Η Πέτη Πέρκα στο Attica TV: «Με συντροφικότητα, σύνεση και μια εσωκομματική διαδικασία που εξασφαλίζει τον ισότιμο διάλογο, θα βρούμε τον βηματισμό μας» (video)
Η Βουλευτής Φλώρινας ξεκίνησε την τοποθέτησή της, σχολιάζοντας τη νέα Βουλή και το αν η σύνθεσή της, σε συνδυασμό με τους ‘τριγμούς’ που δέχεται τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αφήσουν τη ΝΔ θεσμικά ανεξέλεκτη. «Ό,τι και να συμβαίνει, εμείς αντιπολίτευση θα κάνουμε όπως πρέπει. Θα πάμε πολύ οργανωμένα, κάτι που θα φανεί τις επόμενες μέρες, ήδη και από τις προγραμματικές δηλώσεις. Έχουμε αυτή την εποχή ως Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον κ. Φάμελλο, ένα εξαιρετικό στέλεχος που νομίζω ότι μπορεί να ανταποκριθεί άνετα. Αλλά και όλοι μας θα τα καταφέρουμε, δεν είμαστε ‘χθεσινοί’, ξέρουμε πώς ακριβώς πολιτεύεται η ΝΔ και τι πρέπει να προσέξουμε.
Ειδικά όμως σε ό,τι αφορά στο θεσμικό κομμάτι, δηλαδή τον αριθμό των Βουλευτών και αν για παράδειγμα μπορούμε να κάνουμε πρόταση μομφής, θεωρώ ότι είναι αναγκαιότητα, σε συγκεκριμένα θέματα να υπάρξει μια συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Κάτι που πιστεύω ότι είναι εφικτό, αν κρίνω και από τη στάση των κομμάτων αυτών σε μείζονα θέματα που ήρθαν στη Βουλή την προηγούμενη τετραετία.
Για παράδειγμα σε σχέση με τις υποκλοπές, τα δύο αυτά κόμματα θεωρούσαν, όπως κι εμείς, ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Ή επίσης τα Τέμπη, που είχαμε καταγγείλει εξαρχής με στοιχεία. Βγήκε το πόρισμα, μας δικαίωσε μεν, δυστυχώς όμως το θέμα έχει φύγει από το δημόσιο διάλογο. Επομένως, ίσως ‘αναγκαστικά’ θα φανεί αυτό που έπρεπε να γίνει γενικότερα, να υπάρχει δηλαδή σε συγκεκριμένα θέματα συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, κάνοντας ίσως κι ένα βήμα πίσω, ένα βήμα μπρος, προκειμένου να υπάρχει μια συναίνεση για μείζονα θέματα».
Η συζήτηση πέρασε στον ΣΥΡΙΖΑ και τη διαδικασία για την ανάδειξη νέου Προέδρου, με το δημοσιογράφο να ερωτά, αν εκτός από «τέλος εποχής» για το κόμμα, είναι και «τέλος διαδρομής» και την κα Πέρκα να απαντά: «Εννοείται ότι έκλεισε ένας κύκλος, εννοείται επίσης ότι η συμβολή και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ήταν ιστορική κι αυτό έχει καταγραφεί, δεν υπάρχει αμφιβολία.
Απ’ την άλλη μεριά όμως, είμαστε ένα κόμμα με διαδρομή, μέλλον, κουλτούρα, Πρόγραμμα, Ιστορία, με απεύθυνση στην κοινωνία – όσο κι αν στις τελευταίες εκλογές χάσαμε ένα μεγάλο κομμάτι, πιστεύω ότι είναι προσωρινό. Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για μια δύσκολη συγκυρία, νομίζω όμως ότι με συλλογικότητα, συντροφικότητα, σύνεση, προβληματισμό και μια εσωκομματική διαδικασία που εξασφαλίζει τον ισότιμο διάλογο, όπως δηλαδή πάει να γίνει, θα βρούμε τον βημάτισμό μας.
Στην αναφορά του δημοσιογράφου για «εντάσεις», με αφορμή και σχετικές δηλώσεις του κ. Σπίρτζη, η Βουλευτής Φλώρινας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ίσως ο κ. Σπίρτζης μόνο έχει ένταση, γιατί εγώ δεν είδα κανέναν να του απαντάει. Είναι μια δύσκολη κατάσταση, καλό θα είναι να είμαστε προσεκτικοί. Σε σχέση πάντως με την άποψή του να γίνει πρώτα συνέδριο, το οποίο θα ορίσει τη ‘γραμμή’ και μετά να αναδειχθεί ο Πρόεδρος, εγώ θα έλεγα ότι δεν είμαστε άγνωστοι, αντιθέτως γνωριζόμαστε πολλά χρόνια όλοι και γνωρίζουμε τι πρεσβεύει ο ένας και τι ο άλλος. Βεβαίως πρέπει να γίνει ένα συνέδριο μετά, όπως είναι και η απόφαση, στο οποίο πρέπει να γίνει ενδελεχής ανάλυση, γιατί όλα έγιναν ‘εν κινήσει’. Είναι απαραίτητο να γίνει αυτή η κριτική, διότι π.χ. αν με ρωτήσετε, εγώ έχω άλλη άποψη για το τι έφταιξε.
