Το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας τονίζει την αξία της εκπαίδευσης ως ανάχωμα ενάντια στην εκμετάλλευση ανηλίκων και ως μέσο που εξοπλίζει τα παιδιά με τα απαραίτητα εφόδια ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια, αναδεικνύεται την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, όπως έχει καθιερωθεί η 12η Ιουνίου.
Με την παιδική εργασία παραβιάζονται δύο βασικά δικαιώματα: Το δικαίωμα στη μόρφωση και το δικαίωμα στο παιχνίδι.
Επισημαίνουμε ότι 317 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, 5 έως 17 ετών είναι σήμερα οικονομικά ενεργά.
Όπως τίθεται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (άρθρο 32) που έχει υπογραφεί από το 1989, «τα συμβαλλόμενα κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του».
Σχεδόν τα 5,7 εκατομμύρια από αυτά τα παιδιά εργάζονται σε ιδιαίτερα αποτρόπαιες συνθήκες, εξαναγκασμένα σε καταναγκαστική εργασία λόγω χρεών ή σε δουλεία. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, περίπου 93 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο ενώ πάνω από το 53% των παιδιών εκτός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι κορίτσια.
Δεκάδες χιλιάδες παιδιά εργάζονται παράνομα και στην Ελλάδα, σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες και με χαμηλά μεροκάματα, χωρίς να είναι πουθενά καταγεγραμμένα. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι μόνο μέσα σε μία χρονιά, 70.000 παιδιά σταμάτησαν το σχολείο. Εκατομμύρια παιδιά εργάζονται συνήθως ως γεωργοί στα χωράφια, χτίστες σε οικοδομικές εργασίας, καθαριστές, μάγειρες, κηπουροί, σε βιοτεχνίες ρούχων και υποδημάτων ή έχουν την φροντίδα άλλων παιδιών και ηλικιωμένων, ενώ συχνά εργάζονται υπό εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες. Όχι μόνο μοχθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες των εργοδοτών τους αλλά οι κοινωνίες δεν βλέπουν καν τι κάνουν σαν εργασία.Οι ανήλικοι εργαζόμενοι συχνά απομονώνονται από τις οικογένειές τους και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους εργοδότες τους, οι οποίοι συχνά δεν τους πληρώνουν και κάνουν σοβαρές διακρίσεις εις βάρος τους.Επίσης η φύση της εργασίας καθιστά αυτά τα παιδιά ευάλωτα σε φυσική, ψυχολογική και σεξουαλική κακοποίηση.Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν ύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.
Καλούμε κάθε ευαισθητοποιημένο συνάδελφο και συναδέλφισσα στην κατεύθυνση καταπολέμησης του φαινομένου της παιδικής εργασίας, εφόσον διαπιστώνουν περιστατικά παιδικής εργασίας στο επαγγελματικό και κοινωνικό τους περίγυρο να μην διστάζουν να το καταγγείλουν στις αρμόδιες αρχές.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΦ