Η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Παπαγρηγορίου στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου επί του Προϋπολογισμού
Συζητάμε τον 4ο και τελευταίο Προϋπολογισμό αυτής της δημοτικής αρχής και βιώνουμε την ίδια κατάσταση σαν να πρόκειται να συζητήσουμε τον 1ο προϋπολογισμό σας.
Τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Ακόμα δεν είδαμε τη σαφή στόχευση για τη νέα χρονιά. Δεν υπάρχει προγραμματισμός, δεν υπάρχει στοχοθεσία, δεν υπάρχει προοπτική.
Προϋπολογίζονται τα έσοδα και τα έξοδα με μπούσουλα τον προηγούμενο προϋπολογισμό. Copy paste των προηγούμενων με κάποιες μικροαλλαγές στα ποσά των κωδικών.
Τι θα περίμενα εγώ;
Κάθε χρονιά να υπάρχει ένας μεγάλος πυλώνας. Να πούμε δηλαδή φέτος, ότι η χρονιά που έρχεται εν μέσω ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης θα είναι δύσκολη για όλον τον πληθυσμό και πολύ περισσότερο για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Τι να κάνουμε; Δεν είμαστε σαφώς Υπουργείο Οικονομικών. Μπορούμε όμως να δηλώσουμε ότι θα είναι μία χρονιά κοινωνικής πρόνοιας και θα κατευθύνουμε πόρους για να ενισχύσουμε τους αντίστοιχους κωδικούς.
Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει τέτοιος προγραμματισμός. Δεν υπάρχει γενικότερα στρατηγική.
Απόδειξη όσων αναφέρω είναι οι συνεχείς αναμορφώσεις του Π/Υ ακόμα και λίγες ημέρες πριν κλείσει το οικονομικό έτος.
Αδυναμία πρόβλεψης ακόμα και στο ελάχιστο των αναγκών και ερχόμαστε να τις εξυπηρετήσουμε με πενιχρά αποτελέσματα τελευταία στιγμή και καταϊδρωμένοι την ώρα που προκύπτουν. Και μετά τρέχουμε και δεν φτάνουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος με διαρκείς συνεδριάσεις δια περιφοράς και κατεπείγουσες.
Τέσσερα χρόνια δεν μπορέσατε να βάλετε τάξη. Τέσσερα χρόνια στα οποία δεν είπατε ποτέ με σαφήνεια ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου, τι κληθήκατε να αντιμετωπίσετε και τι κάνατε. Απλά θυμάστε να μας πείτε ότι παραλάβατε καμένη γη, όταν έχετε στριμωχτεί.
Και απορώ πως φτάσατε από τις πανηγυρικές φωτογραφίες προεκλογικά και μετεκλογικά με τον προηγούμενο δήμαρχο να μιλάτε σήμερα για καμένη γη.
Ίσως αυτό εμπόδισε την όποια συναίνεση, την πιο μικρή έστω συνεννόηση με την παράταξη μας, γιατί τότε βρισκόσασταν σε φάση θυελλώδους έρωτα με τον προηγούμενο και δε θα μπορούσατε να απατήσετε το ταίρι σας με αυτούς που ήταν οι πιο σκληροί επικριτές του.
Τέλος πάντων όμως. Για τα πάντα κρινόμαστε και από τον κόσμο και από τη συνείδηση μας, εάν υπάρχει.
Ας επιστρέψουμε όμως στον Π/Υ. ο οποίος ενσωματώνει φυσικά το τεχνικό πρόγραμμα. Το τεχνικό πρόγραμμα για το οποίο άκουσα κάποιον συνάδελφο να αναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η κατάθεση και η ψήφιση του είναι ημέρα χαράς.
Γιατί χάρηκε τόσο; Γιατί άκουσε τον Δήμαρχο να δηλώνει ότι είναι ένα πρόγραμμα 29,5 εκατομμυρίων ευρώ;
Για να δούμε όμως πόσο δικαιολογημένη είναι η χαρά του.
Πρώτον, το 80% των έργων είναι συνεχιζόμενα του 2022. Τα μετρήσατε μία φορά το 2022 και ως συνεχιζόμενα τα ξαναμετράτε το 2023. Τα ίδια χρήματα δηλαδή. Αυτό δεν είναι καν δημιουργική λογιστική. Είναι δημιουργική αριθμητική. Την οποία αν είχαν κάνει οι μαθητές σας, βλέπω 2 δασκάλους στο πάνελ, θα τους είχατε αφήσει στην ίδια τάξη,
Δεύτερον, υπάρχει εγγενής αδυναμία να δημοπρατήσετε έργα γι΄ αυτό και τα μεταφέρετε από χρονιά σε χρονιά.
