή. Εδώ, μιλάμε για το γνωστό άτμισμα ή vaping, το οποίο έχει να κάνει με εισπνοή ατμού, κάτι το εντελώς διαφορετικό συγκριτικά με το κάπνισμα. Από την άλλη, τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού, έχουν παρόμοια φιλοσοφία. Όμως, πρόκειται για μικρά τσιγάρα ειδικά επεξεργασμένα, όπου θερμαίνεται ο καπνός χωρίς να υπάρχει καύση και παράγωγα στάχτης. Και αυτές οι 2 μέθοδοι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί, αν και δεν είναι επίσημα εγκεκριμένοι από τον Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).
Στις παραπάνω εναλλακτικές λύσεις, έρχονται να προστεθούν και κάποιες λιγότερο συνηθισμένες, όπως ο βελονισμός, η υπνοθεραπεία και η ύπνωση. Βέβαια, αν και έχουν θεωρητικά αποτελέσματα, δεν έχουν την ίδια επιτυχία, όπως οι προαναφερθείσες μέθοδοι πιο πάνω. Ο καθένας μπορεί να πειραματιστεί με όσες πιστεύει πως θα του φέρουν αποτέλεσμα. Είναι σίγουρο πως κάνοντας μια αρχική έρευνα και ρωτώντας τους ειδικούς, θα βρει την κατάλληλο τρόπο που θα ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του ή και στο δικό του lifestyle.