Λ. Στολτίδης (ΚΚΕ): Να αποκατασταθεί το τμήμα της Εθνικής Οδού Φλώρινας – Κρυσταλλοπηγής που έχει καταρρεύσει (video)
Στο σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις αρχές του μήνα εξαιτίας της υποχώρησης και κατάρρευσης μέρους του τοιχίου αντιστήριξης της Εθνικής Οδού Φλώρινας – Κρυσταλλοπηγής, στο ύψος του Πισοδερίου, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στην Βουλή, ζητώντας να αποκατασταθεί άμεσα η ζημιά.
Όπως εξήγησε, το σημείο της κατάρρευσης αποτελούσε χώρο στάθμευσης επισκεπτών και κατοίκων εντός της κοινότητας Πισοδερίου. Επίσης σημείωσε ότι εδώ και μήνες, υπάρχει πρόβλημα και σε άλλο σημείο της οδού εξαιτίας κατολίσθησης, που όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, έχει κλείσει μια λωρίδα κυκλοφορίας χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αποκατασταθεί.
Σημειώνεται ότι είναι ο μόνος δρόμος που ενώνει τη Φλώρινα με τα χωριά του Δήμου Πρεσπών αλλά και με την Αλβανία, μέσω του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, υπογράμμισε ο Λ. Στολτίδης, αφού υπήρχε έγγραφη προειδοποίηση από το 2020 του προέδρου της κοινότητας Πισοδερίου για τους σοβαρούς κινδύνους που υπήρχαν στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου.
Μετέφερε ακόμα την διαμαρτυρία των κατοίκων και μικρών επαγγελματιών του Πισοδερίου για την κατάσταση, μιας και ενόψει του χειμώνα, στα προβλήματα που ήδη βιώνουν, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, προστίθενται νέα προβλήματα όπως της μετακίνησης, της μεταφοράς αγροτικών και δασικών προϊόντων και εφοδίων, καθώς δεν επιτρέπεται η διέλευση φορτηγών και λεωφορείων. Μάλιστα καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη η άμεση πρόσβαση στο Νοσοκομείο της Φλώρινας.
Επίσης, κατήγγειλε ότι δεν είναι πλέον εύκολη και ασφαλής η πρόσβαση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το σημείο της κατολίσθησης, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι καταστημάτων εστίασης και ενοικιαζόμενων δωματίων στο Πισοδέρι.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η υποστελέχωση σε εξειδικευμένο επιστημονικό – τεχνικό προσωπικό στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνεται ολοκληρωμένη επίβλεψη-συντήρηση του απαρχαιωμένου στο μεγαλύτερο κομμάτι οδικού εθνικού δικτύου.
Απαντώντας ο Θ. Λιβάνιος, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να γίνει γρήγορη αποκατάσταση του δρόμου, ωστόσο επισήμανε ότι ο δρόμος είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας και πρέπει να γίνει αίτημα για να δοθεί χρηματοδότηση για αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές.
Στη δευτερολογία του ο Λ. Στολτίδης ανέφερε ότι πρόκειται για έργο του 2000, κατά το οποίο δεν ελέγχθηκε η απορροή υδάτων κατά την εκτέλεση της εργολαβίας. Πρόκειται για «εργολαβική και όχι κλιματική κρίση», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι από θαύμα δεν έγινε δυστύχημα. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες προέκυψε ότι πιθανά ο λόγος κατάρρευσης ήταν το τεράστιο βάρος από τη μεταφορά ανεμογεννητριών. Κλείνοντας κάλεσε τον λαό της περιοχής να διεκδικήσει για τη ζωή και την ζωή του και να μην περιμένει από τις πολιτικές που κριτήριο έχουν το κέρδος των λίγων.