Τρίτον, έχετε εντάξει 2 έργα τα οποία κινούνται μεταξύ ανύπαρκτης και ελλιπούς μελέτης.
Η αγροτική οδοποιία ύψους 6.800.000€, με δήθεν μελέτη ένα τετρασέλιδο 2 συνταξιούχων μηχανικών που δεν ανήκαν στην υπηρεσία σας. Χωρίς τοπογραφική αποτύπωση, χωρίς κανένα τεχνικό και πολλές άλλες ελλείψεις.
Η ασφαλτόστρωση 3.500.000€ με ελλιπή μελέτη. Πουθενά δεν αναφέρετε με ακρίβεια σε ποιες οδούς, σε ποια σημεία θα γίνει ασφαλτόστρωση, παρά μόνο δίνετε τη συνολική έκταση. Και ερωτώ εγώ. Σύμφωνα με ποια μελέτη θα κινηθεί ο εργολάβος; Ποια οδό θα ασφαλτοστρώσει; Πως θα παραλάβουν το έργο οι μηχανικοί και πως θα βάλουν την υπογραφή τους αφού δεν υπάρχει σαφήνεια στη μελέτη; Ο Νόμος για τα δημόσια έργα είναι ξεκάθαρος. Που θα γίνει το έργο πρέπει να ορίζεται ρητά και αν παρουσιαστεί ανάγκη για άλλα τμήματα συντάσσονται ανακεφαλαιωτικοί πίνακες.
Εσείς βέβαια θέλετε να ασφαλτοστρώνετε όπου σας παρουσιαστεί πίεση ή ανάγκη προεκλογικά για προφανείς λόγους. Νομίζετε όμως. Αυτά τα 2 έργα που τα έχετε κορωνίδα και ευαγγέλιο, λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν θα προχωρήσουν. Κι αν δεν το ξέρετε γιατί, που πολύ αμφιβάλλω, να πάτε να το μάθετε.
Τέταρτον, τέσσερα χρόνια οι μελέτες που είναι οι πρόδρομοι των μεγάλων έργων, είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Πως λοιπόν θα παράξετε έργο; Δουλέψατε με τις ελάχιστες που βρήκατε από τον προηγούμενο, από την καμένη γη που λέτε ότι παραλάβατε και μείνατε εκεί. Γι΄ αυτό και θα το ξαναπώ. Δεν διαφέρετε πολύ στα μεγάλα και ουσιώδη. Η μόνη διαφορά σας τολμώ να πω είναι ότι ο προηγούμενος έσφαζε με το μαχαίρι, ενώ εσείς με το βαμβάκι.
Υπό αυτές τις συνθήκες, αυτόν τον προϋπολογισμό που δεν έχει στρατηγική, στόχευση, που μοιράζει αναθέσεις ανά όρια καποδιστριακών δήμων αντί διαγωνισμών, που ενσωματώνει ένα απίθανο τεχνικό πρόγραμμα, τον καταψηφίζω.
Κλείνοντας κύριε Δήμαρχε θα ήθελα να σας διευκρινίσω κάτι. Όταν έλεγα ότι δεν μπορείτε να δημοπρατήσετε δεκάδες μικρά έργα, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό, σας πρότεινα να συγκεντρώσετε τα ποσά σε 10-12 κωδικούς και να κάνετε αντίστοιχα μεγάλα έργα. Εσείς μου είπατε ότι το κάνατε και χρησιμοποιήσατε τον όρο έργα ομπρέλα. Συγκεντρώσατε δηλαδή τα ίδια μικρά έργα κάτω από έναν κωδικό.
Τι Γιάννης, τι Γιαννάκης.
Εγώ αναφέρομαι σε δέκα ονομαστικά έργα. Χωρίς ομπρέλες, χωρίς υποέργα. 10 μεγάλα έργα κάθε χρόνο. Δυστυχώς δεν το κάνατε και είναι ένας ακόμα σοβαρός λόγος για να καταψηφίσω τον προϋπολογισμό σας.
Ευχαριστώ.
Pingback: Η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Παπαγρηγορίου στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου επί του Προϋπολογισμού - Μακεδονία