Όσο για το αν πρέπει να παραιτηθούν τα Όργανα, αυτά τα πράγματα δε στέκουν. Είναι δυνατόν, αυτή τη στιγμή που παραιτήθηκε ο Πρόεδρος, να παραιτηθούν και όλα τα Όργανα; Και ποιος θα μας οδηγήσει στο συνέδριο την επόμενη μέρα; Δεν μπορώ να φανταστώ πώς αλλιώς μπορεί να γίνει η διαδικασία, παρά συντεταγμένα, όπως γίνεται δηλαδή. Βεβαίως κάποια στιγμή θα αλλάξουν τα Όργανα και βεβαίως πρέπει να αναληφθούν ευθύνες από όλους μας, εννοώ συλλογικά, κι από μένα, κι απ’ τον κ. Σπίρτζη, απ’ τον καθένα μας».
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει «αριστερότερα» ή «δεξιότερα», σχολίασε τα εξής: «Θεωρώ ότι απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα δίνουν πάντα οι ανάγκες της κοινωνίας, αυτές το καθορίζουν. Δεν είναι το μοίρασμα της καρέκλας το θέμα, αλλά η πολιτική. Να πάμε για παράδειγμα κεντροαριστερά, αλλά ως τι; Με ποια ατζέντα; Θα βάλουμε τα θέματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής κρίσης; Θα βάλουμε τα θέματα των γυναικών, του φασιστικού λόγου, της αποκλειστικά δημόσιας υγείας και παιδείας; Τα εργασιακά ζητήματα; Όλα αυτά είναι πολιτική και είναι οι ανάγκες της κοινωνίας, σύμφωνα με τη δική μας οπτική».
Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο να ξανακρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ τα προβλήματα ‘κάτω απ’ το χαλί’, λόγω του ότι η ψήφος είναι τόσο νωπή, αλλά ήδη έχει μπει στη διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού, υπογράμμισε: «Αν ξανακάνουμε αυτό το λάθος, τότε θα δικαιώσουμε τον κ. Πέτσα που αναφέρεται σε ‘τέλος εποχής’. Δε θα γίνει όμως αυτό, ήδη ακούγονται φωνές, κι εγώ συμφωνώ, ότι θα έπρεπε πχ να έχουμε κάνει μεγαλύτερη κουβέντα σε σχέση με το δημόσιο απολογισμό της διακυβέρνησής μας, τη συγγραφή του οποίου είχε αναλάβει ο κ. Δραγασάκης, που είναι εξαιρετικός. Άλλα τέτοιου είδους λάθη δεν πρόκειται να γίνουν.
Να προσθέσω όμως ότι η πολιτική γραμμή εξαρτάται και από τις κοινωνικές ομάδες που τη ζωογονούν, στις οποίες απευθύνεται. Αν δε γίνει αυτό, μετά δεν έχεις μέλλον. Όμως, όπως σας είπα, είμαστε κόμμα της Αριστεράς με μεγάλη Ιστορία, δεν είναι η πρώτη κρίση που περνάμε, έχουμε περάσει πολλές, όπως και πολλούς αρχηγούς. Να σας θυμίσω ότι το 2009 ο κ. Τσίπρας κατέβηκε με σταυρό. Ήταν τότε το θέμα με τις συνιστώσες, μάλιστα έλεγαν ότι ο Συνασπισμός που έγινε ΣΥΡΙΖΑ τέλειωσε. Κι όμως μετά από αυτό, είχαμε την ανοδική πορεία που μας οδήγησε στη διακυβέρνηση της χώρας. Βεβαίως, όλα είναι δύσκολα, αλλά έχουμε την ψυχραιμία και την ωριμότητα να πάμε μπροστά.
Καταλαβαίνω ότι κάποιοι λένε ότι δεν έπρεπε να παραιτηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, ακούγονται τέτοιες φωνές. Εγώ θα πω αρχικά ότι αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορούσε να το αγνοήσει κανείς κι επίσης ότι σέβομαι την άποψή του, αυτό ένιωσε και αυτό έκανε. Έχει όμως σημασία να τονίσουμε ότι είναι μαζί μας, είναι στο κόμμα. Σε κάθε περίπτωση, όλοι τον αγαπάμε τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά εδώ πρόκειται για κάτι ευρύτερο, ένα κόμμα δημοκρατικό, με λειτουργία, όργανα και μέλη».