Σταύρος Παπασωτηρίου: Το φαινόμενο του brain drain μπορεί τώρα να αναστραφεί
Το θέμα της επιστημονικής μετανάστευσης – φαινόμενο του brain drain – που γνωρίζει η χώρα μας από το 2010 και μετά, εξελίχθηκε σε μια πραγματική μάστιγα. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα έγινε φτωχότερη κατά χιλιάδες επιστήμονες. Την περίοδο 2008-2017 έφυγαν από τη χώρα περίπου 500.000 Έλληνες νέοι άνθρωποι, δηλαδή το 4,6% του συνολικού της πληθυσμού αναζήτησε το επαγγελματικό του μέλλον σε άλλες χώρες. Οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται από το πιο παραγωγικό κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας ηλικίας 25-44 ετών και σχεδόν στο 70%, απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και υψηλό επίπεδο γνώσεων ξένων γλωσσών.
Οι λόγοι αυτής της επιστημονικής μετανάστευσης είναι γνωστοί: ανεργία και υποαπασχόληση, οικονομική κρίση, καλύτερες προοπτικές εξέλιξης, έλλειψη αξιοκρατίας, χαμηλής ποιότητας κοινωνικές παροχές και κακό εργασιακό περιβάλλον σε αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις.
Το κόστος δε αυτής της μετανάστευσης υπολογίζεται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν στις δαπάνες του ελληνικού κράτους για τη μόρφωσή τους χωρίς στο κόστος αυτό να υπολογίζονται το δημογραφικό και το κοινωνικό. Το Ελληνικό κράτος αιμορραγεί με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ανάπτυξή του.
Ιδιαίτερο λυπηρό είναι το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς δεν θέλουν ή δε προβλέπουν ότι θα επιστρέψουν ποτέ στην Ελλάδα.
Η απογραφή του 2021 έδειξε ότι η μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού στην Ελλάδα, σημειώθηκε στη Δυτική Μακεδονία όπου η μετανάστευση στο εξωτερικό είναι μια από τις μεγάλες πληγές της.
Η Ελλάδα στη σύγχρονη ιστορία της έχει ζήσει την αποδημία και από τις δύο όψεις και ως χώρα εξαγωγής μεταναστών και ως χώρα υποδοχής.
Τα τελευταία χρόνια από το 2019 και μετά και για πρώτη φορά έχει τεθεί στην εθνική ατζέντα όχι μόνο το σταμάτημα της υπέρμετρης φυγής των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό αλλά και το πώς θα φέρουμε πίσω αυτούς που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε άλλες χώρες.
Σήμερα που η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά και ισχυρά είναι ευκαιρία για την εφαρμογή πολιτικών που θα αναστρέψουν το φαινόμενο της επιστημονικής μετανάστευσης. Η βουβή «κραυγή απελπισίας» από τη νεολαία που αυτοεξορίζεται, αντηχεί ως καμπάνα κινδύνου και σήμα ενεργοποίησης σε μια εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της. Θέλουμε η ελληνική κοινωνία να σπουδάζει και να αξιοποιεί τα παιδιά της προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της χώρας μας.
Η σταθερή θετική πορεία της χώρας προσελκύει όλο και περισσότερες επενδύσεις, τα φορολογικά βάρη μειώνονται, το επιχειρηματικό κλίμα γίνεται όλο και πιο φιλικό και αρκετές επιχειρήσεις, ειδικά στο χώρο της τεχνολογίας, δημιουργούν ήδη ποιοτικές θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα να δίνουν πλέον κίνητρο στους ξενιτεμένους Έλληνες επιστήμονες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Παρά το γεγονός ότι η ανεργία στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας ανέρχεται στο 35% ήδη η ευρύτερη περιοχή της δυτικής Μακεδονίας αρχίζει να διαβλέπει «φως στο τούνελ». Η απολιγνιτοποίηση, η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, η δημιουργία μεγάλου δικτύου διανομής φυσικού αεριού που υπολογίζεται να δημιουργήσει 6000 νέες θέσεις εργασίας και η πιλοτική μονάδα παραγωγής υδρογόνου είναι ορισμένα από τα μεγάλα έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει. Σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων της Φλώρινας όπως προέκυψε από το Πράσινο Ταμείο και ήδη δημοσιεύτηκε το Σχέδιο της πέμπτης κατά σειρά προκήρυξης του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου που προβλέπει ενισχύσεις επενδυτικών σχεδίων στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας ύψους 79.800.000 € για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας, για επενδύσεις προώθησης της μεταφοράς προηγμένων τεχνολογιών, για τον εκσυγχρονισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για επενδύσεις στην ψηφιακή καινοτομία και την ψηφιακή συνδεσιμότητα, για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας κ.α. Παράλληλα σχεδιάζονται μεγάλα έργα που αφορούν στην κατασκευή σύγχρονων δικτύων και υποδομών, στην αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής και των ενεργειακών συστημάτων, και κατ’ επέκταση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί για την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.
Θέλουμε τη Φλώρινα πρωταγωνιστή της ανάπτυξης. Θέλουμε ένα τόπο που θα καταφέρει να αναστρέφει το φαινόμενο του brain drain. Αν χάσουμε τους Έλληνες επιστήμονες θα έχουμε χάσει κάθε ελπίδα για το μέλλον.
Οι σωστές επιλογές μας στις επερχόμενες εθνικές εκλογές είναι αυτές που μπορούν να μετατρέψουν τη Φλώρινα σε ιδανικό τόπο για να ζεις, να εργάζεσαι, να δημιουργείς.
Δεν συνηθίζουμε να δίνουμε υποσχέσεις. Ξέρουμε μόνο να σχεδιάζουμε, να δουλεύουμε, να συνεργαζόμαστε και να διεκδικούμε για τον τόπο μας σε όλα τα επίπεδα.
Σταύρος Παπασωτηρίου
Υποψήφιος Βουλευτής Π.Ε. Φλώρινας
Τα ιδια μας ελεγε και ο Αντωνιάδης πριν μερικα χρονια για τους νεους που θελει να τους κρατησει στην πολη.
Κρατηστε μικρο καλαθι..
Νικος
Θέλετε αλήθεια να πιστέψουμε τα λεγόμενά σας;;
Δεν βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας η ακόμα και μέσα στα σπίτια μας;;
Ποιον θέλετε να κοροϊδέψετε “πάλι”;;;
Όλο λόγια και στην πράξη μηδέν!!
Όλοι είσαστε πολλοί λίγοι για τον τόπο μας,όλοι κοιτάτε την πάρτη σας και την ΚΑΡΕΚΛΑ!
ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!
Κλασσικές άρες μάρες κουκουνάρες από τους πολιτικούς “μνηστήρες” αυτής της χώρας. Πηγαίντε διορίστε κανά κομματόσκυλο πουθενά και αφήστε τα σάπια.
Δυστυχώς αυτό είναι σχεδόν αδύνατο, χρειάζονται πολλές δεκαετίες για να συμβεί αυτό. Εκτός από αυτό οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο τόσο οικονομικά όσο και σε θέμα ανάπτυξης. Οι καλύτερες εταιρείες έχουν έδρα το εξωτερικό και για αυτό είναι σχεδόν ακατόρθωτο να φέρουμε πίσω Έλληνες που έχουν ήδη εξασφαλίσει μια καλή θέση εργασίας εκεί. Το όραμα του “brain gain” παραμένει μόνο στο θεωρητικό κομμάτι.